REPORTATGE

Imatge il·lustrativa

Fransola, l'inesperat Sauvignon del Penedès

La Família Torres, pionera en més d'un sentit, es va traslladar a les altures per produir Sauvignon Blanc a les seves vinyes de Fransola

El periodista i tastador de vi Frédéric Galtier analitza com van superar molts obstacles per preservar el caràcter intrínsec de la varietat

El mercat xinès de vins; tendències i oportunitats

| 30/05/2018 a les 11:20h
Arxivat a: Vi destacat, Familia Torres, Sauvignon Blanc, Torres
La Sauvignon mediterrània sovint ha concentrat moltes crítiques per parts dels especialistes. S'estima que el clima i la latitud no s'adapten a les necessitats d'una varietat que caracteritzada per la seva finor, només s'expressa sota cels més septentrionals. El tast a cegues i el Concours Mondial du Sauvignon han demostrat el contrari, que la Sauvignon del sud també té el seu encant. Després de la bona relació de la DO Rueda amb el Sauvignon Blanc, el Penedès, la regió vitivinícola que voreja els límits de Barcelona, té també una història singular amb aquesta varietat.

La DO Penedès abraça una zona que s'estén des d’Igualada, al nord, fins al Mediterrani, al sud,  situant Barcelona a l’est, i la cadena muntanyosa del Gaià a l'oest. La viticultura ha seguit els capricis de la moda en mans de grans grups industrials -sovint productors de cava- que van introduir varietats de raïm "millorants" per satisfer la volàtil demanda internacional.

Tot i que la tendència actual és la recuperació de les varietats de raïm oblidades i autòctones -Torres és un dels precursors d'aquesta tendència-, la veritat és que les varietats de raïm internacionals formen part de la composició genètica de la regió i del seu terrer com a conseqüència de factors socioeconòmics i històrics.
 

Parcel·les de Sauvignon Blanc de la Família Torres - Foto: Torres


Fransola és una marca emblemàtica de la família Torres sorgida el 1972. Un vi elaborat actualment a partir de raïm Sauvignon Blanc d'unes vinyes situades a les terres occidentals de la comarca del Penedès. Hi conviuen Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay i Riesling. La propietat té unes 192 hectàrees. La Sauvignon representa el 14% del total (21 ha) i les parcel·les més qualitatives són La Creu (plantada el 2014) i Darrera el Turó (del 1985).

Els desafiaments de la Sauvignon a la Mediterrània

Joaquim Massana és l’enòleg encarregat de l'elaboració de vins blancs de Família Torres i fa 20 anys que treballa al departament tècnic. Elabora els vins al costat de l'Arnau Travé, responsable de la finca Fransola. Ell relata: "La qualitat i el caràcter del Sauvignon depenen principalment dels ceps i de les vinyes; microclimes, vents, orientacions, etc. A les terres més elevades del Penedès, Torres se centra en varietats blanques septentrionals com la Riesling, la Chardonnay i la Sauvignon Blanc. També hi ha Pinot Noir i una varietat de raïm blanc redescoberta, la Forcada".
 

Joaquim Massana, enòleg de vins blancs de Família Torres, i Arnau Travé, responsable de la finca Fransola - Foto: Frédéric Galtier


Algunes parcel·les de la propietat han estat renovades, a causa d'un greu problema amb les malalties de la fusta del cep. Les ferides dels sarments per la poda provoquen l'entrada de fongs i bacteris que acaben matant la planta. La Sauvignon és especialment sensible a aquest problema i la varietat plantada en aquesta regió mediterrània és un desafiament constant en aquest sentit.

Per superar el problema, l’equip de viticultura de Família Torres ha anat fent algunes modificacions a l’hora de realitzar la poda reduïnt els talls en el sarment. D’aquesta manera es redueix la ferida i es minimitza el risc d'infecció. En els últims tres anys, el fenomen s'ha alentit.

