novetat

La Blanca, el vi brisat de garnatxa blanca de Vins del Tros

La fermentació del most amb les seves pells s’ha fet a partir dels llevats autòctons dels mateixos raïms

Posteriorment s'ha criat en àmfores durant 6 mesos

​La DO Terra Alta celebra la V edició de l'Eclipsi de la Garnatxa Blanca

| 26/06/2018 a les 07:38h
Arxivat a: Els vins de la setmana, Vins del Tros, La Blanca

Foto: Vistudio

El Celler Vins del Tros de Vilalba dels Arcs (DO Terra Alta) ens presenta La Blanca 2016, un vi blanc brisat elaborat amb raïms de garnatxa blanca procedents d’una finca plantada fa 20 anys i amb un sol de tipus panal. Aquest sòl de llims, característic de la Terra Alta, és un sòl fort, profund, no massa permeable i pobre en matèria orgànica.

En aquest cas el brisat ha consistit en què el most fermenti amb les pells. La fermentació del most amb les seves pells s’ha fet a partir dels llevats autòctons dels mateixos raïms, aconseguint d’aquesta manera que el vi expressi millor el terreny del qual procedeix.

Un cop finalitzada la fermentació se li ha donat al vi una criança de 6 mesos en àmfores de terrissa de 750 litres, cercant el respecte màxim a les propietats organolèptiques de la garnatxa i les aportacions del terrer. Aquesta criança és menys agressiva amb el vi que la fusta, i en els vins que ja de per si són potents i complexes, com els blancs brisats, això els permet evolucionar sense l’excessiva aportació d’aromes de la fusta i s'obté una concentració aromàtica, un millor equilibri de l’acidesa i una major untuositat.

La Blanca 2016 presenta un color groc daurat intens. Deixa una llàgrima abundant a la copa, densa i d’evolució lenta, reflex dels 13,5 graus del vi.

Complex, amb aromes d’ametlles crues ens confirmen la seva fermentació amb llevats autòctons. Notes de fruites blanques madures i anisades. Fonolls, herbes seques, cereals, mel de romeguera, de l’arbust de la regalèssia, d’espígol. Per gaudir-lo amb plenitud cal deixar-lo una estona a la copa.

En boca té entrada ampla i voluminosa. Una molt bona acidesa, agradable i ben
equilibrada, que harmonitza la seva graduació alcohòlica i li atorga una bona frescor. Tensa, fa de fil conductor de les aromes afruitades i balsàmiques, en un pas de boca musculós i amb una untuositat que el fa molt gastronòmic. Llarg i persistent.

Com tots els vins del celler Vins del Tros, La Blanca és un vi elaborat respectant la varietat, la tipicitat del sòl i la tradició. La Blanca s’afegeix a una col·lecció de vins en la que cadascun d’ells és homenatge a la seva varietat i el seu terrer, com són el Señora Carmen, garnatxa negra, La Tremenda, carinyena, i Lo Morenillo.
 

Foto: Vistudio

També us pot interessar

Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
Us proposem 9 caves de diferents preus, criançes i nivells de sucre. Perquè gaudiu de la tardor amb bombolles.
Il·lustració de Ricard Bosch per encarrèg de Vilarnau.
Il·lustració de Ricard Bosch per encarrèg de Vilarnau.
Caves Vilarnau explica, amb un toc irònic i planer, com s'elabora el cava en deu fases
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
L'Institut del Cava ha estat aquest any l'encarregat de construir el comitè de tast que ha escollit el cava 2018-2019 del Club Rotary | Un euro i mig de cada cava anirà íntegrament a lluitar contra la polio