​Dissenyen una aplicació mòbil per puntuar els vins en els tastos i facilitar el tractament de les dades

L’estudiant d’Enologia a la URV, Maria Cerdà, ha desenvolupat un sistema que permet organitzar tastos de diferent complexitat i nombre d’usuaris

| 10/07/2018 a les 16:10h
Arxivat a: Vi i tecnologia

L'estudiant Maria Cerdà i el degà d'Enologia Joan Miquel Canals amb una mostra d'una pantalla de tast. Foto: Universitat Rovira i Virgili


Ha estat un dels treballs de final de grau que s’ha presentat aquest any a la Facultat d’Enologia i que pretén facilitar l’organització de tastos i el tractament de les dades. Es tracta d’una aplicació que permet tastar vins utilitzant el mòbil. El mateix organitzador del tast pot crear les fitxes amb els paràmetres desitjats i amb la possibilitat d’extreure les dades i tractar-les amb posterioritat o veure directament els resultats al mòbil. De fet, aquesta és una evolució d’un treball que va presentar anys enrere Ramon Cerdà, el pare de l’ara graduada.

El projecte de final de grau de Maria Cerdà es basa en donar-li sentit a l’aplicació i que es pugui fer servir. L’aplicació s’ha pensat per a tot tipus d’usuaris i és útil no únicament per als tastos de vi, sinó per diferents productes. La persona encarregada de dissenyar el tast pot decidir el nombre de mostres, el nombre de tastadors i els paràmetres que hauran de valorar. També pot programar el moment que activen el tast i l’usuari final pot accedir-hi a través d’un enllaç o d’un codi QR, per exemple.

Una vegada s’inicia el tast l’usuari valora els paràmetres de cada mostra i el valida, mentre que l’organitzador de la mostra pot veure les valoracions de les persones que han participat al tast. D’aquesta manera l’aplicació pot generar tres nivells d’usuaris: els qui creen el tast (que serien els màsters) que són els qui dissenyen la fitxa i les valoracions; els usuaris que el fan i que reben els seus resultats per correu electrònic, i els qui hi accedeixen a tracés d’un enllaç i únicament poden votar, que seria el que acostuma a passar en una fira, per exemple, o en tastos que poden organitzar els mateixos cellers durant les visites, a través de codis QR que es col·loquen a les mateixes tines.

Alguns dels usos que se’n pot fer per exemple: en fires de vi i en visites a cellers i no només per tastos, sinó per conèixer l’opinió dels usuaris, ja que l’aplicació permet adaptar les preguntes i utilitzar-les també com a eina per valorar les visites enoturístiques als cellers.

Reduir costos i facilitar-ne l’explotació de les dades

Els tastos professionals es poden fer a través d’un programari, anomenat Fizz, que genera un pla de tast i unes fitxes. Es tracta però  d’un programa que cal pagar, tant la compra com el manteniment  així com cada vegada que s’instal·la en un ordinador i que no està a l’abast dels cellers petits.

A nivell de docència s’utilitza una aplicació gratuïta d’un institut noruec d’anàlisi sensorial anomenada PanelCheck, on, una vegada abocades les dades, en facilita el seu anàlisi. El problema és que, ara com ara, els resultats dels tastos s’obtenen en paper i s’han d’introduir una a una en un Excel per obtenir els resultats. Això passa encara avui en dia en grans empreses, que continuen fent els tastos d’aquesta manera, una càrrega que evitaria aquesta nova aplicació.

Amb l’aplicació que ha desenvolupat l’estudiant s’arriba, de manera automàtica, fins al final de procés de recollida de les dades, mentre que l’explotació es fa pel software gratuït que ja s’utilitzava fins ara. Així i amb les dades recollides pels usuaris que participen als tastos o que visiten un celler es pot obtenir informació que permet saber, als productors o organitzadors d’un esdeveniment, les preferències dels seus visitants o tastadors, dades que es poden fer servir com a estratègia de màrqueting alhora d’orientar la promoció per a diferents grups d’interès.

Ara com ara l’aplicació, que porta per nom Tast Control  està dissenyada i preparada pel seu ús tot i que encara no s’ha penjat a la Play Store i estan analitzant la possibilitat de patentar-la. Tot i així ja ha despertat l’interès d’algun cellers. A curt termini ja s’utilitzarà nivell de docència, com a mesura innovadora en els tastos.

També us pot interessar

Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
«Somiadors, és l'aposta dels enòlegs de Torres a l'Empordà i correspon al quart vi de la col·lecció 7 Magnífics. L'essència de la carinyena vella amb una justa aportació de la garnatxa per fer-lo més plaent en boca»
Imatge il·lustrativa
El restaurant Enoteca de Paco Pérez va ser l'escenari de la presentació de les noves anyades dels gran vins de Família Torres | Milmanda, Mas la Plana, Reserva Real, Gran Muralles i Perpetual
La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà
La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà | Iñigo Somovilla
Sergi Cortés
La La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, inaugura el centenari i dóna el tret de sortida a tota una sèrie d'activitats per aquest 2019 | Segons Jordà "el republicanisme té una de les seves bases en els ateneus i en el cooperativisme, i el cooperativisme crea llocs de treball, no deslocalitza a les persones,i redistribueix millor els recursos"
Imatge il·lustrativa
Xavi Nolla, Clara Isamat o Joan Lluís Gómez seran alguns dels ponents catalans que es podran veure des d'avui fins dimecres