
Ángel Ceferino Carrión Madrazo, el veritable nom de Jean Leon, conegut a Catalunya per haver estat el propietari d’un celler penedesenc, va tenir una vida de pel·lícula. I això, a l’escriptor i periodista Martí Gironell (Besalú, 1971), que ha guanyat el 38è Premi Ramon Llull 2018 amb la novel·la La força d'un destí, no li va passar per alt. L’autor apunta que es va sentir «encuriosit i enamorat per la història d'aquest emprenedor català amb orígens càntabres, nascut a Santander, però que des dels vuit anys viu a Barcelona».
Gironell reconeix que li fa molta il·lusió rebre aquest guardó perquè «suposa un dels grans premis que hi ha a casa nostra i significa encomanar-se del seu esperit internacional ja que surt en català, castellà i francès». Això lliga, afegeix, amb l'esperit internacional de la història que proposa, amb la història d'un home de la qual es va enamorar quan la va conèixer: «la història de superació d'un emprenedor català i el lector viurà una sèrie d'aventures amb un entorn excepcional que és el Hollywood dels anys 50».
Segons Gironell, Leon és «un autèntic home creat a si mateix al Hollywood dels 50, on tot era possible i tot estava per fer». I és que el que va acabar sent viticultor penedesenc, va començar rentant plats, va continuar conduint un taxi (amb el número de llicència 3055, número que actualment llueix a l’etiqueta d’algun dels seus vins) i també va dirigir un restaurant que va ser un gran referent a Hollywood, l’Scala. Després de tot però, Jean Leon, tornaria a Catalunya per comprar uns terrenys al Penedès i elaborar el seu propi vi.
L'obra guanyadora s'editarà en català (Columna) i també en castellà (Editorial Planeta) i en francès (Belfond). Es publicarà el 28 de febrer.