cellers

Aposta ecològica de Cuscó Berga

Les caves de Les Gunyoles d’Avinyonet del Penedès estrenen dos nous caves

Llopart treu el seu Integral Brut Nature Reserva 2015 en format Magnum

| 04/01/2018 a les 09:05h
Arxivat a: Vins, Cuscó Berga
Imatge il·lustrativa
Les caves familiars Cuscó Berga han estrenat aquestes festes de Nadal un Gran Reserva Brut Nature i un Brut ecològics, certificats amb el segell de Producció Agrària Ecològica CCPAE.

Han estat batejats com a Organic. De fet, en l'actualitat practiquen l'agricultura ecològica a tota la seva finca, de més de 40 hectàrees. Des de finals del segle XIX, la família Cuscó i Esteve practica la viticultura de forma artesanal elaborant els seus propis vins i caves. Va ser l’any 1985 en que Josep Cuscó Berga i els seus fills van aconseguir edificar el celler actual de Les Gunyoles d’Avinyonet del Penedès, excavat a la roca calcària del Garraf.

El Gran Reserva Brut Nature Organic (s’ofereix a un PVP de 15 euros i l’estoc és de 7.000 ampolles) és un cava molt sec, amb notes a pell de llimona i molt net, elegant i viu, amb un carbònic molt ben integrat. És tan fi que no sembla aparentment que sigui Gran Reserva, ni pel color ni per l’evolució de la fruita. Tastat en copa Gabriel Glass abans de conèixer el cupatge i la fitxa tècnica, sembla que predomini la varietat xarel·lo (final amargantós) en un cupatge típic del Penedès. De fet, està elaborat amb un 40% de xarel·lo, un 30% de macabeu i un 30% de parellada. No és, però, un cava ni gaire voluminós (més aviat prim) ni llarg. Tampoc destaca per l’acidesa total: 4.05 g/l. Des del celler recomanen acompanyar-lo de peixos, marisc, carns blanques i amb postres no excessivament dolços com ara la macedònia, pastissos o crema catalana.

El procés al celler s’inicia amb el desrapament del grans del raïm i a continuació es refreden a 8ºC per minimitzar l’oxidació. Tot seguit els raïms passen a les premses on es sagna el most flor per escorriment natural, obtenint un aprofitament d’entre  un 55 i un 60%. Es decanta en dipòsits i és refreda a 6ºC, deixant-lo en repòs durant 24 hores. El most net passa als dipòsits de fermentació.

La fermentació alcohòlica es realitza a 14-15ºC durant tres setmanes. Després dels tractaments d’acabat, filtració i estabilització es realitza el cupatge . Alhora d’embotellar es provoca la segona fermentació natural amb l’addició de llevats amb la certificació que no provenen d’organismes genèticament modificats, sucre ecològic de canya blanca i terres naturals. La fermentació dura uns quatre mesos a una temperatura de 10-12ºC. L'envelliment en rima és de 48 mesos.

Actualment Cuscó Berga està impulsant les seves vendes en el mercat exterior, principalment als països nòrdics, Holanda, Bèlgica i Alemanya, amb els seus caves de la gama Prèmium.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Imatge il·lustrativa
Es pot gaudir del cava sense entendre-hi? Sí… però segurament menys | Fermentacions, bombolla, conservació... En el cas del cava, més coneixement també és més plaer.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
La mini casa s'ha instal·lat al celler Artcava, a Avinyonet del Penedès | Els promotors volen instal·lar-ne una a cada DO vitivinícola catalana | Passar-hi una nit s’ofereix per 129 euros, sense televisió, WiFi ni cortines

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
Us proposem 9 caves de diferents preus, criançes i nivells de sucre. Perquè gaudiu de la tardor amb bombolles.
Il·lustració de Ricard Bosch per encarrèg de Vilarnau.
Il·lustració de Ricard Bosch per encarrèg de Vilarnau.
Caves Vilarnau explica, amb un toc irònic i planer, com s'elabora el cava en deu fases
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
L'Institut del Cava ha estat aquest any l'encarregat de construir el comitè de tast que ha escollit el cava 2018-2019 del Club Rotary | Un euro i mig de cada cava anirà íntegrament a lluitar contra la polio