Vins rosats

Imatge il·lustrativa

Bojos pel rosat; un recorregut per la "Catalunya Rosé"

Un recorregut per la Catalunya vinícola per descobrir vuit rosats que heu de tastar

Vuit caves brut nature imprescindibles

| 04/05/2018 a les 17:29h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, Catalunya Rosé, vi rosat
Els vins rosats a poc a poc van situant-se on es mereixen. Ja no són els germans pobres dels vins. I menys encara, vins femenins. "Un rosat no és ni blanc ni negre", cert, un rosat és un rosat, però lluny de ser una frase despectiva, són vins que cada vegada tenen més adeptes i massa sovint cauen en l'oblit dels grans restaurants gastronòmics.

Els vins rosats es fan amb raïms negres. La maceració -contacte del most amb les pells- és la que provoca que el most es tenyeixi i agafi un to "rosat". Aquests vins solen macerar poques hores, i d'això dependrà que el resultat visual sigui de color "pell de ceba o salmó" o sigui un vermell més intens.

Després de la maceració el vi segueix uns processos molt similars als del vi blanc -fermentació, clarificació, estabilització...- però els enòlegs coincideixen en la dificultat extra d'elaboració d'aquests vins a causa de la seva delicadesa.

Els registres més comuns solen ser notes afruitades que van des de la maduixa o la cirera, a la taronja, el nabiu, el gerd, o fins i tot al tomàquet o al pebre vermell. També hi podem trobar notes de flors i herbes mediterrànies.

Hem volgut recórrer Catalunya per mostrar-vos una representació d'alguns rosats que, sota el nostre parer, heu de tastar ara que s'apropa la calor.
 
Posidònia 2017
Celler: Sumarroca

DO Penedès

Comencem pel Penedès perquè creiem que es mereix un capítol destacat amb els vins rosats catalans. Concretament aterrem a Subirats per trobar el Posidònia, de Sumarroca. Un vi rosat d'un terreny majoritàriament de còdols, que ha macerat només 6 hores i que té un color pàl·lid d'estil provençal -pell de ceba-. 

L'escollim perquè és un rosat molt fàcil de beure, molt fresc, i amb molta fruita -poma àcida, maduixa àcida- i notes florals. Perfecte per a fer una copa d'estiu, i refrescar-nos sota una ombra mentre llegim un llibre.

El trobareu al mercat per uns 5,45 euros aproximadament.
 
Clot dels Oms Rosat 2017
Celler: Finca Ca n'Estella

DO Penedès

Entre Olesa i Martorell però sense deixar el Penedès, s'elabora aquest rosat, a Finca Ca n'Estella. La família Ravetllat i Vidal treballen aquest vi únicament amb raïm merlot, i del 2017 n'hi ha unes 10.000 ampolles. 

Té un color robí, molt brillant, i unes notes de fruits del bosc amb predomini del gerdó. Acaba de guanyar la medalla d'or al concurs Tastavins 2018 -concurs per escollir els millors vins del Penedès-.

Bon acompanyant d'arrossos i plats de pasta, el trobareu al mercat a uns 6,60 euros.
 
Torreblanca Rosat Merlot
Celler: Vinya Torreblanca

DO Penedès

Ens situem a Olèrdola, sense deixar el Penedès. Concretament a la Masia Torreblanca, amb orígens al segle XV i perfectament restaurada. A Masia Torreblanca fan vins i caves amb les marques Torreblanca i Grimau. Vins situats a l'Alt Penedès, amb gran prestigi internacional.

El Rosat Merlot macera durant 18 hores i fermenta 15 dies en dipòsits d’acer inoxidable.
Té un color rosat molt intens, quasi vermellós, brillant i amb tons robí. En destaquem les aromes de fruita vermella -maduixa i gerds-. Un vi molt fàcil de beure, llaminer, però alhora estructurat i elegant.

És un vi ideal per prendre com aperitiu. També us acompanyarà perfectament els menjars lleugers de xarcuteria, unes tapes, marisc, fumats, formatges i carns lleugeres. 

El podeu comprar per uns 7 euros.
 
Curiosa Rosat 2017
Celler: Albet i Noya
DO Penedès

Seguint la nostra ruta pel Penedès, a Sant Pau d'Ordal, trobem el celler Albet i Noya, un dels emblemàtics de la denominació d'origen. Parlar d'Albet i Noya és parlar de cinc generacions de pagesos, és parlar de vins amb personalitat, però, sobretot, és parlar de vins ecològics.

La Curiosa surt d'uns ceps plantats el 1990, de Pinot Noir i Merlot. És producte d'una maceració molt curta i d'una fermentació de 25 dies.

