Xarel·lo Pre-Pairal

Un oblidat blanc del Garraf del 1999 es ven en un tres i no res, tot i costar uns 70 euros

Can Ràfols dels Caus recupera un xarel·lo irrepetible del qual només hi havia 860 ampolles disponibles

El celler de Carlos Esteva estrena nova imatge per als Petit Caus

Vuit caves brut nature imprescindibles

| 22/03/2018 a les 08:03h
Arxivat a: Els vins de la setmana, Can Ràfols dels Caus, Pre-Pairal, DO Penedès
Pre-Pairal
Pre-Pairal | Carlota Esteva Italiani
Aquesta és la singular història d’un vi oblidat. Resulta que en un magatzem d’un dels cellers de més prestigi de Catalunya, Can Ràfols dels Caus d’Avinyonet del Penedès, va aparèixer casualment tota una anyada d’un vi històric del massís del Garraf que havia quedat oblidat.

És un vi únic i irrepetible. En aquest magatzem, que havia estat l’antic paller de la masia fortificada situada en una finca agrícola mil·lenària (amb orígens a l’any 992), van trobar tota la producció d’una anyada d’un inèdit vi blanc que mai es va arribar a comercialitzar. En retirar unes gàbies amb ampolles va aparèixer aquesta ‘joia’ arraconada de l’anyada 1999 que es van decidir a comercialitzar el Nadal passat vist el seu potencial.

L’han batejat com a Pre-Pairal, i ha estat emparat per la Denominació d’Origen Penedès. En un tres i no res han venut totes les ampolles, tot i que és un dels vins blancs més cars de Catalunya i d’Espanya (un PVP que oscil·la, segons els venedors, entre els 61,75 i els 76,80 euros). Només hi havia 860 ampolles disponibles, totes elles numerades a mà i firmades una a una pel propietari del celler, Carlos Esteva Grewe. 
 
És sorprenent com aquest vi d’alçada creat per Carlos Esteva ha perviscut 18 anys (quan es va crear no s’haurien pensat mai que arribaria tan lluny). Mostra un color ambarí que denota el pas del temps i notes a orellanes i a fruits secs, i també una molt bona acidesa. El marxant Quim Vila (Vila Viniteca) l’ha arribat a definir com un xarel·lo “monumental” i “d’antologia”. 
 
La masia on s’ha trobat aquest vi ha estat ampliada i modificada al llarg dels segles. Les pedres dels arcs de la casa principal daten de 1634, mentre que la capella actual, edificada sobre una altra preexistent, té un portal de l’any 1788. El Pre-Pairal se’l van trobar en un racó contingut en ampolles bordeleses transparents, on el van deixar després que tota la gamma de vins blancs de prestigi del celler estrenés l’any següent una ampolla borgonyesa verda. No van voler, inicialment, que un mateix vi tingués dues ampolles diferents en dos anys seguits per no confondre els consumidors.
 
Des d’aquest celler del Massís del Garraf la seva gerent, Rosa Aguado, manifesta que “quan s’escrigui la nova història del vi de Catalunya s’hauria de parlar de vins com aquest”. Ja va dir K. Kressler que “existeix més història que geografia en una ampolla de vi”. De fet, aquest és l’antecedent d’un dels xarel·los de més alta gamma: l’icònic Xarel·lo Pairal de Can Ràfols dels Caus. El fundador del celler, Carlos Esteva, afirma que el Xarel·lo Pairal “va néixer de la feliç coincidència d’experimentar la tradicional criança en bótes de castanyer amb els raïms d’uns ceps molt vells conreats en un terroir excepcional”. Esteva diu que els vins blancs del Garraf envelleixen molt bé i que els xarel·los estan ja a primera línia mundial, destacant per “una boca magnífica”.
 
Nova imatge per als Petit Caus
 
D’altra banda, Can Ràfols dels Caus acaba d’estrenar nova imatge (obra de Giaco Esteva) per als seus vins Petit Caus, que van néixer a finals dels anys 90 “amb el propòsit d’oferir vins honestos per a un públic més ampli, participant de la mateixa filosofia de treball que caracteritza la casa, però amb la idea de fer uns vins frescos i diferenciats, ideals per gaudir en qualsevol moment del dia”.
 

Nova imatge dels vins petit Caus


Segons s’afirma des de Can Ràfols dels Caus, el nou disseny “és més fresc i fàcil de reconèixer, vesteix una ampolla més alta i estilitzada, on s’han conservat els colors distintius, però mantenint una etiqueta neta, sense il·lustracions, amb un toc clàssic però alhora modern, amb predomini de les composicions tipogràfiques i dels elements geomètrics i amb un millor tractament dels espais”.

S’afegeix que s'ha intentat evidenciar més el concepte de marca i han guanyat importància en la jerarquia visual altres conceptes com ‘ecològic’ o ‘Massís del Garraf’. Així mateix, s’apunta que “la silueta d’un petit conill dóna el contrapunt més tangible, aportant significat al fet que Caus, nom històric familiar trobat en documents del 1478, també fa referència a la multitud de caus de conills que es troben tant a la finca com a tot el Massís del Garraf”. 
 
Carlos Esteva, gran coneixedor dels vins de Bordeus, es va inspirar en el nom del vi Le Petit Cheval (el segon vi del prestigiós Château Cheval Blanc de Saint-Emilion). A França l’expressió ‘petit vin’ és molt habitual i molts cellers tenen un vi que comença amb el nom de Petit. Fins i tot es va fer popular una cançó dels anys 40 ‘Ah! Le petit vin blanc’. “En canvi, fins que van sortir els Petit Caus, al nostre país no hi havia cap vi amb aquest adjectiu en la marca”, segons s’afirma des d’aquest celler familiar.
 
 

També us pot interessar

Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
24 propostes d'escumosos blancs, rosats, amb més i menys criança, amb DO Cava, amb DO Penedès i sense DO
Imatge il·lustrativa
Ahir es van lliurar els premis de la 6a edició del Concurs BlocDOCat de la Denominació d’Origen Catalunya |
Imatge il·lustrativa
La marca col·lectiva de la UE Corpinnat suma el seu novè soci, el celler Mas Candí