Viatge a través dels vins més escumosos del món

Article signat per Alícia Solé, professora del Curs Semipresencial de Sommelier del Campus CETT-UB.

​Tres estudiants del CETT reben una beca BBVA per formar-se a El Celler de Can Roca

| 29/06/2018 a les 10:04h
Arxivat a: Per aprendre'n, Sommelier , Sommelier
Imatge il·lustrativa
Tots hem celebrat infinitat d'esdeveniments i hem brindat amb una copa de vi plena de bombolles i escuma a la mà. Les bombolles són la característica principal dels vins escumosos, però... Som coneixedors d'aquests tipus de vins que s'elaboren al món?

Viatge per França a través del paladar

Si visitem la regió de la Champagne, al nord de França, segur que veurem les precioses plantacions de la regió i gaudirem del vi escumós més famós, prestigiós i millor valorat del món. Ara bé, a França s'elaboren aquest tipus de vins en moltes més regions.

Aquests vins són coneguts com a Crémant, són elaborats a França mitjançant el mateix mètode tradicional que el Champagne, però sense l'origen a la regió de la Champagne. L'escumós conegut com Champagne és exclusiu de la regió que porta el mateix nom.

Ruta per Venècia amb una copa de vi a la mà

En canvi, si visites Venècia, al nord-est d'Itàlia, podràs gaudir del vi blanc escumós que s'elabora en aquesta comarca, el Prosecco. L'any 2014 aquest vi va superar la venda, en nombre d'ampolles, al Champagne. En els últims deu anys, la producció de Prosecco s'ha multiplicat per tres, i les exportacions han crescut exponencialment, mentre que la venda de Champagne és estable al llarg dels últims 20 anys, de la mateixa manera que les exportacions de Cava.

Producció de vins escumosos

Com a conseqüència del mètode d'elaboració, els costos de producció del Champagne i del Cava, elaborats mitjançant el mètode champanoise o tradicional, són molt més elevats que els costos de producció del Prosecco, elaborat mitjançant el mètode charmat.

Així i tot, gràcies al creixement en prestigi i qualitat d'aquest escumós italià, el Prosecco s'està venent el mateix any de la collita, impensable amb els productes de mètode tradicional, a preus relativament elevats en comparació dels costos de producció. El marge de les empreses italianes és ampli, i això els permet invertir en tecnologia, enoturisme i fer una prospecció atrevida i molt atractiva.

Vols continuar el viatge a través dels vins més escumosos del món? Descobreix tot el que el Curs semipresencial de Sommelier de CETT-UB pot oferir-te i viatja pel món a través dels sentits. 

Article signat per Alícia Solé, professora del Curs Semipresencial de Sommelier del Campus CETT-UB.
 

També us pot interessar

Criança del cava
Criança del cava | pixabay
Alicia Andreu
01/01/1970
Acabeu d'obrir un vi i està picat? Oxidat? Passat, mal envellit o mal conservat? A continuació us expliquem els signes que indiquen que al vi li passa alguna cosa. Després ja és cosa vostra si decidiu llençar-lo o si preferiu beure-us-el igualment
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
01/01/1970
La mini casa s'ha instal·lat al celler Artcava, a Avinyonet del Penedès | Els promotors volen instal·lar-ne una a cada DO vitivinícola catalana | Passar-hi una nit s’ofereix per 129 euros, sense televisió, WiFi ni cortines
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
01/01/1970
T'agraden els vins blancs amb certa potència? Amb cos i volum? Et recomanem sis vins blancs que, per la seva fermentació en bóta, són especials

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
El proper 2 de setembre Caves Llopart us transporta a una verema del segle XIX
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Milions d'ampolles de vi espanyol en comerços francesos amb l'etiqueta de "Vi de França" o amb una "Indicació geogràfica protegida"
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
CARA NORD Blanc 2017 és fruit del cupatge de tres varietats cultivades en el Parc Natural de les Muntanyes de Prades i el Parc Natural del Bosc de Poblet