Puntuacions Parker

Mas d'en Gil
Mas d'en Gil

Puntuacions Parker; el gurú de Baltimore continua rendit al Priorat

Terroir al Límit, Família Nin-Ortiz, Clos Mogador, Espectacle Vins, Orto Vins, Mas Doix, Álvaro Palacios i Recaredo triomfen a la nova llista Parker

Els Priorat Les Manyes 2015 de Terroir al Límit i Clos Erasmus 2015 de Clos i Terrasses s’enduen 99 punts

Luís Gutiérrez diu que les principals millores en la qualitat en els darrers anys han estat a Scala Dei i a Mas d'en Gil

Clos Galena, el primer vi català servit al banquet dels Premis Nobel

| 04/05/2018 a les 07:37h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Mercats, Luís Gutiérrez, Parker
La DOQ Priorat, i també la DO Montsant, continuen centrant les preferències catalanes de la guia més influent del planeta vi: la de l’elogiada i criticada, a parts iguals, publicació Wine Advocate del gurú de Baltimore ja retirat Robert Parker.

I és que una gran puntuació en la coneguda com a llista Parker catapulta les vendes dels vins, i sovint també els seus preus. Enguany cap vi català ha obtingut els anhelats 100 punts (però Catalunya s’ha quedat a les seves portes, amb dos negres prioratins premiats amb 99 punts).

Els grans triomfadors d’enguany són Terroir al Límit (Dominik A.Huber), Família Nin-Ortiz (Ester Nin i Carles Ortiz), Clos Mogador i Espectacle Vins (René Barbier), Orto Vins (Joan Asens), Mas Doix i Álvaro Palacios. També els caves i escumosos obtenen elevades puntuacions, destacant els cellers sadurninencs Recaredo i Raventós i Blanc-Pepe Raventós.
 

Mas Doix


Amb 99 punts encapçalen la llista que signa Luís Gutiérrez la garnatxa Les Manyes 2015 de Terroir al Límit de Dominik A. Huber (185 euros) i el vi català que històricament ha puntuat millor la guia de Robert Parker. Es tracta de l’anyada del 2015 del Clos Erasmus de Daphne Glorian-Salomon (Clos i Terrasses), un vi que avui es ven entre els 173 i els 350 euros l’ampolla.

De fet, el Clos Erasmus de Gratallops (un vi amb base de garnatxa i syrah que també té com a enòloga a Ester Nin) és l’únic vi català que en tres ocasions ha assolit els 100 punts Parker (per les anyades del 2004, 2005 i 2013). Pel que fa al Priorat, la major part dels tastos de Luis Gutiérrez van ser de vins de 2014, 2015 i 2016, que van representar aproximadament el 76% del total de vins que va tastar.

La puntuació de 98+ ha estat atorgada a Les Tosses 2015 de Terroir al Límit, una elegantíssima carinyena plantada a 600 metres d’altitud sobre el nivell del mar. Amb 98 punts Wine Advocate premia en el seu darrer informe l’anyada 2014 del Clos Mogador de René Barbier de Gratallops, i una gran novetat del celler Família Nin-Ortiz de Porrera: la garnatxa Nit de Nin Coma d’en Romeu 2015.
 

Ester Nin i Carles Ortiz 


Amb 97 punts destaca l’anyada del 2013 de la carinyena d’una vinya de 1902 de Poboleda, de Mas Doix (cada cep produeix només 300 grams de raïm), l’Ermita 2016 d’Álvaro Palacios de Gratallops (97-100 punts), el Clos Mogador 2015 i el Mas d’en Caçador 2015 de Família Nin-Ortiz. A més de la molt bona puntuació per a l’Ermita 2016, Álvaro Palacios s’ha endut 97 punts per a L’Ermita 2015, 96-97 per al Finca Dofí 2016, 95-96 per a Les Aubaguetes 2016, 94+ per a Les Aubaguetes 2015, 93+ per a les Terrasses Vinyes Velles 2015 i 92-94 per al Gratallops 2016 i per a les Terrasses Vinyes Velles 2016.

Luís Gutiérrez es troba amb una “veritable sorpresa” a Porrera

Tot i l’idil·li de Parker amb el Priorat, Luís Gutiérrez no deixa de ser crític. Diu que “encara hi ha molts cellers petits que produeixen vins massa madurs, alcohòlics, amb sobreextracció, rústics i de roure”. També opina que “encara és massa aviat per parlar sobre el caràcter dels vins de cadascuna de les viles perquè l'estil del productor, el diferent estil dels vins i la divergència en la qualitat fan que sigui impossible identificar les característiques d'un poble”.

