La Taula Sectorial de la Vinya i el Vi aborda l'obligació d'especificar la parcel·la vitícola d'origen en l'entrada de raïm als cellers

Es tracta d'un canvi, que entrarà en vigor la campanya vinent, que té com a objectiu perfeccionar la traçabilitat de tot el sistema vitivinícola

| 02/03/2018 a les 12:52h
Arxivat a: Actualitat, Taula Sectorial de la Vinya i el Vi, DARP
Imatge il·lustrativa
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) modificarà l’Ordre que regula el control de la producció vitícola amb la Targeta Vitivinícola a partir de la propera campanya. Aquesta modificació, entre altres qüestions, establirà que el lliurador de collita haurà d’indicar, al celler dipositari de la verema, la parcel·la vitícola d’on prové el raïm. Fins ara, aquest tràmit era voluntari.

Aquests canvis, han estat objecte d’anàlisi i debat en un grup de treball amb tot el sector, creat ad hoc, que s’ha reunit vàries vegades, i que ha presentat les conclusions al conjunt de la Taula Sectorial de la Vinya i el Vi celebrada avui a la seu de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), a Vilafranca del Penedès.

Amb el coneixement de la parcel·la vitícola d’origen, es vol perfeccionar la traçabilitat de tot el sistema vitivinícola. A Catalunya, la major part del vi està emparat per una denominació d’origen, i en els seus reglaments es defineixen uns paràmetres de qualitat dels raïms, per poder ser destinats a aquestes indicacions d’origen.

La Targeta Vitivinícola, juntament amb el Registre Vitivinícola de Catalunya, es van crear fa uns anys per tal de poder dur un control rigorós i  la possibilitat de garantir, cada vegada més, el compliment de la normativa, tenint en compte que la demanda de vins de qualitat catalans creix any darrera any, així com el seu prestigi i reconeixement i cal garantir-ne la qualitat.

La Taula també ha decidit posar en marxa un pla de comunicació per informar sobre la nova manera de funcionar a tots els viticultors i cellers. La pròxima verema, els viticultors que desconeguin la parcel·la no podran lliurar el raïm a cap celler de Catalunya.

Aquest pla de comunicació, que es posarà en marxa, conjuntament amb DO, sindicats agraris i associacions empresarials vinícoles, es desplegarà en jornades tècniques, cartes, etc. adreçades a tots els viticultors i cellers, amb l’objectiu que tots els operadors estiguin informats d’aquest canvi.  

La reunió d’avui ha estat presidida pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Carmel Mòdol, juntament amb el director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Salvador Puig. Ha comptat amb representants de les diferents organitzacions professionals agràries, és a dir, Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), i la Federació de Cooperatives Agràries (FCAC). També hi han assistit per part del sector representants de l’Institut del Cava, de l’Associació Vinícola Catalana i una representació de les Denominacions d’Origen (DO).

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
El BOE de l’Estat publica amb data 14 de juny la nova certificació, aprovada prèviament pel Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Construït amb criteris d'eficiència energètica, connecta amb l'antiga cava subterrània on els monjos elaboraven vi al s. XVIII | S'estrenarà amb la verema d'aquest any i es destinarà a l'elaboració del vi Purgatori