
Les autoritats franceses han destapat una estafa en la qual milions de litres de vi rosat espanyol, fins a 70.000 hectolitres o 10 milions d'ampolles, van ser posats a la venda com si es tractés de vi francès . L'objectiu no era cap altre que treure profit de la diferència de preu entre els dos vins: el 2016, el vi a granel espanyol es va comprar a 0,34 €/L, davant els entre 0,75 i 0,90 €/L pagats per un vi equivalent francès. El frau, anomenat "afrancesament", està penat amb fins a 2 anys de presó i multes de 300.000 euros que poden elevar-se fins al 10% de la facturació.
Agents de la Direcció General de la Competència, el Consum i la Lluita contra el Frau (DGCCRF) han fet una investigació a fons sobre l'etiquetatge del vi a tot el país el 2016 i 2017. Aquesta va centrar les indagacions al llarg de tota la cadena de subministrament, incloent productors, importadors, intermediaris i distribuïdors. El 2016 es van fer consultes en un total de 179 establiments. L'any passat aquests es van elevar a uns altres 564, descobrint irregularitats en el 22% dels establiments visitats el 2016 i en el 15% dels de 2017.
Els tipus d'irregularitats detectades van des de la confusió en l'etiquetatge a l'afrancesament: "Es van detectar casos d'afrancesament en volums que anaven des dels 2.000 hectolitres als 34.500 hectolitres (uns 4,6 milions d'ampolles)", assenyala la DGCCRF, afegint que "els vins espanyols es van vendre a granel com vi francès o fins i tot usurpant una indicació geogràfica protegida (IGP) francesa".
En declaracions al diari francès Le Parisien, el director adjunt de la DGCCRF, Alexandre Chevallier, ha indicat que s'havia destapat un frau per afrancesament del vi en quatre grans productors. "Aquests casos afectaven més de 70.000 hectolitres", el que equivaldria a uns 10 milions d'ampolles de vi rosat, va explicar.
Les autoritats antifrau franceses han estès la investigació a 2.414 establiments de França, incloent restaurants i bars, i s'hi va detectar dos tipus d'engany, incloent l'absència de menció sobre l'origen del producte a la carta de vins i la utilització de denominacions comercials confuses, així com l'afrancesament voluntari al vendre vi espanyol fent-lo passar per francès.