Enoturisme Penedès

El Penedès, a la recerca d’un enoturisme de qualitat

Enoturisme Penedès va assolir l’any passat la segona plaça en el rànquing de les destinacions vitivinícoles espanyoles més visitades, amb un total de 438.112 enoturistes

L’entorn i el paisatge viu són “peces fonamentals del turisme de qualitat que el Penedès vol tenir”.

​Marta Casas; ​«al festival Sons del Món aconseguim que el públic trepitgi la vinya»

| 06/08/2018 a les 11:27h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Enoturisme, enoturisme, Penedès

Tastant vins al mar a la Fira Temps de Vi de Vilanova i la Geltrú


Tot i que queda molta feina a fer, la rellevància enoturística del Penedès és inqüestionable. L’any passat Enoturisme Penedès va assolir la segona plaça en el rànquing de les destinacions vitivinícoles espanyoles més visitades, amb un total de 438.112 enoturistes. Només la Ruta del Vino y Brandy del Marco de Jerez supera al Penedès. L’any passat el nombre total de visitants als cellers i museus del vi associats a les rutes espanyoles va pujar a 3.213.267 enoturistes, amb un increment en termes absoluts de gairebé mig milió de visitants (498.858). També la despesa va registrar un creixement del 24%, la qual cosa es va traduir en un impacte econòmic de les visites de gairebé 13 milions d'euros.

A aquests ingressos, que corresponen només al generat per cellers i museus en visites i botiga, caldria sumar les despeses que deixen els turistes en allotjaments, restaurants, comerços o activitats d'oci. Durant 2017 es va registrar un augment del preu mitjà de la visita a cellers i de les entrades als museus, la qual cosa no va impedir que la despesa mitjana per visitant a botiga també s'incrementés. Aquesta despesa va repuntar fins als 18,27 euros per turista en el cas dels cellers i 5,35 euros en el cas dels museus, recuperant el descens de l'any anterior i per sobre de les xifres del 2015.

Tenint en compte el preu de la visita estàndard i la despesa mitjana per visitant tant als cellers com en els museus i centres d'interpretació del vi, el volum de negoci produït va superar els 67 milions d'euros, un 23,89% més respecte a 2016. Dins de les visites a cellers, la classificació està liderada per Marco de Jerez, Enoturisme Penedès, Ribera del Duero, Rioja Alta, Rioja Alabesa, Rias Baixas i Somontano; mentre que en l'àmbit dels museus, les rutes amb més visitants són les d’Empordà, Calataiud, Ribera del Duero, Rioja Alta, Enoturisme Penedès i Campo de Borja. 
 

Joves tastant vins a AVGVSTVS


Pel que fa a la distribució temporal, tardor i primavera són les temporades preferides per a realitzar enoturisme, però, per primera vegada, el mes d'agost va superar l’any passat tots els altres mesos, amb 361.414 visites. Pel que fa als mercats emissors, el nacional segueix sent el principal: suposa el 73,79% dels visitants, tot i que s'aprecia un lleuger increment (3,42%) dels turistes internacionals.
 
Les peces fonamentals del turisme de qualitat que el Penedès vol tenir
 
La cultura, la tradició, l’arquitectura, o l’art, i el mar o la diversió també poden ser reclams turístics al Penedès. I el turisme del vi és un complement ideal per qualsevol d’aquests tipus de turisme. Així ho van remarcar els ponents que van participar el juny passat en un acte organitzat pel Centre d'Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPVI), creat per a la defensa i promoció del paisatge vitivinícola. De fet, CEPVI és una associació sense ànim de lucre que va néixer al Penedès amb la voluntat de defensar, promoure, difondre i gestionar el paisatge vitivinícola i la seva identitat com a fet cultural i motor econòmic, vinculat a l’enoturisme en l’àmbit de les denominacions d'origen nacionals i internacionals. Per als convidats en el darrer acte de reflexió del CEPVI, l’entorn i el paisatge viu són “peces fonamentals del turisme de qualitat que el Penedès vol tenir”.
 
Visitar cellers, allotjar-se entre vinyes, tastar la gastronomia i els seus vins i caves, participar en les seves festes populars o descobrir el territori amb les seves rutes culturals o rutes de senders entre vinyes formen part de l'oferta turística del Penedès, configurada a través del consorci Enoturisme Penedès. No sempre, però, la coordinació enoturística, ni al conjunt de Catalunya ni al Penedès, és efectiva.

Hem passat en pocs anys d’haver-hi ben poques fires i mostres vinícoles a haver-n’hi un munt, a cada cantonada del país. Algunes de les fires, fins i tot al Penedès, coincideixen en un overbooking que sembla imparable. Des del 2012 l’embriaguesa de fires i mostres és més que notable. També la determinació enoturística de les diverses DO’s catalanes és molt desigual. 
 
El Penedès és terra mil·lenària de vins i els seus paisatges de vinyes són ancestrals. No s’entén un futur enoturístic sense preservar aquests pilars. Després d’uns anys de crisi, el Penedès, gràcies a un pla estratègic, a la xarel·lo, a l’enoturisme, a la millora objectiva a les vinyes i als cellers, a la decidida aposta per l’agricultura ecològica i biodinàmica i a la biodiversitat ha aconseguit recuperar prestigi. Hi ha encara, però, molt de camí a recórrer, i aspectes a millorar, com el de l’allotjament o el d’una oferta gastronòmica més elevada. I és que ja fa un quart de segle que no hi ha cap restaurant amb estrella Michelin a l’àmbit del Penedès.
 
Bona part del futur passarà per atreure al viatger-turista més qualitatiu (de perfil madur, amb poder adquisitiu mitjà-alt, amb experiència turística prèvia que pot entendre, comparar i triar, atret per els recursos naturals i paisatgístics, sense renunciar al component cultural del viatge i interessat en conèixer el patrimoni històric i artístic local). 
 
Portar la professió a la formació enoturística
 
La directora de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, Ester García Adrados, ha manifestat a Cupatges que “volem portar la professió a la formació”, o sigui, que els professionals del sector estiguin presents en la formació. Afegeix, en aquest sentit, que “necessitem experts” ja que “ens ajuda a obrir finestres noves, i a trobar solucions”. Veu encara l’enoturisme al Penedès “en fase d’adolescència”.
 

Ester Garcia Adrados


Afirma que “s’ofereixen moltes coses, algunes ben encaminades però d’altres encara cal aposentar-les”. No obstant això, la directora d’aquesta escola amb seu a Vilafranca del Penedès reconeix que el Penedès “té molt de potencial”, però que cal apostar més per la qualitat.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Il·lustració d'Estefanía Garcés
Il·lustració d'Estefanía Garcés | @naturaljuice_bcn
L'Estefanía Garcés ens explica com es fan els vins de maceració carbònica i quines diferències hi ha amb els vins joves
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 2 comentaris
Segons el cap d'enologia del Grup Freixenet, el primer en tocar físicament una ampolla Freixenet és el consumidor quan la treu de la caixa
Imatge il·lustrativa
La Generalitat destina 1 milió d'euros a incentivar l'ús d'aquest most en l'elaboració d'escumosos