viticultura

L’Agrícola Sant Isidre de La Fatarella recupera l’elaboració de vi al municipi i presenta Al-fatriyya

El nou vi pretén ser un homenatge al poble de La Fatarella i als seus orígens

Ànima de l'Avi Arrufí, la nova garnatxa blanca del Celler Piñol

, La Fatarella | 16/07/2018 a les 20:10h
Arxivat a: Cellers, La Fatarella, Agrícola Sant Isidre, Al-fatriyya, cooperativa, DO Terra Alta
El nou vi ha estat batejat com a Al-fatriyya, un nom àrab d’on es creu que prové el topònim de La Fatarella.
El nou vi ha estat batejat com a Al-fatriyya, un nom àrab d’on es creu que prové el topònim de La Fatarella. | Cedida
La cooperativa Agrícola Sant Isidre de La Fatarella recupera l’elaboració de vi a la cooperativa de la mà d’una nova marca de vi, que arriba per sumar-se a les celebrades garnatxes blanques elaboradores sota el segell Garnatxa 100% de la DO Terra Alta. El nou vi pretén ser un homenatge al poble de La Fatarella i als seus orígens, i ha estat batejat com a Al-fatriyya, un nom àrab d’on es creu que prové el topònim de La Fatarella.

La marca compta amb un disseny que reproduïx l’altiplà de la serra i el fons de l’etiqueta, el marge de pedra seca calcària, molt típica al municipi, ja que ha estat la construcció agrícola més típica, degut a l’orografia del terme municipal, molt abrupta. Actualment no són pocs els veïns que es dediquen a la seua reconstrucció i restauració.

Les garnatxes amb les quals s’ha elaborat Al-fatriyya s’han veremat amb caixes, fent-ne una selecció manual, i criades en àmfores de fang durant cinc mesos. El vi es va embotellar al febrer en lluna minvant sense clarificar i amb un filtrat lleuger. El total de quilos de raïm obtinguts durant la verema va ser de 2.200, malgrat que només s’han embotellat 1.245 ampolles: el rendiment és inferior al 50%, posant ja de manifest la qualitat superior del producte. El procés de criança i envasat ha anat a càrrec de l’enòleg Joan Ramon Bada (Vins del Tros).

Agrícola Sant Isidre va ser fundada l’any 1957 i actualment està presidida per Joan Ramon Comellas Albesa. Tot i que actualment comercialitza principalment fruits secs, olives i oli, durant dècades havia elaborat i envasat vi, ja que els seus socis eren importants productors de raïm. Amb la reducció de la superfície dedicada a la vinya que es va viure durant dècades a La Fatarella, la cooperativa va dixar d’elaborar vins.  Amb la voluntat de posar en valor la tradició vitivinícola tan arrelada a la comarca i al passat de La Fatarella, i també amb l’afany de renovar la imatge comercial dels productes de la cooperativa, neix Al-fatriyya com a símbol de la tradició i del territori, de varietat garnatxa blanca, veremat en condicions d’altitud a unes determinades finques i processat com s’elaboraven antigament els vins a la nostra zona.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
L’ampolla d’aquest escumós Premium s’inspira en les plomes que Mistinguett, la vedet francesa més famosa de tots els temps, va utilitzar per primera vegada en un espectacle
Imatge il·lustrativa
La collita se situaria en 31.800 tones, inferior a l’any passat però lleugerament superior a una campanya mitjana | Les xifres són provisionals, depenent de les pluges de l’octubre i dels rendiments de l’oli
Imatge il·lustrativa
Fins al 27 d’octubre es mantindrà oberta la possibilitat d’inscriure’s en aquesta iniciativa que enguany augmenta els premis per als participants