Vinya-Celler-Masia

Corpinnat versus Vinya-Celler-Masia

Comunicat de Francesc Suriol, President de Vinya-Celler-Masia

​«Corpinnat és un projecte potent i carregat de rigor i compromís» Josep Roca, d'El Celler de Can Roca

| 01/05/2018 a les 10:06h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Actualitat, Vinya-Celler-Masia, Corpinnat
Imatge il·lustrativa
El dimarts 10 d'abril es va presentar oficialment la Marca Col·lectiva de la UE Corpinnat, que és el nom que van acordar sis elaboradors de cava per a emparar escumosos fets al Penedès amb unes exigències de qualitat i territori força estrictes.

Davant d'aquest fet, hi ha moltes consideracions a fer. És la solució a l'anomenat "pecat original" del cava sense trencar amb ell? O és només un intent més?
En primer lloc, vull felicitar el grup promotor, ja que la iniciativa és un exemple de saber compartir, col·laborar i cooperar, i això exigeix bones dosis de generositat.

El segon punt que vull tocar és el que fa referència al nostre entorn. Poc després de la plasmació del pecat original del cava, un grup de petits elaboradors van iniciar el camí per dignificar el producte que havia pres el camí de la competència per preu, apostant per diferenciar els de més qualitat i exigència. La situació oligopolística del sector, la connivència descarada de l'administració i mirar cap a una altra banda d'empreses del sector que van pecar de falta de generositat i altura de mires, tal com avui demostren les que finalment han donat llum a Corpinnat, va fer que no reeixís.

De tota manera, aquesta antiga iniciativa va cristal·litzar finalment en la marca col·lectiva (el mateix tipus de figura que Corpinnat) Vinya-Celler-Masia que com a nom des d'un punt de vista de simbologia i missatge és molt més clar. Corpinnat està obligat a explicar què vol dir des del minut zero, ja que sense això ens quedem en blanc. Caldrà una tasca de comunicació important que possiblement pot reeixir si l'aposta pels promotors i els que s'hi afegeixin és prou sòlida, però caldrà temps.
 
El tercer punt fa referència a la qualitat i el territori. Vull fer un xic la comparativa amb Vinya-Celler-Masia. Corpinnat només empara vins escumosos. Mai vins tranquils encara que estiguin dins l'àmbit territorial que han definit. Això podria ser una mancança. Fixen unes exigències de criança que subscric totalment, respecte de la qualitat no posen l'èmfasi en una exigència que tots els que ho impulsen ho compleixen i que a Vinya-Celler-Masia es considera un element central per a garantir qualitat i territori: conrear i obtenir el raïm principalment de les pròpies vinyes.

A Corpinnat, amb el fet de tenir una vinya en propietat ja n'hi ha prou; l'exigència de vinificar al propi celler ("qui té vinya i no té trull del seu vi no faci orgull") és gairebé la mateixa; i, finalment, l'exigència de collir a mà -que a Vinya-Celler-Masia no hi és- és prou restrictiva i important.

Així doncs, aquestes dues marques col·lectives, obertes a tots aquells cellers que compleixin les exigències autoimposades, tenen àmbits territorials diferents i dins l'àmbit que comparteixen Corpinnat és, en el seu conjunt, més restrictiva que Vinya-Celler-Masia. Llevat del control i del treball directe a la vinya, també cal tenir present que Corpinnat no empara el conjunt de la producció del celler sinó només aquella destinada a vi escumós.

Per tant, no queda clar si el tast dels vins està pensat sobre producte final com a Vinya-Celler-Masia o per al vi en rama com en les denominacions d'origen, i aquest és un element realment rellevant. Finalment, la referència clara de Corpinnat a la compra a preu raonable/responsable del raïm és un element a tenir present i que penso ha de tenir un efecte clarament positiu en el seu àmbit territorial d'actuació.

Per acabar, dir-vos que Vinya-Celler-Masia empara actualment també sis cellers de l'àmbit lingüístic català que van iniciar aquesta singladura que, com Corpinnat, també és oberta a tots aquells que compleixin el plec de condicions que van consensuar i que va plasmar Bureau Veritas, fa 17 anys a Montblanc, un 24 d'abril amb la participació del President de la DO Catalunya, el President de l'INCAVI, el secretari de la Presidència de la Generalitat, i el President de Vinya-Celler-Masia i una nodrida representació de cellers, periodistes i gent del sector de la gastronomia.

Francesc Suriol
President de Vinya-Celler-Masia

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Imatge il·lustrativa
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

Bureau Veritas power!
Pere Martí, 01/05/2018 a les 11:25
+0
-0
Aquests de Bureau Veritas estan a totes les salses! Aquests si que fan negoci!
Vinya-Celler-Masia ja li marca el camí a Corpinnat: molt de soroll a l'inici, un logo més a la contra i tal dia farà un any!
Apa siau!
Pere Sauleda, 02/05/2018 a les 10:49
+0
-0
És can pixa i rellisca, aquest país!! Ara Vinya-Celler-Masia? I diu el president que fa 17 anys que existeixen? Nano, us heu lluït, amb la promoció!! És clar que no m'estranya, amb aquest nom tan avorrit, n'hi ha per arrencar a córrer. No els coneix ni el Manel, que no es movia per veure girar el cel. Corpinnat, Cava de paratge, Vinya-celler-masia... Vinga a amuntegar etiquetes, vinga confusió per al consumidor i sobretot celebrem l'esperit buròcrata i pixatinter. Molt penós. Regnes de taifes, lluites d'egos minúsculs i qui dia passa any empeny. Ja us ho fareu!!
Il.luminats tots
Pet de Llucifer, 03/05/2018 a les 09:40
+0
-0
Jo compro cava valencià masia-fallera-paella. Us el recomano.
TOT MENYS LO QUE ES TE QUE FER
Manuel Duran Samaranch, 04/05/2018 a les 11:13
+0
-0
Cava de paratge te bastanta lógica ja que vol dir que si et paras convé que beguis Cava o que si beus Cava convé que et paris, que no el beguis corren o conduint un cotxe. Pro el Cava no tornará a tenir èxit fins que no es produeixi exclusivament amb varietats autòctones, de imitacions de Champagne ja ni han proutes a tot el mon.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Altura Máxima, el vi més alt del món, d'una vinya de 3111 metres d'altitud
Altura Máxima, el vi més alt del món, d'una vinya de 3111 metres d'altitud
Sergi Cortés
01/01/1970
Quina és la vinya més austral? Es pot fer vi a 3100 metres d'altitud? | Recorrem el planeta buscant vinyes extremes, que per la seva latitud, clima o terrer sembla una proesa fer vi
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
El curt impulsat per la Denominació d’Origen Catalunya "Bohèmia" ha guanyat el Premi del Jurat al Millor Curt en Llengua Estrangera al Long Beach International Film Festival de Nova York.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Les altes temperatures dels darrers dies han fet precipitar l’inici de la collita | Gramona ha obtingut el segell biodinàmic Biodyvin i el registre europeu EMAS de sostenibilitat i respecte pel medi ambient