​Família Torres enllesteix la construcció del celler Purgatori a Costers del Segre

Construït amb criteris d'eficiència energètica, connecta amb l'antiga cava subterrània on els monjos elaboraven vi al s. XVIII

S'estrenarà amb la verema d'aquest any i es destinarà a l'elaboració del vi Purgatori

​Miguel A. Torres: «Són inadmissibles dos anys d'espera per connectar la instal·lació fotovoltaica que evita emissions de tones de CO2»

| 14/06/2018 a les 13:49h
Arxivat a: Cellers, DO Costers del Segre, Celler Purgatori, Família Torres, Vi Purgatori

Família Torres ha finalitzat la construcció del seu celler a Costers del Segre, situat a l'històric Mas de l'Aranyó del s. XVIII, al cor de Les Garrigues (Lleida). Batejat amb el nom de Purgatori, el nou celler referma el projecte de la Família Torres en aquesta zona de llarga tradició vitivinícola, que va iniciar fa gairebé vint anys amb l'adquisició d'una finca de 870 hectàrees.

Construït amb criteris d'eficiència energètica, el celler està plenament integrat en el paisatge i manté l'estètica de la masia original. És un espai funcional de 1.800 m2, banyat amb llum natural a través de grans finestrals i en el qual s'han utilitzat materials nobles de proveïdors de la zona que imprimeixen elegància al celler. Disposa de 46 dipòsits de diferents mides i materials per a la fermentació i criança del vi; els de formigó són únics, ja que han estat fabricats amb una barreja de terra de la pròpia vinya amb la idea de potenciar l'expressió de procedència del vi. També compta amb una sala d'envelliment amb capacitat per a 400 botes.

Com a homenatge als monjos de Montserrat que van habitar la masia a partir de l'any 1770 per conrear la terra i proveir d'aliments a la diòcesi, el celler connecta amb l'antiga cava subterrània on aquests primers residents elaboraven i guardaven el seu vi. La Família Torres també ha rehabilitat part de l'edifici històric, convertint en sala de tast l'espai que els monjos probablement utilitzaven com a menjador.

Purgatori és el cinquè celler de la Família Torres a Catalunya i se suma als tres del Penedès i al del Priorat.


Per a Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de la Família Torres: “Amb aquest nou celler, recuperem el passat vinícola d'aquesta finca històrica, en la qual durant molts anys s'havia elaborat vi. Volem retre homenatge a tots aquells que ens van precedir en aquest lloc, i en especial als primers habitants, els monjos que van saber veure el potencial vinícola d'aquesta terra”. 
 

El celler s'estrenarà amb la verema d'aquest any i es destinarà a l'elaboració del vi Purgatori, un vi elaborat amb varietats típicament mediterrànies com la garnatxa i la carinyena i procedent de la vinya que es troba davant de l’edifici. És l'únic vi de la Família Torres emparat sota la DO Costers del Segre, el nom del qual simbolitza la dura vida dels monjos que eren enviats a aquesta zona, allunyada del monestir, probablement com a penitència.

Aquest és el cinquè celler de la Família Torres a Catalunya i se suma als tres del Penedès i al del Priorat. A Costers del Segre hi va arribar l'any 1999 i va reintroduir-hi el cultiu de la vinya. Avui compta amb 200 hectàrees de vinya ecològica, repartides entre la vall i els vessants que arriben als 550 metres en el punt més alt. Es tracta d'una vinya molt qualitativa gràcies al clima extrem, típicament continental, amb una gran amplitud tèrmica durant l'estiu. Això, i la falta d'aigua, afavoreixen una lenta maduració del raïm que dona lloc a vins de gran intensitat aromàtica.
 

Pel seu clima extrem, aquesta finca és també un excel·lent camp de proves per a l'experimentació de les varietats de raïm ancestrals que ha recuperat la Família Torres en els últims trenta anys, i comprovar si són varietats, no només amb alt potencial enològic, sinó també resistents al canvi climàtic. D'entre totes elles, la gonfaus és una de les que millor s'ha adaptat a aquesta finca lleidatana i per la qual està apostant la família amb diverses plantacions experimentals.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala | 2 comentaris
Us proposem cinc vins negres molt ben fets, amb preus imbatibles, i fàcils de trobar a qualsevol supermercat.
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
Freixenet fa el salt al mercat del vi amb la seva nova Col·lecció de Vins Freixenet | Els nous productes ja estan disponibles en supermercats i hostaleria
Imatge il·lustrativa
Vive4all
El celler del Penedès ofereix visites adaptades a tots els públics i apropa el seu model d’enoturisme responsable i sostenible a persones amb discapacitats físiques i visuals.
Imatge il·lustrativa
"La Fredat 2016 té un perfil una mica menys assolellat, més fresc i àcid, que permet portar la confitura de les seves fruites amb lleugeresa", explica la Estefanía Garcés, sommelier.