Castell del Remei aposta per la biodiversitat

Acord entre l’Àrea de Biodiversitat i Medi Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i la Direcció de Castell del Remei per treballar en favor de la biodiversitat

​Abadal, Premi a la Millor Experiència Enoturística

| 21/07/2018 a les 07:39h
Arxivat a: Cellers, Castell del Remei
Imatge il·lustrativa
La introducció de diverses espècies d’aus i la instal·lació d’una illa flotant al llac són algunes de les accions que s’han dut a terme a la finca Castell del Remei des de l’any 2016, fruit d’una estreta i ferma col·laboració entre l’Àrea de Biodiversitat i Medi Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i la Direcció de Castell del Remei.

Pel que fa a fauna, s’han instal·lat nius de cigonyes, reintroduït òlibes i xoriguers mitjançant la tècnica de hacking (simulant els nius de les espècies), i a la tardor es col·locaran caixes per a muricecs als arbres pròxim a les vinyes. Quant a la vegetació, s’ha construït una illa artificial flotant al llac en la que s’hi han plantat lliris grocs silvestres de dues floracions anuals. Aquestes iniciatives, que s’afegeixen al projecte d’enjardinament, reforcen l’aposta de Castell del Remei per la biodiversitat i la practica d’una responsabilitat social corporativa que fomenten les seves prioritats de l’ecologisme i el turisme presents en el seu Pla Estratègic.

Nius de cigonyes

Un total de tres nius de cigonya -espècie protegida- s’han col·locat en arbres alts de la finca on, posteriorment, hi han niat més parelles de forma natural constituint l’experiència tot un èxit. Aquesta iniciativa es tracta d’una actuació en el marc del Pla de Conservació de la Cigonya Blanca a les Terres de Lleida i de la gestió de la seva població, acomplint l’objectiu marcat de garantir un creixement natural i estabilitzat.

Castell del Remei s’ha ofert per acollir futures poblacions de cigonya en la seva arbreda com a nova zona de nidificació. Sens dubte, pel seu èxit reproductor, aquesta col·laboració contribuirà a mantenir el bon estat de conservació de l’espècie a les comarques de Lleida, que encapçala amb molta diferència la ubicació de la seva població a Catalunya.

Introducció de l’òliba i del xoriguer

Tres cries d’òliba i tres de xoriguer -espècies protegides d’aus rapinyaires nocturnes, actualment en perill d’extinció- procedents del Centre de Fauna Salvatge de Vallcalent han estat instal·lades al Castell del Remei en una acció de protecció i conservació de l’espècie.
L'òliba i el xoriguer són unes espècies molt beneficioses per a l’agricultura atesa la seva dieta a base de micromamífers.

Caixes niu per a muricecs

En el seu afany per la producció sostenible, el celler impulsa la col·locació de caixes niu per a muricecs per tal que de forma natural, durant la cacera nocturna, eliminin insectes, evitant així les plagues. Aquest mamífers -estrictament protegits- són depredadors de diferents insectes, entre d'altres les papallones del corc del raïm que causen el fong de la botritis o podrit a la vinya controlant-ne la població. L

Plantació de 240 arbres

Durant la passada primavera, es van iniciar els treballs de plantació de 240 arbres a la finca Castell del Remei que culminaran l’any vinent amb un total de 500 exemplars, com a primer pas del projecte integral d’enjardinament que emprèn l’empresa dedicada a l’elaboració de vins i a l’enoturisme. 

Castell del Remei i l’Àrea de Biodiversitat i Medi Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya estudien altres possibilitats per tal de fomentar la fauna i la flora autòctones en la propietat ubicada en la Plana d’Urgell. Castell del Remei fou la hisenda de regadiu més gran de Catalunya a finals del segle XIX i acull el celler centenari que duu el seu nom, el més antic de Catalunya en l’elaboració i etiquetatge de vins de criança.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Altura Máxima, el vi més alt del món, d'una vinya de 3111 metres d'altitud
Altura Máxima, el vi més alt del món, d'una vinya de 3111 metres d'altitud
Sergi Cortés
01/01/1970
Quina és la vinya més austral? Es pot fer vi a 3100 metres d'altitud? | Recorrem el planeta buscant vinyes extremes, que per la seva latitud, clima o terrer sembla una proesa fer vi
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
El curt impulsat per la Denominació d’Origen Catalunya "Bohèmia" ha guanyat el Premi del Jurat al Millor Curt en Llengua Estrangera al Long Beach International Film Festival de Nova York.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Les altes temperatures dels darrers dies han fet precipitar l’inici de la collita | Gramona ha obtingut el segell biodinàmic Biodyvin i el registre europeu EMAS de sostenibilitat i respecte pel medi ambient