Corpinnat

Neix Corpinnat, la marca per distingir els grans escumosos elaborats al Penedès

Corpinnat, una Marca Col·lectiva de la Unió Europea neix de la mà de Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca i Torelló

Raïm ecològic vinificat a la propietat, criances superiors als 18 mesos i preu mínim garantit al viticultor són alguns dels requisits per emparar-se sota la nova marca.

Onze cellers obren les seves portes per donar la benvinguda a La Primavera del Cava

| 10/04/2018 a les 16:52h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, Corpinnat, Escumosos Penedès, Corpinnat
Gramona, Sabaté i Coca, Llopart, Torelló, Recaredo i Nadal
Gramona, Sabaté i Coca, Llopart, Torelló, Recaredo i Nadal
Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca i Torelló s’uneixen per impulsar aquest nou segell que vol integrar tots aquells elaboradors del territori que acreditin els estàndards de qualitat que estableix  el reglament d’ús de la nova marca. 
 
A primers d’octubre d’aquest any sortiran al mercat les primeres ampolles amb la Marca Col·lectiva de la Unió Europea Corpinnat, el nou projecte impulsat pels cellers Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca i Torelló que neix amb l’objectiu de prestigiar els vins escumosos del cor del Penedès.

La nova marca col·lectiva està oberta a tots els cellers elaboradors de vi escumós que estiguin dins de la delimitació territorial Corpinnat i que compleixin els compromisos que estableix el reglament d’ús: collita manual, raïm ecològic certificat, utilització de varietats històriques -posant un especial èmfasi en les autòctones-, vinificació íntegra a la propietat, criances superiors a 18 mesos, preu mínim garantit al viticultor amb un increment gradual i compromís amb el rigor i l’autoexigència. 
 
Corpinnat comprèn una àrea geogràfica que aglutina 46 municipis -tots els de l’Alt Penedès, i alguns del Baix Penedès, l’Alt Camp, l’Anoia i el Baix Llobregat- on, per raons geogràfiques, geològiques, climàtiques i socials, sempre s’hi han cultivat varietats autòctones per a l’elaboració de vins escumosos. El territori Corpinnat ha concentrat històricament la majoria de la producció del cava i altres vins escumosos de mètode tradicional. 
 

Territorialment, la marca Corpinnat comprèn una zona compacta de 22.966 hectàrees de vinya que queda definida en base a la depressió prelitoral del Penedès i les serres adjacents. La superfície de vinya Corpinnat representa el 61% de la superfície de plantació del Cava, que és de 37.706 hectàrees.
 
La vocació integradora d’aquesta iniciativa liderada per sis empreses del sector -entre totes elaboren més de 2 milions d’ampolles l’any- queda perfectament reflectida en el reglament d’ús de la marca, que permet que s’hi sumin tots aquells cellers que compleixin els requisits de territori i de qualitat, independentment de si estan emparats sota la DO Cava, la DO Penedès o en cap de les dues
 
La marca Corpinnat figurarà en un lloc central de l’etiqueta principal de tots els escumosos elaborats pels cellers adherits que obligatòriament hauran de complir amb els requisits abans esmentats. Per fer efectiva la seva incorporació a la marca, els cellers hauran de passar una auditoria externa inicial i una altra amb caràcter anual per acreditar el compliment d’aquests requisits. 
 
La marca Corpinnat ha estat registrada a la l’Oficina Europea de la Propietat Intel·lectual (EUiPO) i a l’Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (OMPI) i és titularitat de l’Associació de Viticultors i Elaboradors Corpinnat (AVEC), l’entitat que han fundat els sis impulsors de la iniciativa i a la qual s’hauran d’adherir com a socis tots els cellers que vulguin fer ús d’aquesta marca als seus escumosos.

L’assemblea de l’AVEC és el màxim òrgan de govern de l’associació i cada celler hi tindrà un vot, mentre que la junta directiva està composada per un representant de cadascun dels sis cellers que han impulsat el projecte. La presidència de l’AVEC l’ostenten de forma solidària Xavier Gramona i Ton Mata. 