En el seu informe, signat a finals d’abril, Gutiérrez explica que “les principals millores en la qualitat en els darrers anys han estat a Scala Dei i a Mas d'en Gil, que vaig visitar en els meus viatges anteriors a la regió”. Afegeix que “la veritable sorpresa aquesta vegada va ser una nova vinya, anomenem-la una nova vinya vella, ja que va ser comprada recentment per Ester Nin i Carles Ortiz del celler Família Nin-Ortiz a Porrera. No és realment nova perquè va ser plantada fa 73 anys. Estic parlant d'una vinya anomenada la Coma d'en Romeu. La particularitat és que està plantada amb garnatxa 100% en un poble que és més conegut per la seva carinyena. Les fotos difícilment poden capturar la bellesa salvatge de la vinya Coma d'en Romeu de Porrera”.

La resta de vins catalans
 
El negre de garnatxa molt vella Espectacle 2014 de la DO Montsant, com ja va passar en el darrer informe de Luís Gutiérrez, i el cava de Recaredo Segona Plenitud - 20 Anys de Criança (que es ven a 325 dòlars), tots dos amb 97 punts, encapçalen la llista dels vins catalans més ben puntuats que no són de la DOQ Priorat.

L’Espectacle 2015, a més, s’ha endut 96 punts. També destaca el cava icona de xarel·lo Recaredo Turó d'en Mota 2004 (96+), el Montsant de picapoll negre Les Tallades de Cal Nicolau 2013 d’Orto Vins (vi d’una vinya de l’avi de Joan Asens que ha obtingut 96 punts) i el nou i exclusiu escumós de Sant Sadurní d’Anoia Mas del Serral de Pepe Raventós (95+).

També han rebut altes puntuacions (95) cellers del Penedès i Cava com ara Alemany i Corrio de Vilafranca del Penedès (92+ punts per al Pas Curtei, 93 per al Sot Lefriec 2012 i per al Principia Mathematica 2016, 94 per al Cargol Treu Vi 2016 i 95 per al Sot Lefriec 2010), Can Ràfols dels Caus (el chenin blanc La Calma ha assolit la puntuació rècord de 95 punts i el seu ja esgotat Pre-Pairal 1999 s’ha endut 94 punts), Gramona (pels caves Celler Batlle Gran Reserva Brut 1999, Celler Batlle Gran Reserva Brut 2007 i Enoteca Brut Nature 2002), Recaredo (pel cava Reserva Particular 2007), Mestres (amb el cava Mas Via Gran Cuvée Familiar Criança en Barrica 2000), Loxarel (amb el Clàssic Pernedès 109 de Loxarel 2002), el celler de Costers del Segre Castell d’Encús (amb el syrah Thalarn 2015) i Venus La Universal del Montsant (Venus de Cartoixà 2013).
 

Laurent Corrió, de Sot lefriec


El Thalarn 2015 de Castell d’Encús és el vi de la DO Costers del Segre més ben valorat (95 punts). Molt meritoris també són els 94 punts que s’ha endut l’Abadía de Poblet Finca La Font Voltada 2015 de la DO Conca de Barberà. Els vins de la DO Empordà més ben puntuats són el Vinyes d'Olivardots Vd'O 2.12 2012 (amb 93+) i els Vinyes d'Olivardots Vd'O 1.07 2007 i Vinyes d'Olivardots Vd'O 6.15 2015 (amb 93). Pel que fa a la DO Terra Alta destaca, amb 92+, l’Herència Altés La Serra Blanc 2016, i amb 92 punts l’Herència Altés La Xalamera 2016. A la DO Pla de Bages el vi més ben situat és l’Heretat Oller del Mas Picapoll Negre 2015 (92 punts).

Els rancis continuen estant entre les preferències de Luís Gutiérrez. Aquest cop ha atorgat 94 punts a l’Scala Dei Ranci 1982 i al De Muller Ranci Dolç Dom Berenguer Solera 1918.

Puntuacions destacades per a quatre cellers de la DO Penedès

També han destacat les bones puntuacions assolides per quatre cellers de la DO Penedès. Brilla Can Ràfols dels Caus però tenen especial mèrit els punts que han assolit els vins de la parella formada per la vilafranquina Irene Alemany i el bretó Laurent Corrio, que han vist com cinc dels seus elaborats (pràcticament tota la seva producció) obtenien entre 92 i 95 punts.

D’altra banda, Enric Soler de Cal Raspallet Viticultors de Sabanell ha recollit 94 punts per al Nun Vinya dels Taus 2016 i per a l’Espenyalluchs 2016, i 92 per a l’Improvisació 2016. Així mateix, Can Credo de Sant Sadurní d’Anoia ha obtingut 94 punts per a El Capficat 2015, 93 per a l’Estrany 2014 i 92 per a l’Aloers 2016 i per al Can Credo 2014.

