Intervin

​El doble de cellers catalans a Prowein que a Intervin

El director general de l’Incavi creu que l’ampli programa de l’off Intervin “debilita” una fira que hauria de ser “el gran saló internacional de vins del sud d’Europa”

El president de la patronal dels vins catalans advoca per “reinventar” la fira vinícola de Gran Via

​Un gran brindis aigualit?

| 24/04/2018 a les 06:34h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Fires, Intervin, Hostelco, Alimentaria, Prowein
Fira
Fira
La darrera edició d’Intervin ha tancat enmig d’una gran inquietud pel seu futur. Tot i que hi havia 772 expositors, el vi ha reculat un any més (hi ha hagut destacades absències) i bona part del sector tem per la possibilitat que Catalunya acabi perdent aquest saló. D’aquí a dos anys, però, encara es farà. No obstant això, alguns cellers ja tenen clar que no hi tornaran després de la deriva de l’edició d’aquest mes d’abril.

El director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi de la Generalitat, Salvador Puig, ha revelat que aquest any han participat el doble de cellers catalans a la fira Prowein de Düsseldorf (del 18 al 20 de març passats) que no pas a Intervin, ja que a la fira de Catalunya “no hi veuen prou possibilitats de negoci”. Salvador Puig reconeix que l’ampli i molt destacat programa paral·lel fora del recinte firal no para de créixer, buidant i “debilitant” Intervin. Alguns cellers, a més, han tornat a optar per no participar a Intervin però sí s’han situat en hotels situats davant mateix de la fira.

El director general de l’Incavi també lamenta que el propi sector del vi català i espanyol no s’hi impliqui prou, i que “cal fer alguna cosa per convertir Intervin en el gran saló internacional de vins del sud d’Europa”. En aquest sentit apunta que “Barcelona, com a ciutat i quant a condicions, instal·lacions i accessos, té molts més avantatges competitius que no pas Düsseldorf, i ho hem de saber aprofitar”.

Ja s’ha començat a posar fil a l’agulla per intentar revertir la situació d’aquí a dos anys, de cara a la propera edició d’aquesta fira biennal. Com ja va avançar en exclusiva Cupatges, la patronal dels vins catalans (Associació Vinícola Catalana) ha creat un grup de treball conjuntament amb la Federación Española del Vino (FEV) per intentar trobar solucions abordant el model futur d’Intervin. El president de l’AVC, Valentí Roqueta, diu que “treballarem per intentar salvar Intervin reinventant-la”. Es vol captar presència internacional i que sigui “la gran trobada del vi d’Espanya”.

Hi ha qui creu que ja és més destacat l’ampli programa d’actes de l’off Intervin que no pas el de l’interior del recinte firal de Gran Via, tot i que han destacat iniciatives d’alçada com la del Vinorum Think. Només la brillantíssima tercera edició de Magnificat, organitzat dimarts passat per Juvé & Camps i Primeras Marcas al celler d’Espiells de Sant Sadurní d’Anoia, va atraure a més de 1.000 professionals del sector. També massiva va ser la ja desena edició de La Música del Vi de Vila Viniteca.

El director general del grup de cellers Tomàs Cusiné, Xavier Cepero, destaca l’alçada dels actes que s’han fet fora d’Intervin, que ha batejat com la “Barcelona wine week”. Valora especialment que la majoria d’aquests actes hagin sorgit des de l’associacionisme del sector, que “ha agafat el protagonisme”, i creu que “el futur encara és més divertit”. Opina també que aquesta efervescència d’actes molt destacats al marge d’Intervin però coincidint amb la fira no es dona en cap altre iniciativa de França, Itàlia o Alemanya. A més, destaca negativament que la gastronomia i Hostelco vagin de la mà d’Intervin.

És prou significatiu que a la nota de premsa de valoració d’enguany d’Alimentaria no s’esmenti ni un sol cop Intervin, tret d’una menció molt escadussera de Vinorum Think. A la valoració final no hi ha hagut autocrítica, més aviat tot el contrari.
 

