NOVETATS

Utòpic, el nou vi 100% xarel·lo de Sumarroca

La vinya Queto Carretera és 100 % xarel·lo i té més de 40 anys

​Les patronals del Cava acorden una candidatura conjunta per a dues de les vocalies de les eleccions del Consell Regulador del 2018

| 12/06/2018 a les 19:40h
Arxivat a: Vins, Sumarroca, Utòpic, Xarel·lo, DO Penedès, Utòpic de Sumarroca
Característiques de la vinya

La vinya Queto Carretera és 100 % xarel·lo i té més de 40 anys. A l’hora de fer aquest vi, es va triar per la seva pausada maduració, la qual fa que sigui la parcel·la de la Finca Sumarroca que més triga a entrar al celler. Està plantada en un terreny molt calcari, semiprofund i amb una matèria orgànica extremadament pobra. El clon, desconegut, juntament amb aquest terreny, és el que fa que la maduració sigui tan pausada, mantenint una marcada frescor i un caràcter afruitat elevat fins al final.

Nota de tast

Color groguenc amb una determinada intensitat que denota un llarg envelliment. En nas, es presenta tímid a l’inici, però ràpidament desperta els sentits alhora que aporta, en primera instància, notes de mares fresques. Evoluciona notablement a la copa mentre aporta notes fresquíssimes de cítrics i fruites de pinyol, complimentades amb notes torrades i cremoses de la part envellida en fusta. En tot moment es manté la frescor, fins i tot mineral en la complexitat del vi. En boca, manté les característiques aromàtiques, en especial la frescor que ens acompanya des de l’inici. Una delicada complexitat i certes notes de vellut acompanyen un final llarg i refrescant.

Elaboració

La vinya es cull a mà i es deixa macerar amb neu carbònica durant 24 hores, directament a la premsa. Amb aquesta maceració, es degraden les cèl·lules de la pell i es produeixen diferents gustos i aromes. Un escorregut suau assegura l’aprofitament del most de la flor, així com la fermentació a temperatura controlada i el trasbals un cop s’ha finalitzat. A partir d’aleshores, el vi es deixa reposar amb les seves mares en dipòsit durant 6 mesos. Mantenint les mares, se separa el vi en dos processos; una part s’envelleix de manera reductiva en màgnums, mantenint l’essència del vi jove, mentre que l’altra part s'envelleix de manera oxidativa en botes de roure, per tal d’aportar una determinada estructura i complexitat a la mescla. Al cap d’un any, es fa la mescla final de les dues parts. Un cop es té net el vi, se'l farà envellir durant 1 any més a les seves instal·lacions abans de posar-lo a la venda.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes
Us proposem cinc escumosos d'alta qualitat per acompanyar els àpats de les festes
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
24 propostes d'escumosos blancs, rosats, amb més i menys criança, amb DO Cava, amb DO Penedès i sense DO
Imatge il·lustrativa
El conegut rotatiu nord-americà escull el cava Bohigas Brut Reserva com un dels 5 millors caves i xampanys del món per al Nadal | El setembre, el Wall Street Journal també va destacar la “remarcada qualitat” del cava Bohigas