enoturisme

La primera casa sostenible entre vinyes de l'Estat s'instal·la al Penedès

La mini casa s'ha instal·lat al celler Artcava, a Avinyonet del Penedès

Els promotors volen instal·lar-ne una a cada DO vitivinícola catalana

Passar-hi una nit s’ofereix per 129 euros, sense televisió, WiFi ni cortines

Onze cellers obren les seves portes per donar la benvinguda a La Primavera del Cava

| 02/05/2018 a les 09:41h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Enoturisme, Penedès, enoturisme, Sostenibilitat, Artcava
Imatge il·lustrativa
Una parella d’emprenedors francesos ha impulsat a Catalunya la primera mini casa (Tiny House) mòbil, ecològica i autònoma d'Espanya, que han instal·lat entre vinyes al celler Artcava d’Avinyonet del Penedès (Masia Can Batlle) i amb vistes a Montserrat, tot just al costat d’un jaciment de l’edat del Ferro, el de Font de la Canya, que es creu que pot ser l’origen de la vinya a Catalunya. Aquesta casa de fusta sostenible l’han batejat com a ‘Stendhal’. Els seus promotors creuen “en una casa respectuosa amb el seu entorn que propiciï la mobilitat, combinant l'ús òptim de les energies renovables i les noves tecnologies, per a una comoditat de vida que respongui a totes les necessitats d'una societat respectuosa”.
 

Eric Enguita ensenyant a fer cava a Artcava


No han volgut recórrer a cap crèdit bancari però han trobat inversors per reunir els 50.000 euros per tirar endavant el projecte. Ja fa dos anys que hi treballen, sense cobrar ni cinc. Ara, amb l’empresa Serena.House, volen instal·lar una mini casa com aquestes, que és de lloguer, a cada DO vitivinícola catalana. Passar una nit en aquesta casa on no hi ha televisió, ni WiFi (de moment) ni cortines costa 129 euros (això sí, amb esmorzar i ampolla de cava Palagó d’Artcava inclosa). Tots els materials de neteja i fins i tot el sabó de la dutxa són ecològics. L’energia prové de plaques solars i la calefacció és amb butà, com la dels vaixells. Les aigües grises les recuperen amb algues. El cost de cada casa és de 50.000 euros (el remolc que té a sota ja costa 6.000 euros).

Després d'haver guanyat els trofeus de turisme sostenible 2017 de Loire-Atlantique a França amb el seu primer prototip, la Tiny House ‘Les Abers’, Antoine Grillon, que va deixar la feina a Barcelona de director de màrqueting d’una empresa tecnològica, volia repetir l'experiència a Catalunya.
 

L'interior de la casa, amb vistes de Montserrat al fons


La seva trobada amb Nicolas Vaquier (a través de Facebook) els va permetre desenvolupar aquest concepte al seu centre de producció a Taradell, Osona. Antoine diu que no es volia passar la vida rere la pantalla d’un ordinador. "Quan vivia a Barcelona, em vaig adonar de la necessitat de proposar una oferta enfocada en el medi ambient i centrada en els productors locals, lluny del tipus de turisme que podem trobar a les ciutats grans. Amb la mini casa Stendhal, el nostre primer model, volem oferir una experiència ecològica única”, segons Antoine Grillon, president de Serena.House.

Antoine es va presentar a Artcava oferint una col·laboració per instal·lar una tiny house al Penedès. Un dels responsables d’aquest celler molt enfocat a l’enoturisme, Èric Enguita, diu que “vam trigar no més de 5 minuts i una copa de cava per tancar la proposta i començar a treballar”.

Inspirat en el concepte de les Tiny Houses, els orígens es remunten al Cabanon de l'arquitecte Le Corbusier a Roquebrune - Cap Martin. Serena.House és “un moviment centrat en la naturalesa, que combina el medi ambient i la tecnologia per proposar una experiència diferent”. Creat el 2017 per Nicolas Vaquier i Antoine Grillon, Serena.House produeix les seves cases a Taradell, “privilegiant els circuits curts i els productors locals”. Els tres socis del projecte Artcava (Èric i Ignasi i Ramon) han aplicat una filosofia de ‘slow travel’ en les seves activitats.
 

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
Lourdes López
Amb allioli a dojo, més eixutes, amb tècniques de cocció que requereixen hores, amb salses de rebost impossible.... Aquestes són algunes de les millors braves que podeu tastar a una de les ciutats més 'braveres' del món.
Imatge il·lustrativa
El periodista lloa les bondats de l'Empordà, amb els seus paisatges, pobles medievals, gastronomia i vi.
Imatge il·lustrativa
La nova normalitat no atura l’activitat estiuenca de la DO Catalunya; concerts i activitats amb totes les mesures de seguretat