​Les noves tecnologies i l’adaptació al canvi climàtic centren la 6a Jornada Tècnica de Viticultura de Covides

Enguany la vessant tecnològica i el canvi climàtic també hi han tingut un paper destacat

| 15/02/2018 a les 00:36h
Arxivat a: Actualitat, Canvi climàtic i vi, Tractaments fitosanitaris i vi, Noves tecnologies i vi, Covides
Imatge il·lustrativa
La finca Prunamala a Sant Sadurní d’Anoia ha acollit un cop més la celebració de la Jornada Tècnica de Viticultura que Covides celebra anualment. Amb la participació de més de 100 socis de Covides, i organitzat per l’equip del servei de ADV de la cooperativa, en la sisena edició de les jornades s’han presentat diversos estudis i productes del sector agrícola dedicats a la millora del cultiu de la vinya i a la preservació del medi ambient. Enguany la vessant tecnològica i el canvi climàtic també hi han tingut un paper destacat. Durant la matinal s’han presentat diverses aplicacions tecnològiques dedicades al cultiu de la vinya, i a minimitzar les conseqüències del canvi climàtic en l’agricultura.   

Noves tecnologies i canvi climàtic a la vinya

Una de les ponències destacades de la jornada ha estat la del membre del Grup de Recerca d’Agricultura de Precisió (GRAP) de la Universitat de Lleida (UdL), Jordi Llorenç. Durant l’exposició ha explicat en profunditat com les noves tecnologies poden ser utilitzades per aplicar els tractaments fitosanitaris a la vinya; en quins camps d’investigació s’estan treballant en aquest sentit i quin és el futur per aquest tipus d’eines en el sector agrícola. Llorenç ha exposat diversos casos on, a partir de l’obtenció de dades mitjançant sensors, es prenen decisions en la gestió vitícola.

Per altra banda, el membre de l’Oficina del Canvi Climàtic de Catalunya (OCCC), Gabriel Borràs, ha detallat les conseqüències de l’augment de les temperatures i la pèrdua de pluviometria en l’agricultura. Borràs ha posat com a exemple les tres darreres veremes o l’evolució de les espècies que habiten als boscos mediterranis. La ponència ha sensibilitzat als assistents per a emprendre mesures per a mitigar els efectes del canvi climàtic a les vinyes del Penedès.

Tractaments fitosanitaris innovadors

L’aplicació de tractaments a la vinya basats en les algues marines, ha estat una altra de les ponències de la jornada. L’encarregada de portar-la a terme, la tècnica de productes fitosanitaris d’Arysta, Irene González, ha explicat un estudi basat en com aquest producte pot actuar en aspectes de la nutrició vegetal, l’estrès, la producció i la defensa sanitària dels cultius. González ha conclòs que les algues poden sumar-se a les estratègies tradicionals de fertilització de la vinya. A més a més, el responsable de màrqueting de Portugal de l’empresa de fertilitzants Compo, Pedro Cabanita, ha presentat els resultats d’un assaig on es comparaven els resultats obtinguts amb diferents adobs foliars en vinya.
 
Durant la jornada, també s’ha presentat el nou atomitzador en vinya Joan Cortiada i la gamma de productes ecològics per a vinya Compo. En acabar les ponències, els assistents han gaudit d’un dinar al restaurant Sol i Vi de Subirats gentilesa de Banc Sabadell.


 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala
Us proposem cinc vins negres molt ben fets, amb preus imbatibles, i fàcils de trobar a qualsevol supermercat.
Imatge il·lustrativa
Celler Masroig presenta la segona edició del seu Room Escape virtual per gaudir del celler des de casa vostra durant aquests temps de restriccions.
Imatge il·lustrativa
Ruth Troyano
Trobem una sèrie de retalls que son rases de vinya i d’altres arbres fruiters i al seu interior hi va aflorar molt de material antic, amb centenars de fragments ceràmics... | Podem afirmar que a les comarques de Lleida hi ha evidencia de traces agrícoles ibèriques