A Fransola, les vinyes es troben a 500 metres sobre el nivell del mar, en una finca en la qual les condicions climàtiques a la primavera solen ser bastant capritxoses. El risc de gelades és important, com es va posar de manifest l'any passat, entre el 21 i el 28 d'abril, just després de la brotació, en un moment clau per al creixement de la vinya. Part de la collita va ser recuperada, però la vigorosa Sauvignon va tornar a brollar parcialment i la producció va caure.

"Recordo anys amb condicions molt difícils...", comenta el Joaquim. "La selecció involuntària del raïm funciona com una collita en verd, però el 2017 va ser extrem i les gelades van afectar tota la propietat. Per primera vegada, vam perdre el 80% de la producció".

Un terrer privilegiat que té sentit per la Sauvignon Blanc

El clima inconstant amb força vent i sòls molt variats formen una vinya complexa, amb moltes subzones que requereixen una viticultura de precisió. "Per als blancs, per exemple, les vinyes situades a la vora del bosc tenen més qualitat", afegeix Joaquim. "Aquí, l'exposició solar és diferent, les nits són més fresques i els sòls més argilosos. Això ofereix un terrer ideal per a la nostra Sauvignon".
 

Sòls calcaris però majoritàriament argilosos - Foto: Frédéric Galtier


En aquesta part de l'Alt Penedès, els estius són molt secs i l'estrès hídric es veu contrarestat per una terra argilo-calcària que manté la humitat. Aquest sòl característic explica la bona adaptació d'aquesta varietat al terrer local. Necessita molta aigua per nodrir el seu vigor i una extensa exposició foliar que garanteix una excel·lent maduració dels fruits.

"La principal inquietud és quan plou massa, i és bastant comú, sobretot al setembre. La vall actua com una esponja, està molt humida", afegeix Joaquim. És un problema real per als paràsits, les malalties i els fongs -aquí la botritis es desenvolupa d’una manera molt ràpida-. El canvi climàtic ha millorat la situació, però el Joaquim recorda anys terribles, del 2000 al 2005: "Veníem a visitar periòdicament les vinyes, però amb 2-3 dies la situació podia canviar radicalment. Aquí la botritis té ales!"

Un cop atacada la vinya, no hi ha molt a fer: esperar, arriscar-se i veremar en el millor moment, mentre es seleccionen els raïms per evitar la Botritis. "Ho recollim tot a mà. Necessitem 40 persones a la vinya i és un personal qualificat que sap el que fa. La verema és lenta, i es molt important la planificació per tal d’encertar el moment òptim de maduració de cada parcel·la", afegeix. "Aquesta és la principal causa de preocupació al setembre: la Sauvignon és una varietat molt delicada, que produeix una qualitat extraordinària, però que requereix una atenció constant", diu.

La Sauvignon necessita trobar el seu equilibri. Les fulles pròximes al raïm han de ser arrencades -treure els pàmpols- perquè la vinya pugui respirar i estigui ben airejada, evitant així el risc de podridura. No obstant això, aquesta pràctica comporta un altre risc, ja que a la Sauvignon Blanc no li agrada molt el sol, per la qual cosa cal trobar un equilibri entre els dos elements per minimitzar els perills. "Si busques una gran expressió varietal, cal protegir els raïms dels raigs del sol. Traiem les fulles que miren cap al nord i deixem les que protegeixen els raïms a les hores més caloroses del dia".

Des de fa 2 anys, les vinyes es conreen de forma ecològica utilitzant únicament coure i sofre de forma preventiva. Fransola, que es comercialitza principalment a l'Estat, Bèlgica, Suïssa, Finlàndia, Alemanya i els Països Baixos, podria portar el segell ecològic, però la Família Torres generalment prefereix evitar la sobrecàrrega de la certificació, especialment per a vins d'alta gamma. El control de la maduresa és fonamental per a la Sauvignon: a més de l'anàlisi setmanal clàssica, l'equip tècnic utilitza altres tecnologies per controlar la maduració. Una d’elles és fotografiar el raïm. Així es controla la tonalitat i la mida del gra durant la maduració. "La Sauvignon ha de tenir una tonalitat més verda, si és groga, és un mal senyal!"
 

