cellers

Aposta ecològica de Cuscó Berga

Les caves de Les Gunyoles d’Avinyonet del Penedès estrenen dos nous caves

Llopart treu el seu Integral Brut Nature Reserva 2015 en format Magnum

| 04/01/2018 a les 09:05h
Arxivat a: Vins, Cuscó Berga
Les caves familiars Cuscó Berga han estrenat aquestes festes de Nadal un Gran Reserva Brut Nature i un Brut ecològics, certificats amb el segell de Producció Agrària Ecològica CCPAE.

Han estat batejats com a Organic. De fet, en l'actualitat practiquen l'agricultura ecològica a tota la seva finca, de més de 40 hectàrees. Des de finals del segle XIX, la família Cuscó i Esteve practica la viticultura de forma artesanal elaborant els seus propis vins i caves. Va ser l’any 1985 en que Josep Cuscó Berga i els seus fills van aconseguir edificar el celler actual de Les Gunyoles d’Avinyonet del Penedès, excavat a la roca calcària del Garraf.

El Gran Reserva Brut Nature Organic (s’ofereix a un PVP de 15 euros i l’estoc és de 7.000 ampolles) és un cava molt sec, amb notes a pell de llimona i molt net, elegant i viu, amb un carbònic molt ben integrat. És tan fi que no sembla aparentment que sigui Gran Reserva, ni pel color ni per l’evolució de la fruita. Tastat en copa Gabriel Glass abans de conèixer el cupatge i la fitxa tècnica, sembla que predomini la varietat xarel·lo (final amargantós) en un cupatge típic del Penedès. De fet, està elaborat amb un 40% de xarel·lo, un 30% de macabeu i un 30% de parellada. No és, però, un cava ni gaire voluminós (més aviat prim) ni llarg. Tampoc destaca per l’acidesa total: 4.05 g/l. Des del celler recomanen acompanyar-lo de peixos, marisc, carns blanques i amb postres no excessivament dolços com ara la macedònia, pastissos o crema catalana.

El procés al celler s’inicia amb el desrapament del grans del raïm i a continuació es refreden a 8ºC per minimitzar l’oxidació. Tot seguit els raïms passen a les premses on es sagna el most flor per escorriment natural, obtenint un aprofitament d’entre  un 55 i un 60%. Es decanta en dipòsits i és refreda a 6ºC, deixant-lo en repòs durant 24 hores. El most net passa als dipòsits de fermentació.

La fermentació alcohòlica es realitza a 14-15ºC durant tres setmanes. Després dels tractaments d’acabat, filtració i estabilització es realitza el cupatge . Alhora d’embotellar es provoca la segona fermentació natural amb l’addició de llevats amb la certificació que no provenen d’organismes genèticament modificats, sucre ecològic de canya blanca i terres naturals. La fermentació dura uns quatre mesos a una temperatura de 10-12ºC. L'envelliment en rima és de 48 mesos.

Actualment Cuscó Berga està impulsant les seves vendes en el mercat exterior, principalment als països nòrdics, Holanda, Bèlgica i Alemanya, amb els seus caves de la gama Prèmium.

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
Carmí Rosat de Caves llopart, una bona opció per Sant Jordi
01/01/1970
Els autors signaran llibres al passeig de Sant Joan de Barcelona, a l'estand de Norma Còmics, i a l'Hospitalet de Llobregat a l'estand Autors de la Ciutat, a partir de les 19 h
01/01/1970
Més municipis i mercats municipals participants en aquesta nova edició | Mercats amb DO Alella és una marca global creada per dinamitzar els mercats municipals del territori de la DO Alella