Cava

Neix Cavawinner per investigar com millorar la competitivitat del cava

Sis cavistes, un fabricant de plantes d'envasat, un surera i cinc centres d'investigació s'uneixen en un projecte d'I + D per millorar el posicionament del cava al mercat internacional

Neix Corpinnat, la marca per distingir els grans escumosos elaborats al Penedès

| 25/04/2018 a les 20:07h
Arxivat a: Actualitat, Bodega Sant Valero, Dominio de la Vega, Gramona, Bodegas Bilbaínas, Juvé & Camps, Cava, Cavawinner, Vilarnau

El Consell d'Administració del Centre de Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) ha aprovat el projecte de R + D Cavawinner, sota el títol "Estudi i millora tecnològica dels processos tradicionals d'elaboració del cava per al increment de les seves qualitats, impulsant la competitivitat i posicionament del producte en mercats internacionals".

Aquest ha estat un dels 20 projectes seleccionats, en el marc del Programa Estratègic de Consorcis de Recerca Empresarial Nacional (CENT) de la convocatòria 2017.

La iniciativa ha partit del propi sector, que es troba actualment immers en una situació de constant amenaça, no només per la competència dels països tradicionalment productors, sinó també pels escumosos procedents de països emergents. En aquest context, s'ha constituït un consorci vitivinícola d'àmbit nacional, amb vuit socis empresarials, en què són presents algunes de les caves i empreses del sector productor i auxiliar més importants del nostre país.

Liderat per González Byass, a través del seu celler Vilarnau, compta a més amb la participació d'altres cavistes catalans, valencians, La Rioja i aragonesos: Bodegas Bilbaínas, Juve & Camps, Gramona, Dominio de la Vega i Bodega Sant Valero. Tots ells són elaboradors sota la Denominació d'Origen Cava. Així mateix, formen part d'aquest projecte les empreses Mecanizaciones Alavesas, (dedicada al disseny i fabricació de tecnologia per a l'envasament de vins) i Trefinos, (fabricant de taps de suro).

Al costat d'aquestes empreses també participen cinc organismes de recerca: AINIA (Centre Tecnològic), l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments-IATA del CSIC, Universitat Rovira i Virgili, Universitat de València i Centre Tecnològic del Vi (VITEC).

Objectius

L'objectiu del projecte Cavawinner, que es durà a terme durant els propers quatre anys amb un pressupost de més de 6,1 milions d'euros, és millorar la competitivitat i posicionament internacional del cava espanyol. Ho farà apostant per tota la gamma, especialment, per als Cava Premium en considerar-los un producte estratègic davant els vins escumosos que actualment lideren aquest mercat.

Aquest posicionament pretén assolir a través de la generació de coneixement i l'aplicació de tecnologies preexistents en els processos d'elaboració del cava, particularment tradicionals i poc tecnològics. D'aquesta es forma, el consorci buscarà optimitzar aquest procés reduint els costos de producció i els riscos inherents a aquest tipus de vinificació tradicional, alhora que millorar la qualitat i diferenciació organolèptica d'aquests vins escumosos, dissenyant un producte més atractiu i adequat als gustos actuals del consumidor internacional.

Cal destacar que aquest esforç innovador exigirà el treball conjunt i directe de 87 professionals, dels quals, un 28% seran dones. A més, es preveu la creació d'almenys 19 nous llocs de feina dels quals un 84% corresponen a tècnics titulats (tres d'ells doctors), i un 63% a dones. La inversió induïda generada sobrepassarà els 9,8 M € en el període 2021-2025.

Sobre el projecte Cavawinner:

Cavawinner és un projecte consorciat d'investigació industrial i desenvolupament experimental, format per vuit socis empresarials i cinc organismes de recerca de referència nacional. Pretén posicionar el cava espanyol enfront d'altres vins escumosos internacionals, mitjançant la investigació i la incorporació de tecnologies al seu sistema d'elaboració tradicional, amb la finalitat de reduir costos de producció i millorar la qualitat del producte final, adaptant-lo als gustos del consumidor internacional .

Amb un pressupost global de 6,1 milions d'euros, el projecte compta amb el suport financer del programa CENT del CDTI i es desenvoluparà fins a agost de 2021.

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

COMENTARIS

RESTITUIR EL PRESTIGI DEL CAVA
Manuel Duran Samaranch, 03/05/2018 a les 11:31
+0
-0
Per restituir el prestigi del Cava seria suficient restituir-li la seva identitat, la que li va donar el Sr. Manuel Raventós i Domenech utilitzant las tres varietats autòctones i deixant de produir amb la mateixa DO escumosos afrancesats-

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
Per recolzar el sector davant la crisis ocasionada per la Covid19, Innova & Solución ofereix facilitats de contractació als cellers
Imatge il·lustrativa
Abadal Matís fusiona el caràcter de la mandó, raïm històric recuperat, i la potència i estructura de les varietats internacionals ben arrelades a la zona.
Imatge il·lustrativa
El vi blanc jove del celler renova l’etiqueta en el marc del nou projecte La vida secreta de les plantes