Família Torres

​Descoberta la torre que dona nom al Castell de la Bleda, propietat de la Família Torres

La intervenció arqueològica realitzada evidencia més de 2.500 anys d’història vitícola en aquest emplaçament

Les vinyes d’aquesta finca del Penedès es destinen al cultiu de la varietat ancestral moneu

Família Torres plantarà arbres a la Patagònia xilena per fer front al canvi climàtic

| 05/08/2018 a les 11:27h
Arxivat a: Els vins de la setmana, Família Torres
Miquel Torres davant del Castell de la Bleda durant la plantació de moneu al maig 2018
Miquel Torres davant del Castell de la Bleda durant la plantació de moneu al maig 2018
El Castell de la Bleda, la propietat de la Família Torres situada al terme municipal de Santa Margarida i el Monjos, al Penedès, ja té torre. La intervenció arqueològica que s’ha dut a terme en aquest edifici històric catalogat ‘Bé cultural d’interès nacional’, ha permès descobrir la base d’una torre de defensa medieval que podria datar de la segona meitat del segle X o principis del segle XI. Aquesta és una de les troballes més significatives que revela l’informe preliminar de les excavacions i sondejos realitzats en diferents estances de la casa, on també s’han trobat evidències d’ocupacions dels ibers i romans.

La Família Torres va adquirir el Castell de la Bleda el 2016 amb l’objectiu de preservar el patrimoni arquitectònic del Penedès i destinar les vinyes que l’envoltaven al cultiu de la varietat ancestral moneu. Les obres de consolidació de l’edifici que va caldre fer a principis d’any davant del risc d’esfondrament, van fer aflorar materials arqueològics de gran interès. L’arqueòleg Xavier Esteve, de l’empresa Tríade Serveis Culturals, comenta que “aquesta intervenció ha permès avançar en el coneixement de les ocupacions antigues i les diferents maneres d’entendre i explotar aquest emplaçament” i defineix el conjunt arquitectònic del Castell de la Bleda com “un compendi de 2.500 anys d’història vitícola sense interrupcions”.

Segons Esteve, el jaciment ‘La Bleda’ és un assentament iberoromà conegut des dels anys 30, quan es van documentar les primeres troballes de material ceràmic que confirmaven l’existència d’un petit assentament rural dels ibers i, posteriorment, d’una vil·la romana. De l’any 994, a l’alta edat mitjana, data el primer esment documental del topònim de la Bleda, on ja es parla de l’existència de vinyes en aquest paratge. L’any 1121 es documenta per primera vegada del Castell de la Bleda, que s’hauria construït durant la consolidació del Comtat de Barcelona al sud del Llobregat. El senyoriu del castell aviat explotaria els terrenys de l’entorn amb la construcció d’un molí.
 

Miquel Torres i l’arqueòleg Xavier Esteve sobre la base de la torre medieval a l’interior del Castell de la Bleda


Una singular torre medieval

Per a Esteve, la torre descoberta sota tres de les estances de la casa ha resultat sorprenent tant per la forma que presenta, molt poc freqüent, com per les seves dimensions. La part conservada de la torre consisteix en una estructura massissa de pedres i morter de calç amb dos extrems semicirculars units per segments rectilinis, que mesura nou metres de llarg per sis d’amplada.

La seva situació enmig de la plana penedesenca es troba plenament justificada en tractar-se d’un emplaçament estratègic, amb ampli control visual del seu entorn, just sobre el riu Foix, en un punt des d’on es controlen algunes de les principals vies de comunicació de la plana. Els dos potents murs que s’adossen exteriorment a la torre, així com un paviment empedrat també exterior, fan pensar que les fortificacions d’aquesta torre s’anaren ampliant fins a esdevenir un autèntic castell.

Acabada l’edat mitjana, és probable que el castell deixés de ser una fortificació per convertir-se en un mas. L’edificació de planta quadrada de grans dimensions que ha perdurat fins a l’actualitat s’hauria construït a finals del segle XVII sobre les runes del castell i del possible mas posterior, mantenint el nom original de Castell de la Bleda.

Finca amb història per a la varietat ancestral moneu

La finca del Castell de la Bleda ocupa una superfície de 19 hectàrees de terreny i està situada a poca distància de Mas La Plana, vinya insígnia de la Família Torres a Pacs del Penedès. La finca s’ha destinat majoritàriament al cultiu de la moneu, una varietat de raïm negre ancestral autòctona del Penedès recuperada per la Família Torres en el marc del projecte de recuperació de varietats pre-fil·loxèriques iniciat fa més de 30 anys. Es va reintroduir de manera experimental l’any 2016 per mitjà de la tècnica del reempelt aeri i en els dos anys següents s’ha anat estenent la plantació.

Segons Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de la Família Torres, “la moneu, i altres de les varietats ancestrals que hem recuperat, tenen probablement el seu origen a l’Edat Mitjana, durant el període càlid del segle X al XIV, per això són varietats que resisteixen molt bé la sequera i les altes temperatures, retenint uns bons nivells d’acidesa. Això fa que siguin especialment interessants de cara a futur”. I afegeix: “és molt emocionant desgranar la història que amaga el Castell de la Bleda i comprovar que sempre ha estat vinculada al món del vi”. Actualment, la Família Torres està estudiant possibles usos d’aquest edifici històric.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
Us proposem 9 caves de diferents preus, criançes i nivells de sucre. Perquè gaudiu de la tardor amb bombolles.
Il·lustració de Ricard Bosch per encarrèg de Vilarnau.
Il·lustració de Ricard Bosch per encarrèg de Vilarnau.
Caves Vilarnau explica, amb un toc irònic i planer, com s'elabora el cava en deu fases
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
L'Institut del Cava ha estat aquest any l'encarregat de construir el comitè de tast que ha escollit el cava 2018-2019 del Club Rotary | Un euro i mig de cada cava anirà íntegrament a lluitar contra la polio