Pel local van passar estrelles de Hollywood de la talla de James Dean, Frank Sinatra, Natalie Wood… i fins i tot diversos presidents dels EEUU. Sense anar més lluny, Ronald Reagan, anys més tard (1975) escolliria un vi de Jean Leon per a la seva cerimònia d’investidura.

Després de convertir-se ràpidament en una petita llegenda gastronòmica de Hollywood, Jean Leon va decidir oferir el seu propi vi als comensals i va plantar vinyes al cor del Penedès. El glamur i el prestigi dels grans vins francesos de l’època (Château Lafitte-Rothscild, La Lagune…) el van engrescar a cultivar chardonnay i cabernet davant la sorpresa dels viticultors del Penedès, tot un repte en aquella època.
El 1969 naixia el primer vi de Jean Leon, un celler fundat l'any 6 anys abans. Era el primer Cabernet Sauvignon de la península. L’any 1994 Miguel Torres S.A. adquiria la bodega, i el 1996 moria Jean Leon d’una greu malaltia. Des del 2010, Mireia Torres Maczassek dirigeix el celler. 64 hectàrees de vinya, 9 referències -4 d'elles catalogades com a Vins de Finca- i 15 treballadors són el llegat actual de Jean Leon.
El 2012 el celler queda certificat pel segell ecològic CCPAE i des del 2014 compta ja amb 4 Vins de Finca; vins amb un mínim de 10 anys d'elaboració del vi, reconeixement nacional i internacional i rendiments molt baixos, entre d'altres requisits mínims molt exigents.

Tast vertical de Vinya La Scala
El passat 22 de març vam poder assistir a un tast vertical de sis anyades de Vinya La Scala de Jean Leon, al restaurant Mercès One -un restaurant situat a l'Avinguda Diagonal de Barcelona, per cert, amb una única taula-.
Es van tastar les anyades 2009, 2001, 1998, 1989, 1982 i 1975. Les tres primeres, les més joves -permeteu-me l'atreviment!- amb Cabernet Sauvignon 100%. Les més velles, també amb Cabernet Sauvingon però amb un 10 o un 15% de Cabernet Franc. Els sis vins estan en plena forma. Brillants. Fins i tot l'anyada 1975. Cadascun d'ells marcats per la climatologia de l'any, amb més o menys pluges, i per les 8 hectàrees de sòl argilós-calcari de la Finca La Scala.

La tertúlia sobre vins i tendències del dinar no va ser menys interessant. Essent conscients que aquests vins poden resultar poc fàcils pel públic jove, jo animaria a tothom a tastar-ne algun. Sempre hi ha ocasions a la vida que s'ho valen. Tal com remarquen al celler, "molts vins tenen alguna cosa a explicar, però molt pocs tenen darrera una història com la de Jean Leon".
I permeteu-me un altre atreviment, em quedo amb l'últim vi tastat, amb el de l'any que vaig néixer.