Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques

​Es gradua la 1a Promoció del Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques amb la participació del xef Joan Roca

En un acte presidit pel Rector Magnífic de la Universitat de Barcelona, el Dr. Joan Elias, va fer entrega dels diplomes als 38 alumnes finalitzadors

La importància del Sommelier al restaurant

| 31/05/2018 a les 19:54h
Arxivat a: Gastronomia, Grau Ciències Culinàries, Xef Joan Roca

Dimecres 30 de maig es va celebrar al Paranimf de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona l’Acte de Finalització d’Estudis de la 1a Promoció del primer Grau interuniversitari de Ciències Culinàries i Gastronòmiques (UB-UPC) de l’Estat espanyol. En un acte presidit pel Rector Magnífic de la Universitat de Barcelona, el Dr. Joan Elias, va fer entrega dels diplomes als 38 alumnes finalitzadors.

L’acte va comptar amb la participació del reconegut xef, Joan Roca, qui ha estat part activa en aquest grau interuniversitari oferint assessorament gastronòmic i col·laborant a través de diverses sessions i ponències desenvolupades al llarg d’aquests quatre anys. Joan Roca va destacar que “el plantejament del Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques és molt important per consolidar uns estudis universitaris i donar-los el pes que la cuina mereix. La raó d’aquest projecte, que uneix a moltes entitats, és aconseguir cuiners més ben formats que puguin continuar amb la feina feta adquirint nous coneixements”.  

Per la seva part, el Sr. Miquel Alsius, President del Grup CETT, va remarcar que “durant aquests quatre anys els alumnes han desenvolupat nombroses competències tècniques i interpersonals gràcies a una metodologia que segueix un paradigma actiu basat en l’experiència. És per això que l’alumnat és l’eix central de l’aprenentatge”.

Aquesta promoció va iniciar els seus estudis del grau interuniversitari l’any 2014, quan va néixer aquesta formació fruit d’una iniciativa entre la UB-UPC i el Campus CETT amb la col·laboració de la Fundació Alícia. Gràcies doncs a la participació d’aquestes institucions, neix un nou i únic perfil professional capacitat de coneixement culinari, científic, agroalimentari i empresarial que donarà resposta a un sector en plena evolució i que necessita professionals amb talent, creativitat, eficiència i que aporti innovació.

Dins del model formatiu destaca la professionalitat i el prestigi del personal docent, que compta amb una àmplia experiència i trajectòria en el sector, així com l’ampli programa de mobilitat acadèmica i de pràctiques dirigit als alumnes del grau en països com Austràlia, Finlàndia, Perú o Mèxic, entre d’altres. Tot això sumat a la constant interacció amb la indústria mitjançant activitats i esdeveniments gastronòmics i culinaris externs com la participació de l’alumnat al Saló Alimentaria, juntament amb nombrosos actes propis celebrats al Campus CETT com la Trobada Gastronòmica, així com diverses col·laboracions i ponències de xefs reconeguts del sector al llarg de la formació.

Les institucions participants en aquest grau imparteixen la formació en el seu àmbit d’especialització: cuina, gastronomia i empresa al Campus CETT-UB; nutrició, salut, tecnologia i aliments al Campus de l’Alimentació de Torribera; producció d’aliments, tecnologies d’elaboració i qualitat sensorial a l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (UPC); i investigació en alimentació i cuina a la Fundació Alícia. Una agregació estratègica d’excel·lència que contribueix a impulsar un sector referent a Catalunya i al món.

Sobre el Grau interuniversitari de Ciències Culinàries i Gastronòmiques (UB-UPC)

Amb el desenvolupament d’aquest grau s’estableix un nou marc acadèmic de posicionament de la cuina i la gastronomia que impulsa una nova vessant que combina coneixement científic, culinari, agroalimentari i empresarial, i que és el valor afegit d’aquesta formació. Així doncs, es consolida una oferta educativa universitària que permet formar professionals amb una visió completa i capdavantera que aporten talent, creativitat i innovació.

El Grau interuniversitari de Ciències Culinàries i Gastronòmiques (UB-UPC) neix de la necessitat d’oferir uns estudis que formin professionals amb un alt coneixement per donar resposta a un sector que ha viscut un creixement i evolució exponencial en els darrers anys.

Aquesta formació universitària amb coneixements en gastronomia, nutrició, salut i agroalimentació incorporats al grau, fan possible la creació d’una nova dimensió del saber culinari i gastronòmic. D’aquí parteix la voluntat de satisfer i donar resposta a aquestes qüestions i de voler comptar amb perfils més complets i més empresarials amb una visió global i una estreta vinculació a la gastronomia.

L’objectiu, doncs, és formar professionals amb els coneixements en ciències culinàries i gastronòmiques que els permeti comprendre i visionar el fenomen culinari i gastronòmic des d’una perspectiva científica, tecnològica, social, cultural i de gestió empresarial, dotant-los de les competències necessàries per innovar, dissenyar, produir i gestionar serveis en els àmbits de l’alta cuina, la restauració comercial i col·lectiva, la indústria alimentària i l’hoteleria, així com participar i desenvolupar projectes d’investigació i desenvolupament gastronòmic.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Imatge il·lustrativa
Es pot gaudir del cava sense entendre-hi? Sí… però segurament menys | Fermentacions, bombolla, conservació... En el cas del cava, més coneixement també és més plaer.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
La mini casa s'ha instal·lat al celler Artcava, a Avinyonet del Penedès | Els promotors volen instal·lar-ne una a cada DO vitivinícola catalana | Passar-hi una nit s’ofereix per 129 euros, sense televisió, WiFi ni cortines

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
Convocada pel Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya per impulsar la recerca infermera amb impacte social | Cava Bertha ha produït un cava solidari i els beneficis de la seva venda es destinaran al finançament d’aquest projecte
Imatge il·lustrativa
Els vins Domènech.Vidal (DO Penedès) patrocinen un any més la secció Brot del Most Festival dedicada als curtmetratges
Imatge il·lustrativa
Després de l'èxit del Tast de Primavera, el celler proposa un segon maridatge dins el Cicle de Maridatges Gastronòmics de Temporada | Experiències gastronòmiques a on s'hi conjuga vi, territori i una proposta de dinar basada en plats de la zona amb productes propis de l'època de l'any