La qualitat és a la vinya, aquí la finca de "Darrera el Turó" - Foto: Frédéric Galtier


Fotografiant les baies, s'analitza també l’evolució de la seva mida i es correlaciona amb la concentració de sucre. "Aquest sistema ens permet controlar el progrés del sucre i podem seleccionar les dates de verema amb més precisió; quan la planta deixa de carregar sucre a la baia, és important començar a planificar la verema", destaca.

"Sabem que la Sauvignon pot desenvolupar perfils molt diferents, poden tenir alts nivells de pirazines i ser de perfil més vegetal, o mostrar l'estil que busquem, que és més equilibrat i que recorda les aromes del boix. També hi ha sauvignon més tropical, amb records a préssec. Comprovar amb precisió els nivells de sucre ens permet guiar millor el cep perquè produeixi un perfil de vi o un altre", afegeix.

"La Sauvignon al Penedès té un potencial espectacular, encara que no puguem oferir-li un hàbitat ideal. La regió és extensa i variada; a més altitud, la cultura de la Sauvignon Blanc té tot el sentit. Aquí podem elaborar vins amb un perfil aromàtic molt afruitat, de vegades bastant madur segons l'any, orientant-se cap a les notes tropicals, però mai mancats de finor i elegància. En general, la boca és plena i equilibrada, amb una acidesa pronunciada que li dóna un toc de frescor inesperat per aquestes latituds".

Tast vertical de Fransola, 2014, 2016 i 2017

Fransola és un vi 100% Sauvignon Blanc, veremat manualment, i les vinyes es conreen de forma ecològica, però sense ser certificades. Maceració de 4 a 5 hores a 8° C, posterior premsat i decantació estàtica. Es seleccionen els llevats i es divideix la fermentació en dues parts iguals; acer inoxidable i bótes noves de 300 litres (d'origen francès i americà). La criança dura entre 7 i 8 mesos.
 

Tast vertical de Fransola 2014, 2016 i 2017, resultats exemplars en anys difícils - Foto: Frédéric Galtier


2014 va ser una anyada excel·lent. El vi va guanyar una medalla d'or al Concours Mondial du Sauvignon i va estar a punt de guanyar el trofeu al millor Sauvignon criat en bótes. L'anyada va ser plujosa i fresca, una mica més càlida durant el període de maduració, ideal en molts sentits. El vi mostra molta frescor. És un excel·lent exemple del que es pot esperar d'una sauvignon d'aquesta part alta del Penedès. Presenta un nivell d'alcohol del 13,5%, una acidesa del 5,7 i un pH de 3,12. La verema es va realitzar el 5 de setembre.

2016 és el que es podria anomenar una anyada normal quant a climatologia. Il·lustra el que es pot esperar d'aquests ceps i d'aquesta varietat de raïm quan el clima facilita la gestió de la vinya. Un perfecte exemple de l'estil Fransola que busca un equilibri entre frescor i densitat. Es va veremar el 8 de setembre i la verema se va desenvolupar amb total normalitat.

2017 va ser una anyada molt dura. Llargues sequeres i gelades tardanes. Un any difícil pel Joaquim i el seu equip. És potser per això que defensa amb raó aquest vi supervivent que expressa perfectament el potencial d'aquesta varietat de raïm en aquest terrer en un any de molts perills. L'estil es percep bé i es manté en la línia Torres, un vi que guanya en potència i caràcter del sud, però sense perdre ni la seva "ànima Sauvignon" ni la seva elegància. 
 
Frédéric Galtier és membre del comitè de redacció del Concours Mondial du Sauvignon. Aquest comitè està creant un fons documental en el qual els professionals i consumidors poden informar-se sobre la varietat. Un espai de comunicació dedicat a la varietat Sauvignon Blanc.

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

COMENTARIS

L'aquivalent a un platan del nort de França
Manuel Duran, 31/05/2018 a les 12:51
+0
-0
No entenc la obsessió de produir vins no relacionats amb la zona de producció. No compleixen lo establert al reglament comunitari 607/2009

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.