Intervin

Imatge il·lustrativa

​Un gran brindis aigualit?

Llums i ombres al gran saló Intervin, amb moltes novetats però amb destacades absències i un programa d’actes al marge que no para de créixer

Nova imatge i pla estratègic de la DO Penedès per posar en valor 2700 anys d'història

| 16/04/2018 a les 07:05h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Fires, alimentaria, intervin
El saló Intervin d’una Alimentaria que enguany suma el saló Hostelco, i que espera més de 150.000 visitants, es brinda a la presentació d’un munt de novetats. Tot i que hi ha absències destacades per part de grans grups i d’elaboradors de prestigi, enguany alguns cellers han decidit tornar-hi. Intervin, que Fira de Barcelona considera que és la major plataforma per a la internacionalització del vi espanyol, acollirà prop de 800 cellers espanyols. Hi ha 400m2 dedicats als vins biodinàmics i ecològics, certificats per Vinum Nature.

El saló Intervin, que espera des d’avui dilluns 33.000 compradors, ocupa una superfície de 15.000 m². No tot són, però, flors i violes. Hi ha gran inquietud davant del futur d’aquest saló, fins al punt que la patronal dels vins catalans (Associació Vinícola Catalana) ha creat un grup de treball intern que ja ha començat a parlar amb la Federación Española del Vino (FEV). La intenció és abordar el model futur d’Intervin passada aquesta edició. Hi ha qui tem, fins i tot, que Catalunya pugui arribar a perdre Intervin si no es redreça la situació.

L’Agrícola Sant Josep de Bot, segons un dels seus socis i membre de l’equip directiu, Jaume Martí, ha decidit no tornar-hi. Diuen que “ens agradaria que Intervin tingués personalitat pròpia, com la Prowein de Düsseldorf, i no fos sovint el simple bar d’Alimentaria”. Martí afegeix, però, que “ens agradaria tenir a Barcelona una fira internacional amb totes les lletres”, i que quan això passi “no hi faltarem”.

Amb l'objectiu d'atraure compradors d'alt nivell especialitzats en el sector del vi, Intervin ha convidat a un total de 650 professionals amb poder de decisió de compra: 350 nacionals, a través del seu programa Vip Buyers, i 300 internacionals, participants en el programa Hosted Buyers, que prioritza a aquells importadors de vi espanyol que tenen una facturació superior als dos milions d'euros, com és el cas d'American Northwest Distribution i Wine Authorities d'Estats Units, Thorman Hunt del Regne Unit o United Stars Corporation de Canadà.
 

Etiquetes del vi Cultivare de Domènech.Vidal


A més, la segona edició de l'espai de reflexió, divulgació i negoci al voltant de l'enologia espanyola Vinorum Think, que s’emmarca dins d’Intervin, compta amb la participació dels reconeguts crítics internacionals Jancis Robinson, Nick Lander, Eric Asimov, Richard Juhlin i Pedro Ballesteros, juntament amb xefs i sommeliers de sis grans restaurants. També hi ha un espai dedicat a les harmonies històriques del vi i la cuina, en el qual cada dia es podran menjar, a l'hora de dinar, sis platets elaborats per sis restaurants (entre ells, El Celler de Can Roca, Via Veneto i Azafrán), harmonitzats amb vins i degustacions de productes gourmet de pernil ibèric i formatge.

El president del saló i del grup Codorníu Raventós, Javier Pagés, considera que “els vins espanyols tenen unes qualitats molt superiors a les que avui dia es perceben a nivell internacional, i aconseguir que aquesta percepció canviï porta temps. Així que el fet que prescriptors amb gran influència tant en el consumidor com en el comprador internacional vinguin a Vinorum Think és una ajuda important per donar-nos a conèixer i amplificar la nostra imatge de qualitat”.

