vins

Imatge il·lustrativa

Tast vertical de Jean Leon; la llegenda continua

Tast de sis anyades de Vinya La Scala, un dels Vins de Finca catalans

​La vida de Jean Leon novel·lada per l’escriptor Martí Gironell ja està disponible a les llibreries

| 24/03/2018 a les 08:53h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, Jean Leon
La història de Jean Leon (de nom real Ceferino Carrión), és una d’aquelles històries de pel·lícula. El personatge en qüestió, nascut a Santander, va emigrar clandestinament als EEUU pels volts dels anys 50, i va crear el seu propi restaurant a Beverly Hills.

Pel local van passar estrelles de Hollywood de la talla de James Dean, Frank Sinatra, Natalie Wood… i fins i tot diversos presidents dels EEUU. Sense anar més lluny, Ronald Reagan, anys més tard (1975) escolliria un vi de Jean Leon per a la seva cerimònia d’investidura. 
 


Després de convertir-se ràpidament en una petita llegenda gastronòmica de Hollywood, Jean Leon va decidir oferir el seu propi vi als comensals i va plantar vinyes al cor del Penedès. El glamur i el prestigi dels grans vins francesos de l’època (Château Lafitte-Rothscild, La Lagune…) el van engrescar a cultivar chardonnay i cabernet davant la sorpresa dels viticultors del Penedès, tot un repte en aquella època.

El 1969 naixia el primer vi de Jean Leon, un celler fundat l'any 6 anys abans. Era el primer Cabernet Sauvignon de la península. L’any 1994 Miguel Torres S.A. adquiria la bodega, i el 1996 moria Jean Leon d’una greu malaltia. Des del 2010, Mireia Torres Maczassek dirigeix el celler. 64 hectàrees de vinya, 9 referències -4 d'elles catalogades com a Vins de Finca- i 15 treballadors són el llegat actual de Jean Leon. 

El 2012 el celler queda certificat pel segell ecològic CCPAE i des del 2014 compta ja amb 4 Vins de Finca; vins amb un mínim de 10 anys d'elaboració del vi, reconeixement nacional i internacional i rendiments molt baixos, entre d'altres requisits mínims molt exigents.
 

Tast vertical de Vinya La Scala
El passat 22 de març vam poder assistir a un tast vertical de sis anyades de Vinya La Scala de Jean Leon, al restaurant Mercès One -un restaurant situat a l'Avinguda Diagonal de Barcelona, per cert, amb una única taula-.

Es van tastar les anyades 2009, 2001, 1998, 1989, 1982 i 1975. Les tres primeres, les més joves -permeteu-me l'atreviment!- amb Cabernet Sauvignon 100%. Les més velles, també amb Cabernet Sauvingon però amb un 10 o un 15% de Cabernet Franc. Els sis vins estan en plena forma. Brillants. Fins i tot l'anyada 1975. Cadascun d'ells marcats per la climatologia de l'any, amb més o menys pluges, i per les 8 hectàrees de sòl argilós-calcari de la Finca La Scala.
Vins amb molta complexitat aromàtica, amb registres que van des de la fruita madura i les espècies fins als tabacs i els cuirs de les anyades més velles, però tots amb una frescor i una elegància digna dels grans vins de guarda del món. Les sis anyades conserven bones acideses -fins i tot l'anyada 1975, sí-, i tots ells són extremadament equilibrats i elegants.

La tertúlia sobre vins i tendències del dinar no va ser menys interessant. Essent conscients que aquests vins poden resultar poc fàcils pel públic jove, jo animaria a tothom a tastar-ne algun. Sempre hi ha ocasions a la vida que s'ho valen. Tal com remarquen al celler, "molts vins tenen alguna cosa a explicar, però molt pocs tenen darrera una història com la de Jean Leon".

I permeteu-me un altre atreviment, em quedo amb l'últim vi tastat, amb el de l'any que vaig néixer.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.