Ens sorprèn pel color, rosa pàl·lid i brillant, per les aromes de fruita vermella i pel disseny. Una imatge atrevida i divertida, amb uns "claims" gamberros; "Qui diu que els rosats no estan de moda? A la Curiosa tots la ronden! Un cupatge seleccionat de pinot noir i syrah per a un dels vins més llépols de la casa"

Estem davant un vi rosat, amb color rosa pàl·lid i brillant, amb intenses aromes de fruita vermella, especiat i balsàmic. En boca ens apareixen records de maduixes, mores i caramels de grosella. Fàcil de beure i, sobretot, de gaudir.

El podeu tastar per uns 7,5 euros.
 
Coralí 2017
Celler: Espelt

DO Empordà 

Viatgem cap a l'Empordà, concretament fins a Vilajuïga, al celler Espelt. L'Anna Espelt elabora aquest rosat fet 100% amb Lledoner (Garnatxa Negra) amb "ànima de blanc i cos de negre". Com diuen al celler, "el Coralí segueix la tradició més purista dels rosats mediterranis".

S'elabora amb els raïms de davant del celler -celler d'obligada pernoctació... si, us hi podeu quedar a dormir!- i destaca pel color salmó, les aromes de préssec madur i les notes cítriques. Un vi madur i cítric a la vegada.

Fresc, perfecte per qualsevol àpat de cuina mediterrània; verdures a la brasa, marisc, i sobretot, peix blau.

El trobareu al mercat a uns 7,30 euros aproximadament.
 
Aïda Rosat 2017
Celler: Vives Ambròs

DO Tarragona

Ens desplacem cap a Tarragona, a l'Alt Camp, al petit poble de Montferri. L'Aïda Rosat s'elabora al celler Vives Ambròs, un celler familiar amb diversos segles de tradició vinícola, amb raïm provinent de dues vinyes plantades en una veta de llicorella, amb molt baixa producció.

Tot i que el celler està especialitzat en l'elaboració de cava, us recomanem tastar els vins que ja fa diverses anyades que emparen a la DO Tarragona.

L'Aïda és producte d'un cupatge de Garnatxa i Ull de Llebre -60% i 40% respectivament-. Es verema manualment i macera 6 hores amb les pells. Intenses aromes de fruita vermella -gerds i maduixes- i bona estructura en boca. Destaquen les notes minerals del sòl de llicorella, amb un final agradable.

Un vi molt fresc i llaminer que, per uns 5 euros, podreu tastar acompanyant pasta, paelles i mariscs.
 
Còdols del Montsant
Celler: Baronia del Montsant

DO Montsant

Seguim a la província de Tarragona, però viatgem cap al Montsant, concretament a Cornudella, per trobar aquest celler que elabora vins i olis. Recomanem fer la visita a Baronia del Montsant amb ruta per les vinyes damunt d'un 4x4, amb tast de vins i posterior dinar a la fonda El Recó, al bell mig del poble -Cuina de l'àvia a bon preu-.

El Còdols del Montsant Rosat està fet amb un cupatge de garnatxes. Garnatxa i Garnatxa Roja. Un dels últims vins que s'han incorporat al celler. Un vi representatiu de la zona nord de la denominació d'origen, que neix a la vall del Siurana, als peus del Montsant, a 600 metres d'altitud. 

Macera durant 9 hores amb les pells, fermenta i posteriorment es cria durant 3 mesos amb les seves mares en dipòsit d'acer inoxidable. Un vi molt agradable, fresc, untuós, amb notes de fruita vermella i notes florals.

Un vi que podeu prendre amb pasta, amb una paella d'arròs amb conill, amb embotits i amb carns blanques. El trobareu al mercat a uns 8 euros.
 
Clot d'Encís Rosat 2017
Celler: Sant Josep Vins

DO Terra Alta

Acabem la ruta al sud de Catalunya, a la Terra Alta, a l'Agrícola Sant Josep -Sant Josep Vins-, per recomanar-vos aquest vi elaborat majoritàriament amb Garnatxa -amb un 15 % d'Ull de Llebre-, al poble de Bot.

Un rosat sec, fresc i amb cos. De color rosa pàl·lid, elegant i afruitat. Un vi que evoca el singular entorn del paisatge de la Terra Alta, veremat manualment i elaborat de manera tradicional. 

Segurament tots coneixereu les Garnatxes Blanques d'aquestes terres, però us recomanem que tasteu aquest tipus de vins, com el Clot d'Encís Rosat, per substituir la típica cervesa de l'aperitiu. Bon acompanyant també d'embotits, amanides i pa amb tomàquet.

No teniu excusa, el podeu comprar per 4 euros.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

Rosats
Anònim, 15/05/2018 a les 11:01
+0
-0
A la terra alta no podeu pedreus el rosat d celler barbara forest o el trencaclosques de pascona al montsant
PATETIC
Manuel Duran Samaranch, 17/05/2018 a les 11:11
+0
-0
Es patètic que despues de lo que tot lo que s'ha dit sobre la necessitat de que els vins tinguin una peculiaritat relacionada amb el lloc de producció ancara hi es produeixin vins amb la varietat francesa merdot.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.