entrevista

Susanna Suñé, celler Rialla; «a la Terra Alta tenim les condicions climàtiques perfectes per la maduració de la garnatxa»

Entrevista a Susanna Suñé, del celler Rialla de la Terra Alta

Per Zoltan Nagy

Nous controls a la verema del 2018 a la DO Terra Alta

| 30/07/2018 a les 08:48h
Arxivat a: Entrevistes, Susanna Suñé, celler Rialla, Terra Alta
Imatge il·lustrativa
Avui us vull presentar un petit projecte que només conèixer-lo, m'ha atrapat i m'ha enamorat. El petit projecte arranca l'any 2016 amb dues propostes de vi amb la varietat autòctona de la Terra Alta. El Celler Rialla encara no és físic, actualment estan duent a terme les veremes al celler d'un bon company i amic, a Altavins Viticultors (Batea), on tenen un petit espai amb els seus propis dipòsits.

Al capdavant del Celler Rialla hi ha tres socis, el germà Roger, el cosí Sergi i l'ànima del projecte, la Susanna. Tots tres són apassionats del món vitivinícola i han crescut envoltats de vinyes d'ençà que eren ben petits. Les seves famílies els han transmès la passió per aquest món tan màgic del vi.

El vincle familiar i l'amor a la terra i a les vinyes els ha motivat a unir-se en el mateix projecte. El Roger s'encarrega de tot el tema de l'elaboració. Fan només vins monovarietals, amb les varietats tradicionals de la zona, la garnatxa blanca, negra i peluda. Per aquesta petita empresa, el paper de la dona és l'essència del vi i el nom del celler és la motivació per fer la dura feina, les ganes de tirar endavant. Amb el nom de rialla volen transmetre molta positivitat i optimisme davant qualsevol situació, ja que si mires la vida amb una rialla, a la llarga, d'alguna manera t'acaba recompensant. Aquest és el poder del vi.

La Susanna, sempre positiva i amb un somriure a la cara, és l'única dona de l'empresa i sòcia fundadora. Se sent molt valorada i té moltes ganes de continuar aprenent. El seu punt fort a la vida són les ganes d'aprendre, de millorar cada dia, de créixer i de conèixer més i més. En el poc temps que porten al mercat, aquest any dos de vins elaborats amb les varietats autòctones, han estat premiats al concurs internacional Grenaches du Monde 2018 amb una medalla de plata per cada vi. Parlem amb la Susanna, la columna vertebral d'aquest projecte.

Què et va fer entrar en el món del vi?

Crec que des del moment que vaig néixer les meves arrels ja estaven vinculades a aquest sector, potser no tan centrada en un vi, però sí en la viticultura. El meu pare tota la vida s'ha dedicat a la viticultura, així que el meu germà i jo, des de ben petits, hem estat envoltats de vinyes. No recordo un any sense haver anat a la verema. De petits ens semblava una distracció, tallàvem dos raïms i jugàvem entre vinyes. A mesura que ens vam anar fent grans, la verema es va convertir en una obligació, que a l'adolescència no ens agradava complir. Avui és el nostre treball, el fruit que cuidem durant anys i que ens recompensa en forma de vi.
A més, porto uns quants anys treballant a una gran empresa del sector durant la campanya de la verema, on he après i segueixo aprenent moltíssim. El meu germà Roger va estudiar enologia i a més de treballar al camp amb el meu pare compaginava la feina amb altres cellers del sector, que el van enriquir com a persona i com a professional.
L'any 2016 és el meu germà Roger qui em proposa formar part del seu projecte. Era un projecte que portava en ment des de fa temps, però sol no es veia capaç d'engegar-lo. És aquí on comença el meu vincle amb el vi i engeguem el nostre petit projecte Celler Rialla.

Hi ha un boom de la varietat garnatxa?

Jo no ho consideraria un boom, sinó una varietat que per fi es comença a veure recompensada. Crec que en aquest moment és una de les varietats de moda i és gràcies al treball de viticultors i cellers de la comarca que fa molts anys que treballen la varietat per arribar a fer uns vins monovarietals d'una qualitat excepcional. A la Terra Alta tenim les condicions climàtiques perfectes per la maduració de la garnatxa. I amb cura i esforç aconseguim un fruit amb molt bona qualitat. Això fa que a l'hora d'elaborar els vins surtin molt bons. Gràcies a això, arreu del món es comença a parlar d'aquesta petita comarca anomenada Terra Alta. És un camí que va començar fa uns anys i serà llarg i dur, perquè hi ha molts vins, però si seguim fent bé les coses com ara, complirem l'objectiu. La garnatxa és la varietat de la nostra terra, principal productora de garnatxa blanca del món. Fins ara no havia estat tan valorada. És ara que els viticultors, els cellers, els enòlegs i la gent de la comarca ens estem esforçant perquè la garnatxa tregui el cap, es faci sentir a la resta del món i tothom valori la qualitat d'aquest fruit.

Com a dona t'és fàcil treballar en aquest sector del vi?

Com a dona crec que podria realitzar les mateixes tasques que el meu germà si realment tingués els seus coneixements com a enòleg, no ho veig impossible. De fet, hi ha moltes dones enòlogues que treballen exclusivament al celler. En el meu cas, dintre de l'empresa m'encarrego més de la part administrativa i comercial, on cada dia tenim més feina.

El món de vi, segueix sent d'homes?

No, la balança està canviant i les coses s'estan equiparant. Penso que no, que el món del vi no segueix sent homes, però cal que les dones es facin més visibles, perquè n'hi ha més dones de les que pensem treballant al sector del vi.

Com veus el futur de la Terra Alta?

Veig un futur creixent, llarg i que deixarà petjada. Tant de bo sigui un camí sense final.

Ajuden els premis a vendre vi?

No sé si els premis ajudaran a vendre més vi o no, perquè som molt nous al sector. Sens dubte, és més difícil vendre quan ningú et coneix que quan tens una marca reconeguda. El més important ara és donar-nos a conèixer i treballar intensament per estar a l'altura dels grans vins que s'elaboren de garnatxa arreu del món. Estic segura que si aconseguim premis ens podran ajudar a vendre més, ja que hi ha molta competència al sector i els vins premiats acaben tenint més ressò. Aquests premis, a nosaltres, ens omplen de satisfacció en veure que la nostra feina té recompensa. Són un reconeixement i ens confirmen que estem fent bé les coses. Ens omple d'orgull que la nostra feina estigui ben valorada per un jurat.

Salut, vi i Rialles!

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
És tracta d’un reserva de 5 varietats, de raïms procedents de les vinyes pròpies situades al voltant del celler.
Imatge il·lustrativa
El sommelier Xavier Ayala ens proposa sis vins ancestrals catalans
Imatge il·lustrativa
El Festival Terrer és un festival que uneix música, paisatge i cultura del vi al Priorat apostant per la sostenibilitat, el patrimoni i el territori.
Francesc Nicolás al Vertigo Wine Bar.
Francesc Nicolás al Vertigo Wine Bar. | Jordi Bes
Jordi Bes
El cofundador del Vertigo Wine Bar explica com s'ho han fet per, en plena pandèmia, assumir un local de Barcelona en traspàs i transformar-ne la carta de vins | S'hi poden prendre les 350 referències que ja tenien en distribució i 40 de xerès a copes: "Excepte a Jerez, no crec que hi hagi enlloc a Espanya que tingui una oferta així"