vins

Imatge il·lustrativa

Tast vertical de Jean Leon; la llegenda continua

Tast de sis anyades de Vinya La Scala, un dels Vins de Finca catalans

​La vida de Jean Leon novel·lada per l’escriptor Martí Gironell ja està disponible a les llibreries

| 24/03/2018 a les 08:53h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, Jean Leon
La història de Jean Leon (de nom real Ceferino Carrión), és una d’aquelles històries de pel·lícula. El personatge en qüestió, nascut a Santander, va emigrar clandestinament als EEUU pels volts dels anys 50, i va crear el seu propi restaurant a Beverly Hills.

Pel local van passar estrelles de Hollywood de la talla de James Dean, Frank Sinatra, Natalie Wood… i fins i tot diversos presidents dels EEUU. Sense anar més lluny, Ronald Reagan, anys més tard (1975) escolliria un vi de Jean Leon per a la seva cerimònia d’investidura. 
 


Després de convertir-se ràpidament en una petita llegenda gastronòmica de Hollywood, Jean Leon va decidir oferir el seu propi vi als comensals i va plantar vinyes al cor del Penedès. El glamur i el prestigi dels grans vins francesos de l’època (Château Lafitte-Rothscild, La Lagune…) el van engrescar a cultivar chardonnay i cabernet davant la sorpresa dels viticultors del Penedès, tot un repte en aquella època.

El 1969 naixia el primer vi de Jean Leon, un celler fundat l'any 6 anys abans. Era el primer Cabernet Sauvignon de la península. L’any 1994 Miguel Torres S.A. adquiria la bodega, i el 1996 moria Jean Leon d’una greu malaltia. Des del 2010, Mireia Torres Maczassek dirigeix el celler. 64 hectàrees de vinya, 9 referències -4 d'elles catalogades com a Vins de Finca- i 15 treballadors són el llegat actual de Jean Leon. 

El 2012 el celler queda certificat pel segell ecològic CCPAE i des del 2014 compta ja amb 4 Vins de Finca; vins amb un mínim de 10 anys d'elaboració del vi, reconeixement nacional i internacional i rendiments molt baixos, entre d'altres requisits mínims molt exigents.
 

Tast vertical de Vinya La Scala
El passat 22 de març vam poder assistir a un tast vertical de sis anyades de Vinya La Scala de Jean Leon, al restaurant Mercès One -un restaurant situat a l'Avinguda Diagonal de Barcelona, per cert, amb una única taula-.

Es van tastar les anyades 2009, 2001, 1998, 1989, 1982 i 1975. Les tres primeres, les més joves -permeteu-me l'atreviment!- amb Cabernet Sauvignon 100%. Les més velles, també amb Cabernet Sauvingon però amb un 10 o un 15% de Cabernet Franc. Els sis vins estan en plena forma. Brillants. Fins i tot l'anyada 1975. Cadascun d'ells marcats per la climatologia de l'any, amb més o menys pluges, i per les 8 hectàrees de sòl argilós-calcari de la Finca La Scala.
Vins amb molta complexitat aromàtica, amb registres que van des de la fruita madura i les espècies fins als tabacs i els cuirs de les anyades més velles, però tots amb una frescor i una elegància digna dels grans vins de guarda del món. Les sis anyades conserven bones acideses -fins i tot l'anyada 1975, sí-, i tots ells són extremadament equilibrats i elegants.

La tertúlia sobre vins i tendències del dinar no va ser menys interessant. Essent conscients que aquests vins poden resultar poc fàcils pel públic jove, jo animaria a tothom a tastar-ne algun. Sempre hi ha ocasions a la vida que s'ho valen. Tal com remarquen al celler, "molts vins tenen alguna cosa a explicar, però molt pocs tenen darrera una història com la de Jean Leon".

I permeteu-me un altre atreviment, em quedo amb l'últim vi tastat, amb el de l'any que vaig néixer.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.