NOVETATS

Utòpic, el nou vi 100% xarel·lo de Sumarroca

La vinya Queto Carretera és 100 % xarel·lo i té més de 40 anys

​Les patronals del Cava acorden una candidatura conjunta per a dues de les vocalies de les eleccions del Consell Regulador del 2018

| 12/06/2018 a les 19:40h
Arxivat a: Vins, Sumarroca, Utòpic, Xarel·lo, DO Penedès, Utòpic de Sumarroca
Característiques de la vinya

La vinya Queto Carretera és 100 % xarel·lo i té més de 40 anys. A l’hora de fer aquest vi, es va triar per la seva pausada maduració, la qual fa que sigui la parcel·la de la Finca Sumarroca que més triga a entrar al celler. Està plantada en un terreny molt calcari, semiprofund i amb una matèria orgànica extremadament pobra. El clon, desconegut, juntament amb aquest terreny, és el que fa que la maduració sigui tan pausada, mantenint una marcada frescor i un caràcter afruitat elevat fins al final.

Nota de tast

Color groguenc amb una determinada intensitat que denota un llarg envelliment. En nas, es presenta tímid a l’inici, però ràpidament desperta els sentits alhora que aporta, en primera instància, notes de mares fresques. Evoluciona notablement a la copa mentre aporta notes fresquíssimes de cítrics i fruites de pinyol, complimentades amb notes torrades i cremoses de la part envellida en fusta. En tot moment es manté la frescor, fins i tot mineral en la complexitat del vi. En boca, manté les característiques aromàtiques, en especial la frescor que ens acompanya des de l’inici. Una delicada complexitat i certes notes de vellut acompanyen un final llarg i refrescant.

Elaboració

La vinya es cull a mà i es deixa macerar amb neu carbònica durant 24 hores, directament a la premsa. Amb aquesta maceració, es degraden les cèl·lules de la pell i es produeixen diferents gustos i aromes. Un escorregut suau assegura l’aprofitament del most de la flor, així com la fermentació a temperatura controlada i el trasbals un cop s’ha finalitzat. A partir d’aleshores, el vi es deixa reposar amb les seves mares en dipòsit durant 6 mesos. Mantenint les mares, se separa el vi en dos processos; una part s’envelleix de manera reductiva en màgnums, mantenint l’essència del vi jove, mentre que l’altra part s'envelleix de manera oxidativa en botes de roure, per tal d’aportar una determinada estructura i complexitat a la mescla. Al cap d’un any, es fa la mescla final de les dues parts. Un cop es té net el vi, se'l farà envellir durant 1 any més a les seves instal·lacions abans de posar-lo a la venda.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
L'entrada de l'estiu arriba amb la calor i els escumosos rosats són bons aliats per aquestes èpoques de l'any | Recomanem 10 vins rosats amb bombolles perfectes per a l'aperitiu i per acompanyar àpats com amanides, arrossos i mariscs.
Imatge de la Mostra de Vins i Caves de catalunya al passatge Lluís Companys
Imatge de la Mostra de Vins i Caves de catalunya al passatge Lluís Companys | INCAVI
Ramon Francàs
01/01/1970
L’AVC diu que el govern municipal d’Ada Colau està ara més receptiu davant el projecte del Catalan Wine House | Valentí Roqueta diu que la iniciativa necessita d’un horitzó d’estabilitat política a mig termini
01/01/1970
A l’espera que els seus vins obtinguin la certificació Demeter que garanteixi que són fruit de l’agricultura biodinàmica