cellers

Aposta ecològica de Cuscó Berga

Les caves de Les Gunyoles d’Avinyonet del Penedès estrenen dos nous caves

Llopart treu el seu Integral Brut Nature Reserva 2015 en format Magnum

| 04/01/2018 a les 09:05h
Arxivat a: Vins, Cuscó Berga
Imatge il·lustrativa
Les caves familiars Cuscó Berga han estrenat aquestes festes de Nadal un Gran Reserva Brut Nature i un Brut ecològics, certificats amb el segell de Producció Agrària Ecològica CCPAE.

Han estat batejats com a Organic. De fet, en l'actualitat practiquen l'agricultura ecològica a tota la seva finca, de més de 40 hectàrees. Des de finals del segle XIX, la família Cuscó i Esteve practica la viticultura de forma artesanal elaborant els seus propis vins i caves. Va ser l’any 1985 en que Josep Cuscó Berga i els seus fills van aconseguir edificar el celler actual de Les Gunyoles d’Avinyonet del Penedès, excavat a la roca calcària del Garraf.

El Gran Reserva Brut Nature Organic (s’ofereix a un PVP de 15 euros i l’estoc és de 7.000 ampolles) és un cava molt sec, amb notes a pell de llimona i molt net, elegant i viu, amb un carbònic molt ben integrat. És tan fi que no sembla aparentment que sigui Gran Reserva, ni pel color ni per l’evolució de la fruita. Tastat en copa Gabriel Glass abans de conèixer el cupatge i la fitxa tècnica, sembla que predomini la varietat xarel·lo (final amargantós) en un cupatge típic del Penedès. De fet, està elaborat amb un 40% de xarel·lo, un 30% de macabeu i un 30% de parellada. No és, però, un cava ni gaire voluminós (més aviat prim) ni llarg. Tampoc destaca per l’acidesa total: 4.05 g/l. Des del celler recomanen acompanyar-lo de peixos, marisc, carns blanques i amb postres no excessivament dolços com ara la macedònia, pastissos o crema catalana.

El procés al celler s’inicia amb el desrapament del grans del raïm i a continuació es refreden a 8ºC per minimitzar l’oxidació. Tot seguit els raïms passen a les premses on es sagna el most flor per escorriment natural, obtenint un aprofitament d’entre  un 55 i un 60%. Es decanta en dipòsits i és refreda a 6ºC, deixant-lo en repòs durant 24 hores. El most net passa als dipòsits de fermentació.

La fermentació alcohòlica es realitza a 14-15ºC durant tres setmanes. Després dels tractaments d’acabat, filtració i estabilització es realitza el cupatge . Alhora d’embotellar es provoca la segona fermentació natural amb l’addició de llevats amb la certificació que no provenen d’organismes genèticament modificats, sucre ecològic de canya blanca i terres naturals. La fermentació dura uns quatre mesos a una temperatura de 10-12ºC. L'envelliment en rima és de 48 mesos.

Actualment Cuscó Berga està impulsant les seves vendes en el mercat exterior, principalment als països nòrdics, Holanda, Bèlgica i Alemanya, amb els seus caves de la gama Prèmium.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Acord entre l’Àrea de Biodiversitat i Medi Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i la Direcció de Castell del Remei per treballar en favor de la biodiversitat
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
La Denominació d’Origen Terra Alta serà l’encarregada de maridar un munt d’activitats culturals que tindran lloc en les properes setmanes a la Terra Alta.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
La votació se celebrarà el 26 de juliol a diferents llocs de l’Estat espanyol | Culminarà amb la composició del nou Ple del Consell Regulador del Cava