Universitat Rovira i Virgili

Un extracte del pinyol de raïm protegeix de les alteracions de la funció intestinal associades a l’obesitat

Ho demostra un estudi fet per investigadores de la URV amb rates alimentades amb una dieta rica en greixos saturats i sucres refinats

Els resultats van demostrar que l’extracte de pinyol de raïm té un efecte antioxidant i antiinflamatori

​Beuratges anomenats vins naturals

| 13/06/2018 a les 10:51h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Espai Nutrició, antiinflamatori, URV, Universitat Rovira i Virgili, antioxidant, raïm
En els darrers anys diversos estudis han posat el focus sobre la relació que hi ha entre l’alteració de la funció intestinal amb l’obesitat i altres desordres metabòlics associats.

Un equip d’investigadores del grup de recerca Mobiofood, del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, ha anat més enllà i ha estudiat quin efecte tenen uns flavonoides anomenats proantocianidines, que s’extreuen del pinyol de raïm, i ha arribat a la conclusió que administrats en diferents dosis poden protegir de les alteracions de la funció intestinal associades a l’obesitat.

Prèviament aquestes investigadores ja havien demostrat, en estudis amb rates, que l’anomenada “dieta de cafeteria” provoca inflamació intestinal, estrès oxidatiu i alteracions de la barrera de l’intestí. Aquesta dieta està integrada per aliments processats rics en àcids grassos saturats, colesterol i sucres refinats.

Les investigadores van alimentar cinc grups de rates: un rebia una dieta estàndard i els altres quatre es van alimentar amb dieta de cafeteria durant quinze setmanes. En finalitzar aquest període els animals alimentats amb dieta de cafeteria ja eren obesos i tres dels quatre grups van rebre una suplementació amb dosis diàries de proantocianidines de pinyol de raïm durant tres setmanes més. Quan es va acabar aquesta etapa, es va analitzar la funció intestinal en tots els animals, amb especial atenció a l’estrès oxidatiu, la inflamació i la funció de la barrera intestinal.
 

Els resultats van demostrar que l’extracte de pinyol de raïm té un efecte antioxidant i antiinflamatori a l’hora de millorar i corregir les alteracions intestinals dels animals que han rebut una dieta alta en greixos i en sucres refinats, ja que feia reduir l’estrès oxidatiu intestinal de la inflamació intestinal i podria tenir també un efecte protector davant del deteriorament de la funció de la barrera intestinal.

Aquests resultats obren noves estratègies nutricionals per tractar de forma preventiva un dels primers problemes que apareixen en el curs de l’obesitat, i aporten noves informacions sobre els efectes beneficiosos en qüestions intestinals. Fins ara s’havia treballat molt intensament en el teixit adipós o en tot l’organisme sense fixar-se en l’intestí, que molt probablement és un dels primers punts afectats per dietes poc saludables.

Referència bibliogràfica: Katherine Gil‐Cardoso, Iris Ginés, Montserrat Pinent, Anna Ardévol, Lluís Arola, Mayte Blay, Ximena Terra. Chronic supplementation with dietary proanthocyanidins protects from diet‐induced intestinal alterations in obese rats. Molecular Nutrition Food Research. DOI: 10.1002/mnfr.201601039.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
La Conca de Barberà compta actualment amb 2.875 ha de vinya
La Conca de Barberà compta actualment amb 2.875 ha de vinya | CRDO Conca de Barberà
Sergi Cortés
Les Catedrals del Vi, el paisatge, els cellers modernistes, la varietat trepat o el Viver de Celleristes són particularitats que fan de la DO Conca de Barberà una denominació d'origen única
Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala
Tots els vins contenen sulfits perquè els sulfits són un component natural que contenen les plantes, les persones i els animals. Al vi, tradicionalment s'han afegit (més) sulfits per conservar-los i que no es contaminin. Us proposem cinc vins sense sulfits afegits.
Pannes de suro
Pannes de suro | Institut Català del Suro
Recuperem un article de Sergi Cortés del 2017 per explicar que els boscos d'alzina prevenen els incentis i emmagatzemen CO2 (per frenar el canvi climàtic). Catalunya fabrica la majoria de taps de suro de l'Estat