Viatge a través dels vins més escumosos del món

Article signat per Alícia Solé, professora del Curs Semipresencial de Sommelier del Campus CETT-UB.

​Tres estudiants del CETT reben una beca BBVA per formar-se a El Celler de Can Roca

| 29/06/2018 a les 10:04h
Arxivat a: Per aprendre'n, Sommelier , Sommelier
Imatge il·lustrativa
Tots hem celebrat infinitat d'esdeveniments i hem brindat amb una copa de vi plena de bombolles i escuma a la mà. Les bombolles són la característica principal dels vins escumosos, però... Som coneixedors d'aquests tipus de vins que s'elaboren al món?

Viatge per França a través del paladar

Si visitem la regió de la Champagne, al nord de França, segur que veurem les precioses plantacions de la regió i gaudirem del vi escumós més famós, prestigiós i millor valorat del món. Ara bé, a França s'elaboren aquest tipus de vins en moltes més regions.

Aquests vins són coneguts com a Crémant, són elaborats a França mitjançant el mateix mètode tradicional que el Champagne, però sense l'origen a la regió de la Champagne. L'escumós conegut com Champagne és exclusiu de la regió que porta el mateix nom.

Ruta per Venècia amb una copa de vi a la mà

En canvi, si visites Venècia, al nord-est d'Itàlia, podràs gaudir del vi blanc escumós que s'elabora en aquesta comarca, el Prosecco. L'any 2014 aquest vi va superar la venda, en nombre d'ampolles, al Champagne. En els últims deu anys, la producció de Prosecco s'ha multiplicat per tres, i les exportacions han crescut exponencialment, mentre que la venda de Champagne és estable al llarg dels últims 20 anys, de la mateixa manera que les exportacions de Cava.

Producció de vins escumosos

Com a conseqüència del mètode d'elaboració, els costos de producció del Champagne i del Cava, elaborats mitjançant el mètode champanoise o tradicional, són molt més elevats que els costos de producció del Prosecco, elaborat mitjançant el mètode charmat.

Així i tot, gràcies al creixement en prestigi i qualitat d'aquest escumós italià, el Prosecco s'està venent el mateix any de la collita, impensable amb els productes de mètode tradicional, a preus relativament elevats en comparació dels costos de producció. El marge de les empreses italianes és ampli, i això els permet invertir en tecnologia, enoturisme i fer una prospecció atrevida i molt atractiva.

Vols continuar el viatge a través dels vins més escumosos del món? Descobreix tot el que el Curs semipresencial de Sommelier de CETT-UB pot oferir-te i viatja pel món a través dels sentits. 

Article signat per Alícia Solé, professora del Curs Semipresencial de Sommelier del Campus CETT-UB.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
01/01/1970
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés
01/01/1970
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
L’associació Terra de Garnatxes, formada pels cellers Clos Figueras, Edetària, Finca Viladellops, Lagravera, La Vinyeta i Vinyes Domènech, ha elaborat un vi solidari.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Tastar un vi molt sovint ens pot evocar sesacions contradictòries. Ho fan els professionals... nosaltres no en sabem... tastar és només per experts... | Hem de saber que quanta més informació tinguem sobre el tast, més plaents seran els vins
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
El centre oferirà estudis sobre la dieta mediterrània i la ciència de la nutrició, vinculats a la salut pública, la sostenibilitat i el coneixement culinari