VINS BLANCS FERMENTATS EN BÓTA

Imatge il·lustrativa

Sis vins blancs fermentats en bóta que has de conèixer

T'agraden els vins blancs amb certa potència? Amb cos i volum? Et recomanem sis vins blancs que, per la seva fermentació en bóta, són especials

Set vins blancs del Priorat que has de tastar

| 17/04/2018 a les 18:03h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, blancs fermentats en bóta, vins blancs
És una pràctica habitual fermentar els vins blancs en bótes si l'elaborador vol obtenir un vi més untuós, amb més volum, amb més estructura.

Una vegada premsem el raïm, el most resultant el posem a dins de les bótes perquè fermenti i es converteixi en vi. La procedència de la fusta -acàcia, castanyer, roure...-, les diferents mides de les bótes o l'antiguitat de la mateixa -primer any, segon any, noves...-, seran factors determinants en el resultat final del vi.

Els vins, després de fermentar en bótes, poden passar un temps de criança dins d'elles o no. Us recomanem sis vins blancs fermentats en fusta que creiem que no us deixaran indiferents.
Xarel·lo Font Jui 
Celler: Gramona


DO: Penedès
Varietats: 100% Xarel·lo
Grau Alcohòlic: 12 % vol.
Preu aproximat: 12 €
Segell CCPAE i Demeter.

Fermentació i criança en bótes de roure francès. Algunes bótes noves i algunes de segon i tercer any. Es cria amb les seves mares durant 3 mesos.

Un xarel·lo biodinàmic, tant pel cultiu com per l'elaboració. Un vi amb molta fruita d'os -préssec, nectarina...-. I notes de fruits secs i toffees de la criança en bóta. Molt untuós, refrescant i amb un toc salí. Us anirà perfecte acompanyant arrossos, amanides amb certa complexitat, carns blanques i peixos i formatges de tot tipus. Un vi molt ben puntuat a totes les guies i concursos.
Chardonnay Roure
Celler: Vins Miquel Gelabert


DO: Pla i Llevant, Mallorca
Varietats: 100% Chardonnay
Grau Alcohòlic: 13,5 % vol.
Preu aproximat: 22 €

Fermentació en bótes de roure francès, amb les seves mares.
Criança posterior de 6 mesos en bótes de roure francès i 6 mesos mínim en ampolla

Un vi especial, de les Illes Balears. La prova que la varietat chardonnay de Mallorca s'adapta perfectament a la bóta i aquesta li dóna caràcter, volum i equilibri. Busqueu-hi notes cítriques i tropicals. La procedència del vi el fa perfecte per acompanyar calderetes i sopes de marisc, peixos i carns blanques. Ah!, i formatges de les Illes, és clar.
 
Ull de Serp
Celler: Arché Pagès


DO: Empordà
Varietats: 100% Macabeu
Grau Alcohòlic: 14 % vol.
Preu aproximat: 18 €

Fermentació en bótes de roure de 300 litres. 
Posterior criança a les bótes durant 6 mesos amb les seves mares.

Un vi elegant, fresc i floral, que ens evoca l'Empordà. L'eucaliptus, el ginebró i el fonoll que envolta la finca -La Closa-, el trobem dins el vi. També trobem les aromes i els sabors de la criança -vainilles i tocs fumats-. Un vi perfecte per acompanyar les menges típiques de la zona; arrossos de Pals, gamba de Palamós i fins i tot, pels més atrevits, recuits de Fonteta.
 
AVGVSTVS Chardonnay
Celler: AVGVSTVS


DO: Penedès
Varietats: 100% Chardonnay
Grau Alcohòlic: 13,5 % vol.
Preu aproximat: 20,40 €

Fermentació en bótes de roure francès de 300 litres.
Posterior criança de 4 mesos a les bótes amb les seves mares.

Un dels grans vins de chardonnay del Penedès. Fruita blanca i cítrica. Si creieu en els vins minerals, aquest n'és un. Sensacions cremoses i notes herbàcies molt agradables. Un vi molt rodó que us acompanyarà carns blanques -gall negre del Penedès- o arrossejats amb peix de roca a la perfecció.
 
Oda Blanc
Celler: Castell del Remei

DO: Costers de Segre
Varietats: Macabeu, Chardonnay
Grau Alcohòlic: 13 % vol.
Preu aproximat: 9,45 €

Fermentació i criança de 7 mesos en bótes noves de roure americà i francès, amb bastonejament periòdic.

Un vi blanc clàssic, de vinyes velles i amb fusta. Com a resultat, un blanc amb volum i cremositat que, juntament amb la marcada acidesa, us ofereixen la garantia d’una certa longevitat. Fruita exòtica que es marca tant en nas com en boca. Busqueu la mantega i els torrefactes -i les notes de vainilla!-. Un vi per acompanyar formatges de pasta tova, arrossos de peix, fumats peixos al forn.
 
Els Capricis Xarel·lo Castanyer
Celler: Vilarnau


DO: Penedès
Varietats: 100% Xarel·lo
Grau Alcohòlic: 12 % vol.
Preu aproximat: 12 €

Fermentació i criança de 6 mesos en bótes de castanyer.
 
Un vi diferent, molt interessant. L'escollim per ser un vi original, ple de matisos i complexitat. Trobem aromes anisades -típiques de la varietat-, però el castanyer li aporta unes notes molt interessants. Heu olorat mai tabac de pipa o infusions en un vi? Trieu-lo, i ho comprovareu. Infusions de te, cítrics, vainilles, notes herbàcies... Un vi amb molta personalitat que us sorprendrà segur!
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.