Universitat Rovira i Virgili

Un extracte del pinyol de raïm protegeix de les alteracions de la funció intestinal associades a l’obesitat

Ho demostra un estudi fet per investigadores de la URV amb rates alimentades amb una dieta rica en greixos saturats i sucres refinats

Els resultats van demostrar que l’extracte de pinyol de raïm té un efecte antioxidant i antiinflamatori

​Beuratges anomenats vins naturals

| 13/06/2018 a les 10:51h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Espai Nutrició, antiinflamatori, URV, Universitat Rovira i Virgili, antioxidant, raïm
En els darrers anys diversos estudis han posat el focus sobre la relació que hi ha entre l’alteració de la funció intestinal amb l’obesitat i altres desordres metabòlics associats.

Un equip d’investigadores del grup de recerca Mobiofood, del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, ha anat més enllà i ha estudiat quin efecte tenen uns flavonoides anomenats proantocianidines, que s’extreuen del pinyol de raïm, i ha arribat a la conclusió que administrats en diferents dosis poden protegir de les alteracions de la funció intestinal associades a l’obesitat.

Prèviament aquestes investigadores ja havien demostrat, en estudis amb rates, que l’anomenada “dieta de cafeteria” provoca inflamació intestinal, estrès oxidatiu i alteracions de la barrera de l’intestí. Aquesta dieta està integrada per aliments processats rics en àcids grassos saturats, colesterol i sucres refinats.

Les investigadores van alimentar cinc grups de rates: un rebia una dieta estàndard i els altres quatre es van alimentar amb dieta de cafeteria durant quinze setmanes. En finalitzar aquest període els animals alimentats amb dieta de cafeteria ja eren obesos i tres dels quatre grups van rebre una suplementació amb dosis diàries de proantocianidines de pinyol de raïm durant tres setmanes més. Quan es va acabar aquesta etapa, es va analitzar la funció intestinal en tots els animals, amb especial atenció a l’estrès oxidatiu, la inflamació i la funció de la barrera intestinal.
 

Els resultats van demostrar que l’extracte de pinyol de raïm té un efecte antioxidant i antiinflamatori a l’hora de millorar i corregir les alteracions intestinals dels animals que han rebut una dieta alta en greixos i en sucres refinats, ja que feia reduir l’estrès oxidatiu intestinal de la inflamació intestinal i podria tenir també un efecte protector davant del deteriorament de la funció de la barrera intestinal.

Aquests resultats obren noves estratègies nutricionals per tractar de forma preventiva un dels primers problemes que apareixen en el curs de l’obesitat, i aporten noves informacions sobre els efectes beneficiosos en qüestions intestinals. Fins ara s’havia treballat molt intensament en el teixit adipós o en tot l’organisme sense fixar-se en l’intestí, que molt probablement és un dels primers punts afectats per dietes poc saludables.

Referència bibliogràfica: Katherine Gil‐Cardoso, Iris Ginés, Montserrat Pinent, Anna Ardévol, Lluís Arola, Mayte Blay, Ximena Terra. Chronic supplementation with dietary proanthocyanidins protects from diet‐induced intestinal alterations in obese rats. Molecular Nutrition Food Research. DOI: 10.1002/mnfr.201601039.

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
Un homenatge al fundador del celler que va triar el Penedès per a elaborar vins del màxim nivell
Imatge il·lustrativa
Pexels
Lourdes López
Els restauradors denuncien el tancament unilateral, la falta de control al transport públic i que les ajudes són clarament insuficients
Els restaurants que fan menjar per emportar i que han estat obligats a tancar poden demanar els ajuts.
Els restaurants que fan menjar per emportar i que han estat obligats a tancar poden demanar els ajuts. | Pexels
Sergi Cortés
El DOGC publica avui la convocatòria de subvencions per la restauració i els centres d’estètica i bellesa afectats econòmicament per la COVID-19
Imatge il·lustrativa
El cava Gran Reserva Brut Nature surt al mercat a un preu de 35 euros