​La meca prioratina

El Priorat, ple de gom a gom un any més amb motiu de la Fira del Vi de Falset

Els 50 cellers de la DO Montsant venen un 61,72% dels seus vins a Catalunya

Valls celebra la Music Valls Va de Vins amb una setantena de vins per tastar al Pati i 7 actuacions musicals

| 08/05/2018 a les 19:24h
Arxivat a: Fires, Fira del Vi
Imatge il·lustrativa
Fira del Vi
Les DOQ Priorat i DO Montsant continuen generant un gran interès, com ha demostrat la gran afluència de visitants que ha generat la Fira del Vi de Falset, que ha arribat ja a la 23ena edició. La comarca del Priorat continua sent la principal meca del vi català de més alta qualitat, com acaben de subratllar The Wine Advocate o Decanter Magazin.
El principal interès de la Fira, però, continua centrant-se en el gran programa paral·lel d’actes que té lloc per tota la comarca, amb mostres de gran alçada.
 

Foto: Montse Ferré


Durant aquest passat cap de setmana s’ha fet impossible trobar on dormir o on menjar. Els hotels estan gairebé plens d’un any per l’altre. Al Priorat ja hi ha més de 100 cellers, i al Montsant 50. En el darrer exercici la DO Montsant va sumar unes vendes que van pujar fins als 6,2 milions d’ampolles (3,8 a Catalunya, 1,9 als mercats internacionals i 500.000 a Espanya). O sigui, la DO Montsant ven un 61,72% dels seus vins a Catalunya, mentre el Priorat exporta molt majoritàriament.

La Nit de les Garnatxes de Capçanes va tornar a brillar, tot i l’excels de zel dels agents de seguretat en convidar a marxar els darrers assistents a quarts de tres de la matinada de dissabte (era el primer cop que n’hi havia, obligats pels plans de seguretat lligats als concerts que va oferir Ramon Mirabet).

Un dia abans ja s’havia tancat a 900 persones la venda d’entrades. El resultat final va ser que hi va haver un gran ambient, molt bona música, exposicions artístiques i garnatxes del Celler Capçanes i també de cellers punters de la DO Empordà (La Vinyeta, Celler Cooperatiu Espolla, Vinyes dels Aspres, Perelada Vins i Caves i Celler Arché Pagès). Celler Capçanes, a més de presentar les quatre garnatxes del 2017 que seran la base del seu vi icona Cabrida (la calissa va tornar a ser la millor), també va presentar el primer cava que comercialitza amb marca pròpia. La garnatxa Panal es va anunciar com “un vi fàcil de beure i entendre”, la de llicorella com “un vi mineral”, la d’argila com “un vi salvatge” i la de calissa com “un vi fresc i subtil”.
 

Foto: Montse Ferré


Les tapes gastronòmiques dels restaurants amb estrella Michelin Rincón de Diego i Can Bosch van ser millorables (incloent-hi l’harmonització amb els vins) en una gran festa on es troba a faltar poder tastar el bo i millor del Celler de Capçanes, que no és poc. No obstant això, la Nit de les Garnatxes de Capçanes, que havia arribat a rebre 1.300 persones, continua sent l’acte de l’off de la Fira del Vi de Falset amb més assistents.

El Tast amb Llops de Gratallops, de la tarda-vespre de dissabte, ha tornat a destacar, tot i l’absència d’algun vi icona i la presència més destacada que en edicions anteriors de mostres de bóta. Remarcable és la qualitat dels tànnics vins prioratins del 2016, com va quedat palès en aquesta mostra. Hi va haver molt bon ambient tot i les cues per tastar en alguns estands, com els d’Álvaro Palacios o Clos Mogador.

L’oferta gastronòmica de l’Hotel Cal Llop va ser l’habitual (també millorable, com les mateixes copes serigrafiades per a l’ocasió) però l’enofesta va tenir gran alçada tot i alguns símptomes d’estancament. També és millorable la selecció dels cellers convidats. Com en el cas de Capçanes, s’hi van veure destacats winelovers, periodistes i prescriptors, així com al president de l’Institut Català de la Vinya i el Vi de la Generalitat, Salvador Puig.
 

Foto: Montse Ferré


Mostra del gran interès que va despertar el Tast amb Llops és que, segons l’organització, ja feia tres setmanes que les entrades s’havien esgotat. Hi van acabar assistint 300 persones. Cristina Jiménez, de l’Hotel Cal Llop, es mostra molt satisfeta per la “relaxada i qualitativa” edició d’enguany. Segons Cristina Jiménez, “estic molt contenta, especialment per la qualitat dels assistents, gent veritablement interessada pel món del vi. Per mi això és el millor”.

També han assolit ressò el Tast de les Carinyenes de Porrera, amb vins de tots els cellers de Porrera que després acabaran integrant-se en els vins de la localitat (ja sigui en un vi monovarietal o en un cupatge). El Tast de les Carinyenes ha viscut, però, canvis que no han agradat tothom. Segons Albert Costa de Vall Llach, aquest any el Tast de les Carinyenes va rebre la xifra rècord de 250 assistents, un centenar més que l’any passat. Enguany el Tast amb Dones va fer 7 anys, i s'ha consolidat, segons la Fira del Vi de Falset, com a “un tast d'alt nivell, elegant i, alhora, desenfadat”. Segons Anne-Joséphine Cannan, el Tast amb Dones ha viscut també “una edició rècord”, amb prop de 250 assistents,

D’altra banda, diumenge es va fer el Tast de les Mines de Bellmunt del Priorat (organitzat per l’Agrupació de cellers de la conca del riu Siurana, dels pobles de Bellmunt del Priorat i el Molar) i dissabte de la setmana passada la quarta edició de la Nit de les Mines de Bellmunt, que va assolir la seva millor assistència: 350 persones. No obstant això, hi va haver l’absència d’algun celler i d’algun vi icona, i l’oferta gastronòmica també va ser força millorable.

També més assistents que mai va rebre divendres a la tarda el ja 18è Tast de Blancs de Falset, una iniciativa que organitzen les enoteques Aguiló Vinateria i Vins i Olis del Priorat. El gruix de cellers participants correspon a la DOQ Priorat i a la DO Montsant. Més de quaranta cellers es van citar a l’Absis del Castell de Falset. Segons Enric Aguiló, copropietari, gerent i sommelier d’Aguiló Vinateria, “tothom coneix la gran alçada dels vins negres del Priorat però amb el nostre tast els assistents han quedat veritablement sorpresos de la també gran alçada dels blancs de la comarca”. El Tast de Blancs va rebre la xifra rècord d’unes 600 persones.


També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
Ahir es van lliurar els premis de la 6a edició del Concurs BlocDOCat de la Denominació d’Origen Catalunya |
Imatge il·lustrativa
La marca col·lectiva de la UE Corpinnat suma el seu novè soci, el celler Mas Candí
Imatge il·lustrativa
Família Torres instal·la, per segon any consecutiu, un exclusiu espai pop up al centre de Vielha durant aquestes festes de Nadal per acostar els seus vins més emblemàtics als residents i visitants de la Vall d’Aran.