Universitat Rovira i Virgili

Un extracte del pinyol de raïm protegeix de les alteracions de la funció intestinal associades a l’obesitat

Ho demostra un estudi fet per investigadores de la URV amb rates alimentades amb una dieta rica en greixos saturats i sucres refinats

Els resultats van demostrar que l’extracte de pinyol de raïm té un efecte antioxidant i antiinflamatori

​Beuratges anomenats vins naturals

| 13/06/2018 a les 10:51h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Espai Nutrició, antiinflamatori, URV, Universitat Rovira i Virgili, antioxidant, raïm
En els darrers anys diversos estudis han posat el focus sobre la relació que hi ha entre l’alteració de la funció intestinal amb l’obesitat i altres desordres metabòlics associats.

Un equip d’investigadores del grup de recerca Mobiofood, del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, ha anat més enllà i ha estudiat quin efecte tenen uns flavonoides anomenats proantocianidines, que s’extreuen del pinyol de raïm, i ha arribat a la conclusió que administrats en diferents dosis poden protegir de les alteracions de la funció intestinal associades a l’obesitat.

Prèviament aquestes investigadores ja havien demostrat, en estudis amb rates, que l’anomenada “dieta de cafeteria” provoca inflamació intestinal, estrès oxidatiu i alteracions de la barrera de l’intestí. Aquesta dieta està integrada per aliments processats rics en àcids grassos saturats, colesterol i sucres refinats.

Les investigadores van alimentar cinc grups de rates: un rebia una dieta estàndard i els altres quatre es van alimentar amb dieta de cafeteria durant quinze setmanes. En finalitzar aquest període els animals alimentats amb dieta de cafeteria ja eren obesos i tres dels quatre grups van rebre una suplementació amb dosis diàries de proantocianidines de pinyol de raïm durant tres setmanes més. Quan es va acabar aquesta etapa, es va analitzar la funció intestinal en tots els animals, amb especial atenció a l’estrès oxidatiu, la inflamació i la funció de la barrera intestinal.
 

Els resultats van demostrar que l’extracte de pinyol de raïm té un efecte antioxidant i antiinflamatori a l’hora de millorar i corregir les alteracions intestinals dels animals que han rebut una dieta alta en greixos i en sucres refinats, ja que feia reduir l’estrès oxidatiu intestinal de la inflamació intestinal i podria tenir també un efecte protector davant del deteriorament de la funció de la barrera intestinal.

Aquests resultats obren noves estratègies nutricionals per tractar de forma preventiva un dels primers problemes que apareixen en el curs de l’obesitat, i aporten noves informacions sobre els efectes beneficiosos en qüestions intestinals. Fins ara s’havia treballat molt intensament en el teixit adipós o en tot l’organisme sense fixar-se en l’intestí, que molt probablement és un dels primers punts afectats per dietes poc saludables.

Referència bibliogràfica: Katherine Gil‐Cardoso, Iris Ginés, Montserrat Pinent, Anna Ardévol, Lluís Arola, Mayte Blay, Ximena Terra. Chronic supplementation with dietary proanthocyanidins protects from diet‐induced intestinal alterations in obese rats. Molecular Nutrition Food Research. DOI: 10.1002/mnfr.201601039.

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
El Ramon Francàs tasta i recomana 16 escumosos amb DO Cava
Plaques fotovoltaiques
Plaques fotovoltaiques | Família Torres
En deu anys, el celler vol reduir la petjada de carboni un 55% respecte al 2008
Imatge il·lustrativa
Els diners s'han recaptat amb la venda del pack solidari Selecció Alt Pinnat