Actualitat

A la recerca d’una casa per al vi català

L’AVC diu que el govern municipal d’Ada Colau està ara més receptiu davant el projecte del Catalan Wine House

Valentí Roqueta diu que la iniciativa necessita d’un horitzó d’estabilitat política a mig termini

Només 13 de les 10.000 varietats de raïm del món sumen més d’un terç de la superfície total

| 19/06/2018 a les 08:58h
Arxivat a: Actualitat, Incavi, Ada Colau, AVC, Mostra de vins i caves
Imatge de la Mostra de Vins i Caves de catalunya al passatge Lluís Companys
Imatge de la Mostra de Vins i Caves de catalunya al passatge Lluís Companys | INCAVI
Des de l’Associació Vinícola Catalana (AVC) s’impulsa des de fa temps un projecte per a fer més visible el vi català als ciutadans i als turistes de la ciutat de Barcelona. Inicialment es va batejar la iniciativa com a Catalan Wine House però no es descarta acabar anomenant-la com la Casa del Vi Català.

Vol ser un gran centre lúdic i cultural del vi i l'enoturisme. El seu objectiu és promoure el vi català com a exponent singular del territori i com a part fonamental de la gastronomia catalana. Es vol posar l’accent en la cultura, la història, l’arquitectura el territori, el paisatge i la tradició vitivinícola, i vol posicionar Catalunya com a destinació turística enogastronòmica, i Barcelona, com a referent mundial d’aquesta destinació.

Per impulsar la Catalan Wine House es va arribar a posar en marxa un consell consultiu integrat, entre d’altres, per la patronal Foment del Treball, Fira de Barcelona, Port de Barcelona, la Cambra de Comerç, els gremis del sector o la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

El moll de la Marina de Barcelona serà el nou escenari de La Mostra de Vins i Caves de Catalunya, que tornarà a celebrar-se aquest setembre, del 21 al 24, coincidint amb les festes de la Mercè de Barcelona 


Aquesta iniciativa, no obstant això, no s’ha desenvolupat tant ràpidament com esperaven els seus promotors. L’Ajuntament de Barcelona ha estat el principal escull a superar. Ara sembla que el govern municipal d’Ada Colau “està més receptiu”, i es creu que en un parell d’anys podria arribar-se a tirar endavant, segons el president de l’Associació Vinícola Catalana Valentí Roqueta. Per ara encara no es té ni l’emplaçament triat. El president de l’AVC creu que “aquest important projecte necessita d’un horitzó d’estabilitat política a mig termini, i no provisionalitats, per a fer-se realitat”.

Les relacions entre el sector del vi i el govern d’Ada Colau s’han topat amb diversos esculls. Un bon exemple d’això és que la Mostra de Vins i Caves de Catalunya, després del parèntesi de l’any passat, tornarà a celebrar-se aquest setembre (del 21 al 24) coincidint amb les festes de la Mercè de Barcelona, com sempre s’havia fet. No tornarà, però, a l’emplaçament que més agrada al sector del vi i on s’ha fet durant els darrers anys: el passeig de Lluís Companys.

L’emplaçament de la 38ena edició de la mostra vinícola que organitza el Departament d’Agricultura de la Generalitat a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) i la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (Prodeca) serà el moll de la Marina de Barcelona. Es tracta d’un espai diàfan de 5.000 m2 ben comunicat per transport públic i a tocar del mar. Els estands dels cellers i els diferents espais de serveis s’emplaçaran en un muntatge de 1.600 m2 en el moll que connecta amb el passeig del Port Olímpic i es situa entre la Torre Mapfre i la torre que allotja l’Hotel Arts.

Com es recordarà, l’any passat la Mostra es va haver de fer del 27 al 29 d’octubre ja que l'Ajuntament de Barcelona va justificar que calia esponjar les activitats que es programen al parc de la Ciutadella dins de la festa major. L’Ajuntament va oferir d’altres alternatives d’ubicació que no van acontentar al sector del vi.

Des de l’Incavi, el seu director general, Salvador Puig, reconeix que “tot no pot ser”, en relació al retorn de la Mostra a les festes de la Mercè i al passeig de Lluís Companys. També ha revelat que, un cop es va acceptar que la Mostra no es faria al costat d’Arc de Triomf, “la interlocució amb l’Ajuntament de Barcelona va ser més fàcil”.

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Tastem 16 escumosos DO Cava de gamma alta de menys de 20 euros
Imatge il·lustrativa
Per a potenciar la recuperació econòmica després de la COVID-19, el celler del Penedès ha donat 20.000 ampolles de vi i 5.000 d’oli d’oliva verge extra amb un valor de més de 300.000€ al canal HORECA
Mas Comtal i Mas Blanch i Jové han plantat vinya durant el confinament.
Mas Comtal i Mas Blanch i Jové han plantat vinya durant el confinament. | Twitter
Jordi Bes
Les hectàrees de varietats tradicionals no paren de créixer ni durant el confinament, però quan es tracta de vendre vi segueixen tenint sortida també les foranes | Les garnatxes estan entre les més plantades pel potencial que hi veuen tant cellers petits com grans, mentre que hi ha qui també es decanta pel monestrell