Recomanacions

Imatge il·lustrativa

Vuit vins negres espectaculars i autòctons que probablement mai has tastat

Sense entrar en el debat de què són les varietats autòctones, us proposem vuit vins negres epecials, diferents i que heu de conèixer

Bombolles rosades; 10 caves que no et pots perdre

| 18/07/2018 a les 13:46h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, trepat, garatxa, picapoll negre, belat, sumoll, mandó, samsó, varietats autòctones, ull de llebre, varietats autòctones
Belat
Celler: Albet i Noya
DO: Penedès
Varietat: Belat 100%
Criança: 15 mesos en bótes de roure
​PVP: 62 €

El vi més exclusiu, únic i especial del celler. Un estil borgonyó fet i creat al mediterrani d’una varietat recuperada que durant molts anys va restar amagada sota el vel de la història.

Un vi de vinyes de 20 anys de les muntanyes de l'Ordal, a 300 metres d'altitud. Destaca per les seves aromes de tabac de pipa, mentol, cafè i fruita madura. Delicat, dolcenc, fresc i elegant. Una joia que tothom hauria de tastar una vegada a la vida.

El seu creador, Josep Maria Albet, defineix el Belat com "el borgonya del mediterrani...".
Microvinificacions de la Garnatxa
Celler: AVGVSTVS
DO: Penedès
Varietat: Garnatxa 100%
Criança: 6 mesos en bóta de roure
PVP: 13 €

Vinyes de més de 40 anys situades a Aiguamúrcia -Alt Camp, Tarragona-. Destaca per les aromes de cirera, melmelada i fruits del bosc que són tan característics d’aquesta varietat. Fons làctics i torrats de la bóta de roure que li donen complexitat.

En boca, és suau i elegant, i hi tornen els records dels torrats i les vainilles.

El seu enòleg, l'Enric Roca Albet, defineix la varietat com "una varietat molt expressiva que segons d'on provingui ens ofereix vins molt diferents". Aquest vi, provinent d'una vinya de la zona de Santes Creus, és un exemple de Garnatxa original i genuïna.
 
Mandó
Celler: Abadal
DO: Pla de Bages
Varietat: Mandó 100%
Criança: 12 mesos, 40% en bóta i 60% en àmfora d’argila
PVP: 15 €

Vinyes velles, localitzades a les poblacions de Navàs, Cardona i Rocafort. El raïm negre més utilitzat al Bages a principis del segle XX. La seva maduració tardana i la seva resistència a les altes temperatures fan que aquesta sigui una varietat que s'adapti bé al canvi climàtic. És la pura expressió del paisatge de bosc del Bages. 

Aromes de garrofes, sotabosc, espècies. Notes de fruita madura i regalèssia. Un vi autèntic amb una gran capacita de guarda.

En Miquel Palau, l'enòleg d'Abadal, en destaca "l'elegància i la personalitat, amb aromes especiats i de sotabosc". La definició d'un vi de paisatge.
Picapoll Negre d'Oller del Mas
Celler: Oller del Mas
Varietat: Picapoll Negre 100%
DO: Pla de Bages
Criança: 9 mesos en bótes de roure francès, ou de formigó i àmfora de ceràmica
PVP.: 50 €

Un vi complex on la varietat picapoll negre expressa tota la seva essència, tipicitat i autenticitat. Aromes balsàmiques i especiades i notes marcades de maduixes i cireres. Un vi delicat en boca, estructurat, llarg i amable. Un vi molt singular que recorda els vins francesos fets amb la varietat Pinot Noir.

El seu enòleg, Marc Maldonado, defineix la Picapoll Negre com una "varietat que expressa la identitat del nostre territori, on les notes delicades i aromàtiques fan d’ell un vi únic i singular".
Finca La Garriga
Celler: Perelada
Varietat: Samsó 100%
DO: Empordà
Criança: 18 mesos en bótes de roure americà
PVP: 15,95 €

A Finca La Garriga hi ha els ceps més antics de Castell de Perelada. Aquest Samsó -el nom local de la Carinyena-, prové de vinyes de més de 50 anys d'edat, de Mollet de Perelada.

