DO Montsant

La DO Montsant presenta l'anyada 2017 dels vins de l'estudi de zonificació

El Celler Mas Roig i l'Agrícola de la Serra d'Almos es fusionen

| 27/07/2018 a les 18:18h
Arxivat a: Denominacions d'Origen, estudi de zonificació, DO Montsant

La Denominació d’Origen Montsant ha presentat, juntament amb el VITEC, el Parc Tecnològic del Vi, els resultats dels estudis de zonificació de l’anyada 2017 en un acte celebrat a Falset amb viticultors i cellers de la DO que participen en aquest estudi. 

La de 2017 és la tercera anyada d’aquest estudi que arrancava l’any 2016. En aquesta ocasió s’han tastat 13 garnatxes i 9 carinyenes provinents de finques situades a les 6 zones que conformen la DO Montsant. L’anàlisi d’aquests vins experimentals pels tècnics del centre i els enòlegs de la DO condueixen a establir primeres diferències entre les varietats en funció de la zona on es troben plantades. Diferències que van des de la coloració, la tanicitat, l’acidesa o el grau alcohòlic, fins a matisos que afecten el volum en boca, la presència de notes florals o fruita, els tocs d’herbes aromàtiques...

Les conclusions de l’estudi d’aquesta tercera anyada animen als experts a continuar amb aquest projecte que, no nomé porta a continuar zonificant el territori de la DO Montsant, sinó que ajuda a crear un relat sobre la DO i dóna eines d’autoconeixement a cellers i viticultors. 

Sobre l’estudi

L’estudi de caracterització de garnatxes i carinyenes de la DO Montsant arrancava l’any 2015 en col·laboració amb el VITEC. Un projecte que la DO va posar en marxa per tal d’aprofundir en el vincle del vi amb el territori, refermar-ne la identitat i explotar-ne el potencial vitivinícola. Un procés d’autoconeixement que permet determinar com intervenen el clima, el paisatge, els sòls i el cicle fenològic de les vinyes en el raïm i el seus vins.

De cara a l’elaboració d’aquest estudi de caracterització s’han seleccionat una vintena de vinyes de totes dues varietats i de diferents zones, però que comparteixen trets comuns com, per exemple, l’edat del cep. Han estat vinyes veremades en el mateix punt de maduració i s’han vinificat de la mateixa manera (en dipòsits d’acer inoxidable, sense fusta). D’aquesta manera, sense diferències de cap tipus, els matisos vénen donats per la zona on creixen i el seu entorn.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
El primer vi català reconegut internacionalment entre els millors
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes
Un projecte cooperatiu de "resistència" replanta 7.000 ceps per elaborar vi en un dels municipis metropolitans on la viticultura ha passat a ser testimonial
Imatge il·lustrativa
Oriol Garriga i Solsona és l’impulsor del projecte jove i familiar, iniciat l’any 2013 amb l’objectiu de recuperar el cultiu de la vinya
Imatge il·lustrativa
Amb 19 ors i 12 plates, ha estat la DO Catalana més reconeguda en este certamen internacional