A França han estat donant gat per llebre: el vi barat espanyol s'ha venut com a francès

Milions d'ampolles de vi espanyol en comerços francesos amb l'etiqueta de "Vi de França" o amb una "Indicació geogràfica protegida"

​Com sabem si un vi és dolent?

| 11/07/2018 a les 19:41h
Arxivat a: Actualitat, vi francès, Consum del vi, Engany dins el món del vi

Les autoritats franceses han destapat una estafa en la qual milions de litres de vi rosat espanyol, fins a 70.000 hectolitres o 10 milions d'ampolles, van ser posats a la venda com si es tractés de vi francès . L'objectiu no era cap altre que treure profit de la diferència de preu entre els dos vins: el 2016, el vi a granel espanyol es va comprar a 0,34 €/L, davant els entre 0,75 i 0,90 €/L pagats per un vi equivalent francès. El frau, anomenat "afrancesament", està penat amb fins a 2 anys de presó i multes de 300.000 euros que poden elevar-se fins al 10% de la facturació.

Agents de la Direcció General de la Competència, el Consum i la Lluita contra el Frau (DGCCRF) han fet una investigació a fons sobre l'etiquetatge del vi a tot el país el 2016 i 2017. Aquesta va centrar les indagacions al llarg de tota la cadena de subministrament, incloent productors, importadors, intermediaris i distribuïdors. El 2016 es van fer consultes en un total de 179 establiments. L'any passat aquests es van elevar a uns altres 564, descobrint irregularitats en el 22% dels establiments visitats el 2016 i en el 15% dels de 2017.

Els tipus d'irregularitats detectades van des de la confusió en l'etiquetatge a l'afrancesament: "Es van detectar casos d'afrancesament en volums que anaven des dels 2.000 hectolitres als 34.500 hectolitres (uns 4,6 milions d'ampolles)", assenyala la DGCCRF, afegint que "els vins espanyols es van vendre a granel com vi francès o fins i tot usurpant una indicació geogràfica protegida (IGP) francesa".

En declaracions al diari francès Le Parisien, el director adjunt de la DGCCRF, Alexandre Chevallier, ha indicat que s'havia destapat un frau per afrancesament del vi en quatre grans productors. "Aquests casos afectaven més de 70.000 hectolitres", el que equivaldria a uns 10 milions d'ampolles de vi rosat, va explicar.

Les autoritats antifrau franceses han estès la investigació a 2.414 establiments de França, incloent restaurants i bars, i s'hi va detectar dos tipus d'engany, incloent l'absència de menció sobre l'origen del producte a la carta de vins i la utilització de denominacions comercials confuses, així com l'afrancesament voluntari al vendre vi espanyol fent-lo passar per francès. 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

COMENTARIS

VINS AFRANCESATS
Manuel Duran, 17/07/2018 a les 11:38
+0
-0
Aqui es fa el contrari. Els vins afrancesats es venen com sen tipics de aquí...

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
«Somiadors, és l'aposta dels enòlegs de Torres a l'Empordà i correspon al quart vi de la col·lecció 7 Magnífics. L'essència de la carinyena vella amb una justa aportació de la garnatxa per fer-lo més plaent en boca»
D'esquerra a dreta, Ton Mata, Joan Huguet, Xavier Gramona, Xavi Nadal i Toni de la Rosa
D'esquerra a dreta, Ton Mata, Joan Huguet, Xavier Gramona, Xavi Nadal i Toni de la Rosa | Corpinnat
Ramon Francàs
Joan Huguet opta a rellevar Josep Maria Albet a la presidència de la DO Penedès | Eduard Sanfeliu Giró serà el nou president de la Confraria del Cava
Imatge il·lustrativa
Els penedesencs Ramon Jané i Toni Carbó tornen a guanyar el concurs del restaurant Marejol de Vilanova i la Geltrú, que reparteix més de 7.000 euros en premis | Ramon Francàs i Anna Casabona es classifiquen en segona posició en aquesta sisena edició, en que han participat 82 parelles
Imatge il·lustrativa
Carles Escolar ha forjat la seva experiència al Celler Masroig de la DO Montsant