Tast de Torres en el marc d'Intervin


El president de Fira de Barcelona, d'Alimentària i de Freixenet, Josep Lluís Bonet, ha posat l'accent en “l'encert” d'haver apostat per la simultaneïtat d’Alimentaria i Hostelco, “la qual cosa ha permès potenciar la complementarietat existent i oferir, d'aquesta manera, una gran plataforma de negoci i networking per als professionals de sectors tan importants per a l'economia espanyola”.

Bonet ha destacat, així mateix, que “es tracta d'una aposta de futur”. A més, s’ha informat que “les 4.500 empreses expositores procedents de 70 països i -a l'espera de les xifres definitives- els prop de 150.000 visitants registrats, un 30% internacionals, de 156 països, així com un impacte econòmic estimat de 200 milions d'euros, reflecteixen la fortalesa d'aquesta convocatòria conjunta que ha ocupat 100.000 m2 de superfície neta d'exposició, la pràctica totalitat del recinte Gran Via de Fira de Barcelona”.
 

Per al director general d'Alimentaria Exhibitions, J. Antonio Valls, “la intensa dinàmica viscuda durant aquesta edició reforça el posicionament de l'esdeveniment com a partner estratègic del sector en el seu imparable procés d'internacionalització”. També ha afegit que “aquesta Alimentaria ha estat testimoni de les principals innovacions de la indústria i ha constatat la puixança i l'ambient d'optimisme que respiren els protagonistes del sector”.

Ja se sap que la propera edició de la plataforma Alimentaria (amb Intervin) i Hostelco se celebrarà del 20 al 23 d'abril de 2020 al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona.

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

COMENTARIS

Prou de donar visibilitat a les rèmores!
Pere Garcia, 24/04/2018 a les 10:42
+0
-0
En l'article hi ha una frase demolidora: "aquesta efervescència d’actes molt destacats al marge d’Intervin però coincidint amb la fira no es dona en cap altre iniciativa de França, Itàlia o Alemanya". Totes aquestes empreses que monten activitats "aprofitant" que se celebra l'Alimentaria, i sobretot en horari d'obertura de la Fira, són uns aprofitats, uns deslleials, unes rèmores que es consideren més llestes que els "pringats" que paguen religiosament el seu estand a la Fira. També els periodistes que donen cobertura i visibilitat gratuïta a aquests actes paral·lels també tenen part de culpa de l'escalada d'actes. Si es dediquessin a cubrir només l'Alimentària (criticant-la positiva i negativament i donant visibilitat als cellers que hi participen), potser provocarien que alguns outsiders es plantegessin anar a la fira. Finalment, el professionals del sector (distribuidors, restauradors,...), que prefereixen anar a les activitats alternatives abans que a l'Alimentaria, que també s'ho facin mirar, ja que, quan Intervin desaparegui o marxi a Madrid, hauran de rescar-se la butxaca per anar a Dusseldorf o a Madrid per coneixer novetats del seu sector. Amb fets com aquest t'adones que ens falta molt per ser europeus!
Fira internacional de vins a Barcelona
Anònim, 27/04/2018 a les 09:15
+0
-0
Coincideix normalment amb la celebració de la fira Vinitaly, i és un desastre perquè els importadors no disposen sempre de dues persones en el departament de compres per enviar-ne un a cada fira.
El Gener o Febrer es podrien omplir,quasi segur, almenys dos pavellons de cellers.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Tastem 16 escumosos DO Cava de gamma alta de menys de 20 euros
Imatge il·lustrativa
Per a potenciar la recuperació econòmica després de la COVID-19, el celler del Penedès ha donat 20.000 ampolles de vi i 5.000 d’oli d’oliva verge extra amb un valor de més de 300.000€ al canal HORECA
Mas Comtal i Mas Blanch i Jové han plantat vinya durant el confinament.
Mas Comtal i Mas Blanch i Jové han plantat vinya durant el confinament. | Twitter
Jordi Bes
Les hectàrees de varietats tradicionals no paren de créixer ni durant el confinament, però quan es tracta de vendre vi segueixen tenint sortida també les foranes | Les garnatxes estan entre les més plantades pel potencial que hi veuen tant cellers petits com grans, mentre que hi ha qui també es decanta pel monestrell