DO Cava

Imatge il·lustrativa

Pere Ventura Gran Vintage 2014, catorzè cava de Paratge Qualificat

El BOE de l’Estat publica amb data 14 de juny la nova certificació, aprovada prèviament pel Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient.

| 15/06/2018 a les 11:40h
Arxivat a: Denominacions d'Origen, Paratge Qualificat
Pere Ventura Gran Vintage 2014 ha obtingut la categoria de Cava de Paratge Qualificat, el màxim distintiu de qualitat per caves d’alta gamma que en reconeix l’origen -una àrea menor de la DO Cava- per les seves singulars característiques edafòlogues i climàtiques. A aquestes, el Paratge Qualificat de Can Bas, a Subirats, suma la variable històrica, fruit de més de 2700 anys de viticultura a la finca.

Per Pere Ventura, propietari i fundador del celler i del Grup vinícola amb el seu nom, “l'obtenció de la categoria de cava de paratge qualificat posa en valor el nostre compromís envers l’excel·lència, el consumidor i el territori, del qual som hereus i tenim la responsabilitat de preservar i valoritzar a través dels nostres vins i caves”.

En tractar-se d’un emplaçament històric, el nom de Can Bas coincideix amb el topònim de la localització, així com amb el nom de la casa senyorial, Can Bas des del segle XVII. També denomina la finca, dins de la qual es troben els alts de Can Bas, on es troba el Paratge. 
 

El Gran Vintage és un cava d’anyada, la interpretació sincera del cicle de vida del raïm en el seu entorn primigeni, el terrer, potenciant-ne les característiques favorables. La singular identitat d’aquest cava ve marcada pel seu origen, el conjunt de variables -climatologia, geomorfologia, edafologia i biota- que determinen l’expressió dels raïms. 

Pere Ventura Gran Vintage forma part de la Col·lecció Vintage, grans reserves d’anyades excepcionals. És un cupatge de Macabeu i Xarel·lo de cinc parcel·les de vinyes velles que integren el Paratge Qualificat Can Bas: el Migjorn i el Mirador, de Xarel·lo; i l’Anciana, la Secreta i l’Oreneta, totes tres de Macabeu. Aquestes vinyes es conreen sota els principis de l’agricultura ecològica i tot el procés d’elaboració segueix paràmetres sostenibles. Se selecciona el millor raïm de manera manual i es vinifica per separat, s’utilitzen llevats naturals i la criança en ampolla és superior als quaranta-dos mesos, definint així un cava únic de marcada personalitat; tant per la seva procedència com per la riquesa gustativa i olfactiva al tast, amb un perfecte equilibri grau-acidesa i carbònic.
 
Actualment és al mercat l’anyada 2012, amb una criança de més de seixanta mesos. El Gran Vintage 2014 estarà disponible a finals d’any quan arribarà al  seu moment òptim per ser degorjat.
 
Un paratge amb un fort vincle històric
 
A Can Bas la història és present arreu i ha forjat la identitat d’aquest domini vinícola. Els vestigis arqueològics, proves documentals, l’art i el paisatge en si mateix, així ho constaten i ens han permès conèixer la història d’aquest domini, fortament vinculada a la de la vinya i el vi, però també a la de Catalunya.

La feina empesa a Can Bas pel prestigiós arqueòleg local Pere Giró va permetre localitzar restes prehistòriques, un jaciment d’època íbera i una vil·la romana que flanquejaven el traçat de la Via Augusta, un dels trams més importants de l’Imperi. També s’hi conserven testimonis excepcionals de l’Edat Mitjana, com l’església romànica de Sant Joan Salerm, i documents que refereixen a l’evolució del domini vinícola des del segle XV fins als nostres dies.
 
Pere Ventura va adquirir Can Bas el 2011 amb el compromís de preservar el llegat de la finca, recuperant i posant en valor la memòria històrica d’aquesta a través de caves i vins identitaris. La incorporació de la finca respon a la línia estratègica del Grup per fer vins de finca i vins base de caves que representen un territori amb un fort lligam històric; ja que per Pere Ventura “herència no és només allò que reps sinó també, i sobretot, allò que comparteixes” i ets capaç de continuar, en tant a responsabilitat social i històrica. Pere Ventura entén que la vinya i el vi han de respondre a les demandes del present. En aquesta direcció, aposta per fer de l’excel·lència l’estendard dels seus caves i vins de finca i de terrer, i convé que el reconeixement i el respecte pel treball de pagès ha de ser norma per garantir la qualitat del paisatge, la viticultura i els vins.
 
 
Condicions microclimàtiques singulars
 
El Paratge Can Bas es caracteritza per presentar un clima típicament mediterrani temperat, propi de la zona litoral i prelitoral sud de Catalunya.
 
En línies generals, els sòls del Paratge, com a la resta de la finca, són moderadament profunds (40 - 80 cm) a molt profunds (>120cm) de textures mitjanes, franques, amb un contingut baix de matèria orgànica i nivells de carbonatats moderadament elevats. Tenen un pH mitjanament bàsic. 
 
El sistema de conducció és en vas, excepte a la vinya del Mirador, on també hi ha el sistema de Doble Cordón Royat.
 
Totes les vinyes de la propietat del Grup Pere Ventura, incloses les parcel·les del Paratge, es gestionen seguint els paràmetres de l’agricultura ecològica i es troben sota l'empara del Consell Català de la Producció Agrícola Ecològica (CCPAE). Actualment es troben en fase de conversió, sent l’anyada 2017 la primera que es comercialitza amb el segell identificatiu a l’etiqueta.
 
La verema a les finques del grup Pere Ventura és manual. El raïm arriba al celler sense dilació, en un trajecte curt dins de la mateixa finca. Des del 2016, el raïm passa 24 hores a la cambra de fred abans del seu processat al celler. 
 
El raïm se selecciona de manera manual a una taula de tria vibratòria i es premsa sencer, sense derrapar, en premsa pneumàtica. Arriba a una pressió màxima de 0,5 atmosferes. 
 
La fracció de most obtingut de la primera premsada per a l’elaboració dels caves Gran Reserva és d’entre un 55 i un 60 per cent. Cada varietat es vinifica per separat. 
El most passa per un desfangat estàtic d’entre 24-48 hores, a temperatura baixa i en dipòsits, inert per minimitzar l’oxidació. 
 
La fermentació es produeix en dipòsits sempre plens de 5.000 o 10.000 litres de capacitat a una temperatura controlada a 15ºC. 
 
La fermentació alcohòlica és espontània per llevats autòctons, que combinat amb les baixes temperatures implica fermentacions més llargues de l’habitual. Fruit de l’ús de llevats indígenes, els vins bases presenten un major grau de complexitat.
 
En nas destaca per l’elegància aromàtica, neta, afruitada, cítrica, amb records a ametlla fresca i nous; aromes subtils però perfectament identificables. 
Elegant en boca, ric i refinat. Es mostra cremós, ample, desprèn sensacions a fruita fresca i brioixeria acabada de sortir del forn. 
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Imatge il·lustrativa
Es pot gaudir del cava sense entendre-hi? Sí… però segurament menys | Fermentacions, bombolla, conservació... En el cas del cava, més coneixement també és més plaer.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
La mini casa s'ha instal·lat al celler Artcava, a Avinyonet del Penedès | Els promotors volen instal·lar-ne una a cada DO vitivinícola catalana | Passar-hi una nit s’ofereix per 129 euros, sense televisió, WiFi ni cortines

COMENTARIS

AIXÓ ES UN CAVA
Manuel Duran, 15/06/2018 a les 12:38
+0
-0
No esta disfressat de Champagne!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.