​Les varietats ancestrals recuperades per la Família Torres revolucionaran el món del vi segons els Masters of Wine

Andreas Kubach MW i Fernando Mora MW avalen el projecte que ha permès identificar unes 50 varietats prefil·loxèriques en 30 anys

| 14/05/2018 a les 12:02h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Cellers, Família Torres, Varietats ancestrals recuperades, Familia Torres

Els Masters of Wine espanyols Andreas Kubach i Fernando Mora veuen en les varietats ancestrals que ha aconseguit recuperar la Família Torres una excel·lent oportunitat per dotar al vi espanyol de personalitat i identitat pròpies i per afrontar el canvi climàtic. Així de convençuts s’han mostrat aquests dos experts en vi, distingits  amb el màxim reconeixement dins l'àmbit mundial, quan han tastat les cinc varietats prefil·loxèriques amb més potencial enològic, d’entre la cinquantena de ceps recuperats a dia d’avui, en un acte celebrat aquest dilluns, 6 de maig, al Saló de Gourmets de Madrid.

"En moments d'estandardització, trobar aquestes joies enològiques és meravellós", ha afirmat Fernando Mora, "i també ho és pensar que estem davant d'una petita mostra de tota la riquesa vitícola que tenim al nostre país a l'espera de ser redescoberta". Per Andreas Kubach, "aquestes varietats donaran que parlar ja que els seus vins tenen molta personalitat, són reconeixibles i vinculats a un territori". I ha afegit: "Serà un gran èxit si, a més d'adaptar-se al canvi climàtic, aquests vins són capaços de traslladar tota aquesta singularitat a la copa".

Aquest apassionant projecte, llarg i costós, contribueix sens dubte a recuperar el patrimoni vitícola espanyol. El va iniciar la Família Torres a principis dels anys vuitanta a Catalunya i en els últims anys l’està estenent a altres zones vinícoles i compartint amb altres viticultors. "Va començar com un projecte filantròpic, no ens havíem plantejat fer-ne vins fins que vam ser conscients del veritable potencial enològic d'algunes d'aquestes varietats i del valor diferencial que podrien aportar al territori", ha assenyalat Miquel Torres Maczassek, membre de la cinquena generació. "Però no per ser ancestral, és interessant; només ens hem focalitzat en aquelles que realment destaquen a nivell enològic i que són capaces de fer front als problemes que comporta el canvi climàtic ".

Kubach i Mora han expressat la seva admiració pel projecte i pels vins experimentals elaborats a partir de les varietats batejades amb el nom de Forcada, Pirene, Gonfaus, Moneu i Querol en referència al lloc on van ser localitzades. De totes elles, els ha sorprès especialment la seva frescor i potència aromàtica. "L'acidesa és la columna vertebral d'aquests vins", ha comentat Kubach, dels quals també ha destacat "la seva elegància, equilibri i el fet que siguin tan bevibles". Fernando Mora els ha qualificat d’"honestos", ja que aconseguir, segons ell, "aquests nivells d’acideses de manera natural és una cosa realment sorprenent i cal defensar la diversitat i honestedat en el món del vi". "Amb aquest projecte, tornem al passat mirant al futur, conservem el coneixement dels nostres avantpassats però alhora fem servir tècniques modernes", ha comentat Mora.

El sommelier de Família Torres, Sergi Castro, ha explicat que són varietats de cicle llarg, que mantenen una acidesa elevada i un nivell d'alcohol moderat, "tot i ser veremades, moltes d'elles, a mitjan octubre, que és gairebé una proesa ". Aquestes són les particularitats que les fan especialment interessants de cara al canvi climàtic, el repte més gran a què s'enfronta avui la viticultura i el sector del vi en general.

"Com a viticultors i cellerers tenim l'obligació d'adaptar-nos al canvi climàtic però també tenim l'oportunitat de ser actius i fer les coses bé, recuperant la riquesa i singularitat per posicionar el vi espanyol entre els millors del món", ha sentenciat Miquel Torres.

El tast, amb més d’un centenar d’assistents, va finalitza amb Grans Muralles 2010, el primer exponent del projecte de recuperació de varietats ancestrals de la Família Torres en integrar en el seu cupatge de varietats autòctones catalanes dos ceps ancestrals. Aquest vi de la DO Conca de Barberà ha aconseguit, a més, 99 punts sobre 100 en l'edició 2018 de la Guia de Vins Gourmets, la màxima puntuació.

Andreas Kubach, d'origen alemany i gestor de vinyes i cellers al capdavant de la seva companyia amb seu a Madrid Península Vinicultores, i Fernando Mora, productor de vi i creador de Bodegas Frontonio a VT Valdejalón (Aragó) i Cuevas de Arom a Campo de Borja, van ser nomenats Master of Wine el 2017. El Master of Wine és el títol que representa el màxim coneixement i excel·lència en el món del vi, incloent la visió estratègica del model de negoci i l'habilitat de transmetre aquest coneixement amb claredat. Hi ha 369 Master of Wine arreu del món, treballant en 29 països. A Espanya, només són 4 els que posseeixen aquest reconeixement: Pedro Ballesteros, Andreas Kubach, Fernando Mora i Norrel Robertson.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

FELICITATS
Manuel Duran Samaranch, 17/05/2018 a les 11:15
+0
-0
Felicito a la familia Torres per la intenció de catalanitzar els seus vins

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Fins el proper 3 de novembre, al restaurant l'Enoteca del xef Paco Pérez, es podrà degustar un menú homenatge a la varietat Garnatxa | El menú ha estat creat entre el restaurant i el propietari de Vinyes Domènech, Joan Ignasi Domènech
Imatge il·lustrativa
La collita se situaria en 31.800 tones, inferior a l’any passat però lleugerament superior a una campanya mitjana | Les xifres són provisionals, depenent de les pluges de l’octubre i dels rendiments de l’oli
Imatge il·lustrativa
Fins al 27 d’octubre es mantindrà oberta la possibilitat d’inscriure’s en aquesta iniciativa que enguany augmenta els premis per als participants