Luís Gutiérrez també ha tastat vins que encara no estan al mercat, com és el cas del Torres Forcada 2016, fruit del projecte de Cellers Torres de recuperació de varietats catalanes ancestrals. A aquest darrer vi li ha atorgat 92+ punts.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Imatge il·lustrativa
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

Ai las, Francàs!!
Pere Sauleda, 07/05/2018 a les 10:35
+6
-0
Quin titular més enganyós!! Parker va vendre la seva revista a un fons d'inversió de Singapur, i ja no publica pràcticament res a una revista que, d'ell, tan sols en conserva el nom. Que el columnista digui que s'ha retirat al primer paràgraf denota, a més, que el títular és falsari a gratcient. En l'actualitat, Parker no només ha deixat de ser un gurú, sinó que tampoc continua "rendit al Priorat" -de fet, "rendit al Priorat" no ho ha estat mai-. Coi de periodisme provincià que continua fent servir etiquetes passades de moda fa temps!
Per cert, si hom llegeix l'article i mira les puntuacions s'adonarà que, deixant de banda els noms consagrats, Gutiérrez fa una bona allisada als cellers de perfil mig-baix del Priorat. Celler Cecilio, Burgos Porta, Pardelasses, Joan Simó, Balaguer i Cabré, Balmaprat, Rotllan Torra, Sabaté i Mur, Sangenís i Vaqué, etc. s'enduen puntuacions baixíssimes. No és que Gutiérrez "no deixi de ser crític". És molt pitjor que això, puix que hi ha un munt de vins per damunt de 20 euros, i uns quants per damunt de 40, que no arriben ni tan sols als 90 punts. Justament AIXÒ és el que hauria de remarcar l'article i el que hauria de generar debat. Enmig d'aquesta beateria general en què vivim, però, ningú no planteja els temes sensibles que podrien ajudar-nos a millorar. Dir que Clos Erasmus o Les Manyes estan a dalt de tot és com dir que Messi ha marcat un gol. És d'esperar, i tots ens n'alegrem. Però la pregunta és: què cal millorar? En fi, nul·la capacitat analítica i autocomplaença pels núvols. Ai las, Francàs!!
cates a vista o a cegues?
Conxita Porta, 07/05/2018 a les 21:12
+3
-0
Si les cates de vins el Sr. Gutierrez les fes a cegues, algunes sorpreses hi haurien....... sort en tenim d'altres guies de vins, a nivell nacional o internacional, que les cates es fan a cegues i conta l'opinió d'un equip de catadors, no la d'una persona sola.
Per nosaltres l'opinió que més ens interessa és la dels nostres clients, .............. no necessito dir res més, qui ens vulgui conèixer pot visitar el nostre celler "Burgos Porta" i que opini sobre el terreny.
Cellers de "perfil mig-baix"?
Jordi Utset, 08/05/2018 a les 21:07
+1
-0
La meva amiga Conxita, elaboradora junt amb el seu marit Salvador Burgos, dels sensacionals Mas Sinen a Poboleda, em fa saber de l'article titulat "Ai las, Francàs!!!".
I em pregunta si conec el senyor Pere Sauleda.
I li contesto:
No el conec.
Crec que no és cap periodista, si no que només dona la seva opinió.
Fa referència a les puntuacions que "Parker" dóna a la resta de cellers que no són els "de dalt".
Crec que fer esment a perfil mig-baix és un gran desencert, té una nota de menyspreu inacceptable.
Es podria utilitzar el terme "cellers més petits, o familiars" que en definitiva és el que són
Però en realitat vol fer esment a les puntuacions més baixes que Gutiérrez atorga a la resta de cellers.
A mí, personalment, no m'agrada Gutiérrez, va fer unes declaracions molt desencertades sobre etiquetes en català i el catalanisme.
Gent que no en sap res i vol ficar cullerada.
Vosaltres podeu estar tranquils, jo i molts, la majoria, com jo, se li enfoten les puntuacions.
A mi m'agrada el vostre vi, com el vi de tots aquests cellers "mig-baixos", i més sabent que el fan persones com vosaltres, que m'estimo, valoro i em sento orgullós de la seva amistat.
I si algú en dubte només cal que parli 1 minut amb tu o el Salvador (amb ell només un minut serà més difícil, per no dir impossible), o que us vingui a veure a Poboleda per quedar "penjat" dels vostres vins.
Mes del mateix amb el senyor Gutierrez
Anònim, 10/05/2018 a les 12:53
+0
-0

Mes del mateix amb el Senyor Gutierrez

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.