Les aromes recorden els fruits vermells i negres, amb un toc de notes de criança. En boca és molt fresc, amb tanins presents però molt rodons. És un vi que expressa marcadament la seva personalitat varietal i la de la finca d’on prové. Color, frescor, intensitat, paisatge i capacitat d'envelliment.

El seu enòleg, Delfí Sanahuja, diu que "en aquest vi, la Samsó, la varietat autòctona més plantada a la DO Empordà, expressa tot el potencial del nostre territori". Parlem segurament del vi més autòcton del celler.
Nutt Sumoll
Celler: Mas Bertran
Varietat: Sumoll 100%
DO: Penedès
Fermentat en bóta de roure francès
PVP.: 11 €

Color vermell cirera amb rivet violaci. Olfacte Aromes a fruita vermella de bosc amb unes notes de regalèssia. Entrada amable i lleugera. Retrobem les maduixetes del bosc i els gerds amb un toc refrescant que ens deixa un bon record.

La seva directora de vendes i exportació, Roser Bertran, diu del vi que "és un vi atlàntic elaborat amb raïm mediterrani. Un Sumoll de gra petit, de varietat autòctona, recuperada". Fresc, lleuger, fàcil de beure i ideal per maridar amb cuina mediterrània. 
Trepat 
Celler: Cara Nord
Varietat: Trepat 100%
DO: Conca de Barberà
Criança: En dipòsit d'inoxidable durant 10 mesos
PVP: 13 €

El Cara Nord prové de les Muntanyes de Prades i el Parc natural del Bosc de Poblet. Una varietat típica de la Conca de Barberà. Intenses aromes de móres i cireres. La varietat Trepat dóna uns vins lleugers, afruitats, amb tons herbacis i d'espècies. Vins molt singulars i originals. En boca trobem frescor, bona acidesa i tocs herbacis de la varietat i el clima atlàntic.

Segons el seu enòleg, en Joel Díaz, la Trepat, "la varietat autòctona de la Conca de Barberà, dona vins lleugers, frescos i afruitats. En nas és una explosió de fruita combinada amb espècies i plantes aromàtiques. La seva delicadesa és la seva grandesa". 
Les Pujoles
Celler: Orto Vins
Varietat: Ull de Llebre 100%
DO: Montsant
Criança: Fermentació en bótes de roure i posterior criança de 12 mesos. Bótes de 3 a 7 anys d'edat.
PVP: 30 €

Ull de Llebre del municipi del Masroig. Amb molt bona insolació i de terrenys panalosos calcaris. L'Ull de Llebre és la varietat negra més plantada després de la Garnatxa i la Carinyena però s'utilitza molt poc per a fer vins monovarietals al Montsant. 

Aromes complexes de fruita negra i vermella -nabius, prunes, cireres...- i de regalèssia i espècies dolces. En boca, és llarg i té molt volum. 

Segons el seu creador, en Jordi Beltran Bargalló, l'Ull de Llebre "és resistent als fongs, té gran capacitat de treball i en terrenys fèrtils fa bones produccions. S'adapta molt bé als sòls pobres com els del Montsant". I segueix dient que "jo no he tingut mai plantat ni Cabernet Sauvignon, ni Merlot ni Syrah, ja que l'Ull de Llebre té menys necessitats d'aigua i rendeix de manera similar".
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

Cara Nord
Salvador_T, 29/07/2018 a les 17:43
+0
-0
He probat el Cara Nord i és un vi excepcional, amb una excel.lent relació qualitat-preu. Un dels vins elaborats per Tomàs Cusiné, el cual fa uns vins i proba d'això és el Cara Nord. És un vi saborós amb tocs especiats i afruitat amb lleugers notes de la seva curta criança. No dubteu en probar-lo us sorprendrà. El podeu trobar a la web www.vinsimesvins.com.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.