Segura Viudas s’incorpora al projecte de seguiment de les poblacions de papallones de Catalunya

El projecte pretén conèixer amb precisió els canvis d’abundància de les poblacions de papallones diürnes

​Reintroducció de l'òliba a l'Heretat Segura Viudas

| 19/07/2018 a les 13:04h
Arxivat a: Cellers, Segura Viudas, Conca del Bitlles, Papallones

L’Heretat Segura Viudas s’incorpora formalment al projecte de seguiment de les poblacions de papallones de Catalunya amb l’activació d’un nou itinerari anomenat “Conca del Bitlles”. 

El Butterfly Monitoring Scheme (BMS) va arribar a Catalunya l’any 1994, amb el suport del Govern català, on es va replicar la filosofia i metodologia del BMS britànic, activat pels investigadors E. Pollard i J.A. Thomas de l’Institute of Terrestrial Ecology a mitjans dels anys 70 del segle passat.

El projecte pretén conèixer amb precisió els canvis d’abundància de les poblacions de papallones diürnes (ropalòcers), objectiu que s’aconsegueix mitjançant la repetició setmanal de censos visuals al llarg de transsectes fixos dividits en seccions, permetent relacionar el seu comportament amb diferents factors ambientals.

Les papallones mostren una gran sensibilitat per la composició i estructura de la vegetació. Moltes són sedentàries i es veuen afectades per la fragmentació del seu hàbitat; a més, són extraordinàriament sensibles al clima, responent de forma marcada a les seves variacions, i juguen un paper fonamental dins de l’ecosistema com a consumidors primaris que són font d’aliment de molts consumidors secundaris. D’altra banda, el seu valor estètic i la relativa facilitat per identificar-les les ha convertit en un grup molt popular que atreu naturalistes a observar-les de forma regular. 

Aquest contrastat caràcter bioindicador de les papallones ajuda els investigadors a precisar els canvis en els poblaments de fauna i flora, que provoquen una forta pressió antròpica i transformacions en l’entorn natural. En aquest sentit, el seguiment de les poblacions de papallones permet tenir una diagnosi de l’estat dels sistemes naturals i valorar les mesures adoptades per tal d’afavorir-los. 

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
És tracta d’un reserva de 5 varietats, de raïms procedents de les vinyes pròpies situades al voltant del celler.
Francesc Nicolás al Vertigo Wine Bar.
Francesc Nicolás al Vertigo Wine Bar. | Jordi Bes
Jordi Bes
El cofundador del Vertigo Wine Bar explica com s'ho han fet per, en plena pandèmia, assumir un local de Barcelona en traspàs i transformar-ne la carta de vins | S'hi poden prendre les 350 referències que ja tenien en distribució i 40 de xerès a copes: "Excepte a Jerez, no crec que hi hagi enlloc a Espanya que tingui una oferta així"
D'esquerra a dreta, Joan Soler (DO Pla de Bages). Pilar Just (DO Montsant), Sergi Cortés (Cupatges), Xavier Pié (DO Catalunya) i Joan Huguet (DO Penedès)
D'esquerra a dreta, Joan Soler (DO Pla de Bages). Pilar Just (DO Montsant), Sergi Cortés (Cupatges), Xavier Pié (DO Catalunya) i Joan Huguet (DO Penedès)
Sergi Cortés
Parlem amb els presidents de les denominacions d'origen Montsant, Penedès, Catalunya i Pla de Bages.
Joel Castanyé de La Boscana de Bellvís
Joel Castanyé de La Boscana de Bellvís
Sergi Cortés
Proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Entrevistem al xef Joel Castanyé, del restaurant La Boscana de Bellvís, amb 1 estrella Michelin.