Els impulsors remarquen que la nova marca Corpinnat pot conviure perfectament am la DO Cava i amb la DO Penedès. Simplement, puntualitzen, pretén ser un segell de qualitat més que dóni prestigi als escumosos elaborats amb els estàndars més estrictes de qualitat penedesencs.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
01/01/1970
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

PLas Plas PLas
Anònim, 10/04/2018 a les 19:31
+1
-0
Ostres hi no hi es Freixenet?

Interessos
Anònim, 11/04/2018 a les 15:41
+0
-3
Aixo ajuda a un celler de vins o restaurant a vendre caves ?
NOOO
Els noms!!
Pere Sauleda, 12/04/2018 a les 09:18
+3
-4
Deixant de banda la confusa multiplicació de segells i distintius en el món del Cava, qui posa els noms en aquest país? Primer Cava de Paratge, i ara Corpinnat. És un nom vulgar, ordinari, que fa pensar en una cooperativa de poble. Pensant en el mercat internacional, que és el que de debò importa, no us imagineu com de malament sona Corpinnat en anglès!!
Els impulsors no veuen que és una pèssima estratègia comercial? El nom fa la cosa i un nom lleig treu valor al producte. A banda d'això, molta promoció de la qualitat i tal, però resulta que si entrem en detalls resulta que les exigències de l'agrupació són d'allò més laxes. Es permet de treballar amb vinyes arrendades, amb varietats foranes... En fi, una vegada més, sembla que es crea un marc suposadament de prestigi només per buidar-lo de contingut en el moment de néixer. No és una bona manera de fer les coses.
Desordre o falta de qualitat?
Anònim, 17/04/2018 a les 18:56
+0
-1
A la vista de las marcas empenyades, en principi, en no voler quedar barreixades dins la mediocritat regnant, trobo mes garantida la qualitat de l'espumos del Penedes sota la marca, o el que sigui, Corpinnat o qualsevol altre. Jo puc tornar a gaudir de l'espumos (en el meu cas, d'Alella) separant la bona oferta i preu aceptable del cava en l'estat actual.
Penalitzar les idees?
Imma Lloveras, 18/04/2018 a les 13:42
+5
-0
Sempre m'ha sobtat que aquest país penalitzi les iniciatives que busquen reforçar la cadena de valor. Sempre m'ha sobtat que en aquest país es prioritzi el "vendre, vendre, vendre" sense mirar quanta pols hi ha sota la catifa.
Sempre m'ha sobtat que es critiquin projectes sense oferir alternatives.

Com a amant dels vins escumosos d'aquí i de fora, valoro molt positivament que aquesta marca reculli en dels reglaments més estrictes, per sobre de qualsevol DO. Molta sort als cellers que hi són implicats
Un nom dificil.
Jordi, Barcelona., 28/05/2018 a les 22:00
+0
-1
Avui he estat a Nadal. Tinc una vinateria.
Corpinnat, és un mot compost:"cor","pin","nat".Vol dir "nascut al cor del penedès".
És una paraula: 1) nova, 2) sense relació amb el territori, 3) al.liena al món vinicola, 4) complexa d'entendre, 5) impossible recordar pel públic, 6) exclou altres zones cavistes catalanes.
Ho trovo poc encertat.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Família Mata als marges de pedra del Turó d’en Mota
Família Mata als marges de pedra del Turó d’en Mota | Marçal Font
Ramon Francàs
01/01/1970
Recaredo verema per vintena vegada el xarel·lo del Turó d’en Mota | Ton Mata afirma que aquest gran cava “és una idea que neix de la il·lusió, de voler saber els límits de la nostra terra”
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
La Generació 'Millennial' és exigent i vol gaudir al màxim del seu temps d'oci | OpenTable ha fet un estudi i revela als restaurants què busca aquesta generació quan surt a menjar
El celler Purgatori s'ha construit rehabilitant el celler dels monjos benedictins de l'Abadia de Montserrat del 1770
El celler Purgatori s'ha construit rehabilitant el celler dels monjos benedictins de l'Abadia de Montserrat del 1770
Sergi Cortés
01/01/1970
Torres rehabilita un antic celler benedictí a Les Garrigues on hi construeix el seu Projecte "Purgatori" | L’acte d’inauguració del celler ha comptat amb la presència de la Consellera d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya Teresa Jordà