Segura Viudas s’incorpora al projecte de seguiment de les poblacions de papallones de Catalunya

El projecte pretén conèixer amb precisió els canvis d’abundància de les poblacions de papallones diürnes

​Reintroducció de l'òliba a l'Heretat Segura Viudas

| 19/07/2018 a les 13:04h
Arxivat a: Cellers, Segura Viudas, Conca del Bitlles, Papallones

L’Heretat Segura Viudas s’incorpora formalment al projecte de seguiment de les poblacions de papallones de Catalunya amb l’activació d’un nou itinerari anomenat “Conca del Bitlles”. 

El Butterfly Monitoring Scheme (BMS) va arribar a Catalunya l’any 1994, amb el suport del Govern català, on es va replicar la filosofia i metodologia del BMS britànic, activat pels investigadors E. Pollard i J.A. Thomas de l’Institute of Terrestrial Ecology a mitjans dels anys 70 del segle passat.

El projecte pretén conèixer amb precisió els canvis d’abundància de les poblacions de papallones diürnes (ropalòcers), objectiu que s’aconsegueix mitjançant la repetició setmanal de censos visuals al llarg de transsectes fixos dividits en seccions, permetent relacionar el seu comportament amb diferents factors ambientals.

Les papallones mostren una gran sensibilitat per la composició i estructura de la vegetació. Moltes són sedentàries i es veuen afectades per la fragmentació del seu hàbitat; a més, són extraordinàriament sensibles al clima, responent de forma marcada a les seves variacions, i juguen un paper fonamental dins de l’ecosistema com a consumidors primaris que són font d’aliment de molts consumidors secundaris. D’altra banda, el seu valor estètic i la relativa facilitat per identificar-les les ha convertit en un grup molt popular que atreu naturalistes a observar-les de forma regular. 

Aquest contrastat caràcter bioindicador de les papallones ajuda els investigadors a precisar els canvis en els poblaments de fauna i flora, que provoquen una forta pressió antròpica i transformacions en l’entorn natural. En aquest sentit, el seguiment de les poblacions de papallones permet tenir una diagnosi de l’estat dels sistemes naturals i valorar les mesures adoptades per tal d’afavorir-los. 

També us pot interessar

Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
«Somiadors, és l'aposta dels enòlegs de Torres a l'Empordà i correspon al quart vi de la col·lecció 7 Magnífics. L'essència de la carinyena vella amb una justa aportació de la garnatxa per fer-lo més plaent en boca»
Imatge il·lustrativa
Cellers Unió ampliarà el celler del Montsant invertint 2 milions d'euros | L'objectiu és augmentar un 40% la capacitat de producció construint una nova sala de criança i una nova línia d’embotellat
Imatge il·lustrativa
Mistinguett col·labora amb la 11a Gala d’entrega dels Premis de l’Acadèmia del Cinema Català
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes
Proliferen els cellers que utilitzen preparats biodinàmics per cultivar la vinya