Govern

El Govern aprova el projecte de llei vitivinícola de Catalunya

Es renova la norma del 2002 i es reforcen les garanties de qualitat que caracteritzen els vins catalans, emparats en les 12 Denominacions d'Origen catalanes

Neix la Guia d’Enoturisme de Catalunya

| 03/07/2018 a les 13:49h
Arxivat a: Els vins de la setmana, Institut Català de la Vinya i el Vi, vins catalans, llei Vitivinícola, DO, Govern
El projecte de llei vitivinícola de Catalunya està llest per iniciar la tramitació parlamentària que permetrà que en uns mesos es converteixi en llei. Aquest projecte normatiu, validat en la reunió del consell executiu d'aquest dimarts, fa que se segueixi aprofundint en les garanties de qualitat que caracteritzen els vins catalans, emparats en les 12 Denominacions d’Origen catalanes. El director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Salvador Puig, explica a NacióDigital que el canvi donarà més seguretat jurídica als productors i elaboradors de vins de Catalunya. 

Puig deixa clar que la nova llei, que actualitza la del 2002, busca adaptar el marc normatiu català del vi a l’europeu. Salvador Puig remarca que una de les motivacions principals que promouen la renovació és la necessitat d'evitar que els excedents s'acabin convertint en destil·lats i puntualitza que la filosofia que es vol implantar des d'Europa és la de "wine in moderation" (vi en moderació).
 

El director de l'INCAVI, Salvador Puig, presenta els detalls de la llei Vitivinícola Foto: Janira Planes


A partir d'ara, l'actualització donarà rang de llei a diferents qüestions regulades en normes de menor rang, el que millorarà la regulació vitivinícola catalana. A Catalunya, més del 95% de la producció està emparada per la DO, fet que dóna valor a la producció. Es produeixen 350 milions d'ampolles a l'any, de les quals 250 milions són de cava i 100 milions són de vi tranquil.

L’objectiu concret de l'ordenació vitivinícola en la viticultura catalana és el d’aconseguir seguretat i qualitat agroalimentària, i fomentar els vins catalans. Com a novetat, s’autoritza l’augment artificial de la graduació alchòlica natural, es fomenten les accions de formació en viticultura així com l'enoturisme i es reforça el control de qualitat. En l'àmbit d'inspecció, es passa dels tres òrgans competents anteriors (DARP, INCAVI i CCRR) a un òrgan competent, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Puig també volgut mencionar que considera que és un bon projecte de llei. Abans el sector es queixava perquè no estava prou consultat, però Puig afirma que INCAVI ha consultat amb el consell assessor, els sindicats agraris, patronals i tot tipus d'entitats relacionades amb el sector. El sector de la vinya i el vi té una importància cabdal a Catalunya, tant en la producció de vi com en la seva elaboració, i és un dels motors de l’economia catalana.

També us pot interessar

Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés
01/01/1970
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
L’associació Terra de Garnatxes, formada pels cellers Clos Figueras, Edetària, Finca Viladellops, Lagravera, La Vinyeta i Vinyes Domènech, ha elaborat un vi solidari.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Tastar un vi molt sovint ens pot evocar sesacions contradictòries. Ho fan els professionals... nosaltres no en sabem... tastar és només per experts... | Hem de saber que quanta més informació tinguem sobre el tast, més plaents seran els vins
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
El centre oferirà estudis sobre la dieta mediterrània i la ciència de la nutrició, vinculats a la salut pública, la sostenibilitat i el coneixement culinari