DO Montsant

La DO Montsant presenta l'anyada 2017 dels vins de l'estudi de zonificació

El Celler Mas Roig i l'Agrícola de la Serra d'Almos es fusionen

| 27/07/2018 a les 18:18h
Arxivat a: Denominacions d'Origen, estudi de zonificació, DO Montsant

La Denominació d’Origen Montsant ha presentat, juntament amb el VITEC, el Parc Tecnològic del Vi, els resultats dels estudis de zonificació de l’anyada 2017 en un acte celebrat a Falset amb viticultors i cellers de la DO que participen en aquest estudi. 

La de 2017 és la tercera anyada d’aquest estudi que arrancava l’any 2016. En aquesta ocasió s’han tastat 13 garnatxes i 9 carinyenes provinents de finques situades a les 6 zones que conformen la DO Montsant. L’anàlisi d’aquests vins experimentals pels tècnics del centre i els enòlegs de la DO condueixen a establir primeres diferències entre les varietats en funció de la zona on es troben plantades. Diferències que van des de la coloració, la tanicitat, l’acidesa o el grau alcohòlic, fins a matisos que afecten el volum en boca, la presència de notes florals o fruita, els tocs d’herbes aromàtiques...

Les conclusions de l’estudi d’aquesta tercera anyada animen als experts a continuar amb aquest projecte que, no nomé porta a continuar zonificant el territori de la DO Montsant, sinó que ajuda a crear un relat sobre la DO i dóna eines d’autoconeixement a cellers i viticultors. 

Sobre l’estudi

L’estudi de caracterització de garnatxes i carinyenes de la DO Montsant arrancava l’any 2015 en col·laboració amb el VITEC. Un projecte que la DO va posar en marxa per tal d’aprofundir en el vincle del vi amb el territori, refermar-ne la identitat i explotar-ne el potencial vitivinícola. Un procés d’autoconeixement que permet determinar com intervenen el clima, el paisatge, els sòls i el cicle fenològic de les vinyes en el raïm i el seus vins.

De cara a l’elaboració d’aquest estudi de caracterització s’han seleccionat una vintena de vinyes de totes dues varietats i de diferents zones, però que comparteixen trets comuns com, per exemple, l’edat del cep. Han estat vinyes veremades en el mateix punt de maduració i s’han vinificat de la mateixa manera (en dipòsits d’acer inoxidable, sense fusta). D’aquesta manera, sense diferències de cap tipus, els matisos vénen donats per la zona on creixen i el seu entorn.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Altura Máxima, el vi més alt del món, d'una vinya de 3111 metres d'altitud
Altura Máxima, el vi més alt del món, d'una vinya de 3111 metres d'altitud
Sergi Cortés
01/01/1970
Quina és la vinya més austral? Es pot fer vi a 3100 metres d'altitud? | Recorrem el planeta buscant vinyes extremes, que per la seva latitud, clima o terrer sembla una proesa fer vi
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
El curt impulsat per la Denominació d’Origen Catalunya "Bohèmia" ha guanyat el Premi del Jurat al Millor Curt en Llengua Estrangera al Long Beach International Film Festival de Nova York.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Les altes temperatures dels darrers dies han fet precipitar l’inici de la collita | Gramona ha obtingut el segell biodinàmic Biodyvin i el registre europeu EMAS de sostenibilitat i respecte pel medi ambient