La mar de nous vins i tastos

Torres aprofita Intervin per fer un tast (dimarts) dels vins que han elaborat després de recuperar durant anys oblidades varietats ancestrals de ceps, que encara no estan al mercat. La gran novetat de Juvé & Camps és un cava rosat de gamma alta i de producció molt limitada elaborat amb pinot noir: el nou Milesimé Rosé 2011 (un Brut Premium monovarietal amb una edició de 5.520 ampolles). El grup Codorníu anuncia per Intervin “una innovadora forma de presentació-consum del vi al canal de restauració” i, entre d’altres, els seus nous caves de gamma alta Ars Collecta, el vi icona Páramos de Legaris (DO Ribera del Duero) o el nou projecte d’Abadia de Poblet.
 

Sumarroca, per la seva banda, presenta el seu primer vi natural (el xarel·lo vermell del Penedès 2CV), el nou vi blanc icònic de xarel·lo Utòpic i els vins de la seva estrena a la DO Terra Alta (Far del Sud). Jané Ventura donarà a tastar el seu primer xarel·lo, Oriol Rossell el rebatejat cava Gran Reserva Mític 1908 (any de la construcció del celler nou de Cal Cassanyes) i Avgvstvs les seves noves Microvinificacions i tota una joia de fa 17 anys que mai no es va arribar a comercialitzar i que ara es presenta com a Antigues Reserves 2000.

També destaca la presentació dels nous vins amb intervenció mínima d’AT Roca: s’estrenen amb la marca Anima Mundi (on es pren consciència que “la naturalesa, com millor s'expressa, és quan flueix”). Enguany el grup Freixenet no presenta cap novetat vinícola però sí una gamma de productes composta per la ginebra Gin Loe, el vodka Vod Loe i la ginebra sense alcohol Gin Loe 0%. Tots ells han estat elaborats amb aigua de mar de Formentera i àloe vera ecològica. La presentació de Freixenet serà al seu estand, a les sis de la tarda de demà dimarts.

Sis anys després de la seva darrera participació, Vallformosa ha decidit tornar a ser protagonista al saló Intervin. Hi participa amb una performance artística sense precedents en el món del vi: crearan en directe etiquetes que converteixen cada ampolla dels vins Cultivare de Domènech.Vidal en tota una singular obra d’art. Dins l’estand s’instal·larà una màquina amb sarments de vinya penjats al llarg d’una cinta transportadora, que actuen com a pinzell per pintar cadascuna de les etiquetes. Aquesta acció de ‘Land Art’ no serà la única novetat de Vallformosa, que també presenta l’ampolla del nou escumós icona Plume de Mistinguet. Aquesta marca s’inspira en el nom artístic de Jeanne Florentine Bourgeois, una mítica cantant, actriu i vedet francesa. Les novetats de Vallformosa es desvetllaran demà dimarts, de 17 a 18 hores.

Torre del Veguer també torna a participar a Intervin, i ha organitzat un singular acte protagonitzat per l’enòloga i gerent del celler, Marta Estany, i la sommelier Meritxell Falgueras. S’ha batejat com a ‘Dones que hi toquen’. Es tastaran els nous vins de Torre del Veguer “humanitzant-los amb diferents tipus de dones” i harmonitzant-los amb música en directe, a les onze del matí de dimecres. Per la seva banda, el Celler Capçanes farà un tast vertical del vi icona Cabrida coincidint amb el seu 20è aniversari. Serà a les 16.30 hores de dimecres.

El tast el dirigiran l’enòloga Anna Rovira i la sommelier Anna Casabona i s’obriran les anyades de 1996, 2004, 2007, 2009, 2012 i 2016. El Celler Capçanes també presenta a Intervin el primer cava que comercialitza (elaborat a Nulles). El celler del Priorat Marco Abella ha programat un ‘combat’ de garnatxa versus carinyena amb els seus vins Roca Roja i Roca Grisa. Es tastarà el present 2015 (embotellat) i el futur 2017 (bóta). Serà el dimecres, a la una del migdia, a la sala de tast de Catalunya (B226 Hall 3). El celler de Sant Martí Sarroca Mas Bertran presenta el nou Clàssic Penedès La Graua 2012, que acaba de sortir al mercat. Es tracta d’un escumós de mètode tradicional, elaborat amb un cupatge de varietats autòctones (50% xarel·lo i 50% macabeu), conreades en una mateixa vinya de 60 anys, que dona nom a l’ampolla.
 

