​Família Torres enllesteix la construcció del celler Purgatori a Costers del Segre

Construït amb criteris d'eficiència energètica, connecta amb l'antiga cava subterrània on els monjos elaboraven vi al s. XVIII

S'estrenarà amb la verema d'aquest any i es destinarà a l'elaboració del vi Purgatori

​Miguel A. Torres: «Són inadmissibles dos anys d'espera per connectar la instal·lació fotovoltaica que evita emissions de tones de CO2»

| 14/06/2018 a les 13:49h
Arxivat a: Cellers, DO Costers del Segre, Celler Purgatori, Família Torres, Vi Purgatori

Família Torres ha finalitzat la construcció del seu celler a Costers del Segre, situat a l'històric Mas de l'Aranyó del s. XVIII, al cor de Les Garrigues (Lleida). Batejat amb el nom de Purgatori, el nou celler referma el projecte de la Família Torres en aquesta zona de llarga tradició vitivinícola, que va iniciar fa gairebé vint anys amb l'adquisició d'una finca de 870 hectàrees.

Construït amb criteris d'eficiència energètica, el celler està plenament integrat en el paisatge i manté l'estètica de la masia original. És un espai funcional de 1.800 m2, banyat amb llum natural a través de grans finestrals i en el qual s'han utilitzat materials nobles de proveïdors de la zona que imprimeixen elegància al celler. Disposa de 46 dipòsits de diferents mides i materials per a la fermentació i criança del vi; els de formigó són únics, ja que han estat fabricats amb una barreja de terra de la pròpia vinya amb la idea de potenciar l'expressió de procedència del vi. També compta amb una sala d'envelliment amb capacitat per a 400 botes.

Com a homenatge als monjos de Montserrat que van habitar la masia a partir de l'any 1770 per conrear la terra i proveir d'aliments a la diòcesi, el celler connecta amb l'antiga cava subterrània on aquests primers residents elaboraven i guardaven el seu vi. La Família Torres també ha rehabilitat part de l'edifici històric, convertint en sala de tast l'espai que els monjos probablement utilitzaven com a menjador.

Purgatori és el cinquè celler de la Família Torres a Catalunya i se suma als tres del Penedès i al del Priorat.


Per a Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de la Família Torres: “Amb aquest nou celler, recuperem el passat vinícola d'aquesta finca històrica, en la qual durant molts anys s'havia elaborat vi. Volem retre homenatge a tots aquells que ens van precedir en aquest lloc, i en especial als primers habitants, els monjos que van saber veure el potencial vinícola d'aquesta terra”. 
 

El celler s'estrenarà amb la verema d'aquest any i es destinarà a l'elaboració del vi Purgatori, un vi elaborat amb varietats típicament mediterrànies com la garnatxa i la carinyena i procedent de la vinya que es troba davant de l’edifici. És l'únic vi de la Família Torres emparat sota la DO Costers del Segre, el nom del qual simbolitza la dura vida dels monjos que eren enviats a aquesta zona, allunyada del monestir, probablement com a penitència.

Aquest és el cinquè celler de la Família Torres a Catalunya i se suma als tres del Penedès i al del Priorat. A Costers del Segre hi va arribar l'any 1999 i va reintroduir-hi el cultiu de la vinya. Avui compta amb 200 hectàrees de vinya ecològica, repartides entre la vall i els vessants que arriben als 550 metres en el punt més alt. Es tracta d'una vinya molt qualitativa gràcies al clima extrem, típicament continental, amb una gran amplitud tèrmica durant l'estiu. Això, i la falta d'aigua, afavoreixen una lenta maduració del raïm que dona lloc a vins de gran intensitat aromàtica.
 

Pel seu clima extrem, aquesta finca és també un excel·lent camp de proves per a l'experimentació de les varietats de raïm ancestrals que ha recuperat la Família Torres en els últims trenta anys, i comprovar si són varietats, no només amb alt potencial enològic, sinó també resistents al canvi climàtic. D'entre totes elles, la gonfaus és una de les que millor s'ha adaptat a aquesta finca lleidatana i per la qual està apostant la família amb diverses plantacions experimentals.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
01/01/1970
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
La Generació 'Millennial' és exigent i vol gaudir al màxim del seu temps d'oci | OpenTable ha fet un estudi i revela als restaurants què busca aquesta generació quan surt a menjar
El celler Purgatori s'ha construit rehabilitant el celler dels monjos benedictins de l'Abadia de Montserrat del 1770
El celler Purgatori s'ha construit rehabilitant el celler dels monjos benedictins de l'Abadia de Montserrat del 1770
Sergi Cortés
01/01/1970
Torres rehabilita un antic celler benedictí a Les Garrigues on hi construeix el seu Projecte "Purgatori" | L’acte d’inauguració del celler ha comptat amb la presència de la Consellera d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya Teresa Jordà
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
El projecte WineMakers Lab utilitza el vi com a eina d'apoderament ciutadà | Qualsevol podrà, utilitzant tecnologies de fabricació digital, fer el seu propi vi assolint també coneixement tecnològic | Barcelona és la ciutat del renaixement digital i alhora la capital d'un país de vins