També destaquen les activitats dels espais Catalonia Food & Gastronomy HUB, ubicat a l’estand A199, i de la sala de tastos i presentacions d’Intervin ubicada a l’illa B226, ambdós espais al Pavelló 3. Hi hauran tastos de les DO Costers del Segre amb vins de les seves set subzones i Empordà (avui dilluns); Catalunya, Pla de Bages i Alella (demà dimarts); Cava amb productes Premium, Tarragona i xarel·los del Penedès (dimecres) i trepats de la Conca de Barberà (dijous). A més, demà dimarts es presenta la nova associació d’escumosos del Penedès Corpinnat i un tast de vermuts catalans i dimecres hi ha un tast de la IG Ratafia Catalana i de la IG Brandy del Penedès.

Un creixent i polèmic ‘off’ Intervin
 
El programa paral·lel fora del recinte firal no para de créixer, la qual cosa genera certa polèmica, amb actes que en alguns casos buiden Intervin, com el gran showroom La Música del Vi que organitza dilluns la distribuïdora Vila Viniteca a la Casa Llotja de Mar de Barcelona. Dilluns a la nit es farà a l’Hotel Alma de Barcelona l’Intervin & The Alimentaria Experience Gastronomy Night, “una nit per celebrar el destacat paper del vi, la gastronomia i l’alimentació a Alimentaria” amb la presència de rellevants crítics internacionals de vi.

Durant tot el dimarts Juvé & Camps i la distribuïdora Primeras Marcas s’enduen el protagonisme amb un altre gran showroom al seu celler d’Espiells (Sant Sadurní d’Anoia) on, a més, hi haurà memorables tastos selectes de grans vins de Château d’Yquem, López de Heredia (Tondonia), Juvé & Camps, Ramos Pinto, Château Cheval Blanc, Louis Latour o M. Chapoutier. Així mateix, dimarts es farà la segona mostra de vins biodinàmics de Barcelona a les Drassanes Reials. L’organitza l’associació Renaissance des Appellations i hi participen 45 cellers de 9 països. També aquest atapeït dimarts es farà a l’Hotel Omm de Barcelona, de les deu del matí a les onze de la nit, una nova edició de la gran festa de la garnatxa, la G-Night promoguda per Joan Ignasi Domènech. Hi participen 17 cellers.

Dimecres serà el torn de Mujeres del Vino, un gran tast de vins elaborats per dones a la fàbrica Moritz de Barcelona que es farà de les set de la tarda a dos quarts de dotze de la nit. D’altra banda, el grup Copesco-Sefrisa i les caves Mestres han decidit participar conjuntament a la proposta ‘Un privilegi per al paladar’ els dies 17 i 18 d’abril, coincidint amb la fira. Es tracta d’un showcooking que es farà a la sala Nixe de l’Hotel Porta Fira de l’Hospitalet de Llobregat. A més, Mestres farà demà i dimecres a dos quarts d’onze del matí tastos exclusius de caves històrics de la seva enoteca en gran format (es tastaran caves en format Magnum de les anyades 2001, 2000, 1997 i 1987).

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Imatge il·lustrativa
Es pot gaudir del cava sense entendre-hi? Sí… però segurament menys | Fermentacions, bombolla, conservació... En el cas del cava, més coneixement també és més plaer.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
La mini casa s'ha instal·lat al celler Artcava, a Avinyonet del Penedès | Els promotors volen instal·lar-ne una a cada DO vitivinícola catalana | Passar-hi una nit s’ofereix per 129 euros, sense televisió, WiFi ni cortines

COMENTARIS

activitats paralelas a intervin
Anònim, 19/04/2018 a les 14:09
+0
-0
Realment es una llastima organitzar activitats que distorsiona l' intervin i ademes es de mal gust perque no saps on anar

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.