Cava

Denuncien J. García Carrión per un cava de “Origen Valenciano”

El Consell Regulador recorda que a la DO Cava no hi ha subzones, i que la publicitat i les contraetiquetes dels caves Lucentum "poden portar a la confusió"

Pere Ventura, 25 anys del somni d’un home fet a si mateix

| 18/12/2017 a les 06:24h
Arxivat a: Actualitat, García Carrión, Cava, Lucentum
Captura del web de García Carrión
Captura del web de García Carrión
Arran la denuncia d'un elaborador presentada al darrer ple d’aquest any del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Cava, els serveis tècnics del Consell elevaran al Ministeri d'Agricultura un expedient que recull les infraccions en l'etiquetatge d'un cava econòmic elaborat per la companyia J. García Carrión S.A. Es tracta dels joves caves Lucentum, que fins i tot s'han anunciat a la premsa en insercions publicitàries com "El Cava de Origen Valenciano".

No obstant això, estan elaborats amb les tres varietats de raïm blanques tradicionals del Penedès (xarel·lo, macabeu i parellada), segons es revela des de la distribuïdora d’hostaleria Dispedisa. Curiosament, la marca Lucentum és el nom d'una ciutat ibero-romana situada en l'actual Alacant, en el lloc conegut com El Tossal de Manises, al barri de l'Albufereta.

Els caves de la polèmica són productes (Brut Nature, Brut i Semi) elaborats amb vi d'una cooperativa (Cooperativa Del Campo San Isidro Labrador) d’una pedania de Requena (Campo Arcís) al celler que el grup J. García Carrión S.A. té a Vilanova i la Geltrú (Jaume Serra). A la botiga on-line de la pàgina web de J. García Carrión la caixa de sis ampolles del Viña Lucentum Semi i del Viña Lucentum Brut es ven a 20,50 euros (3,42 euros la unitat de 75 cl.). Els ports són gratuïts per compres superiors als 20 euros. Al supermercat on-line Soysuper es pot trobar el Lucentum Brut Nature a 4 euros l’ampolla.
 

Cava Lucentum - Foto: Web Dispedisa


El Brut Nature s’anuncia a la contraetiqueta com un cava “procedent de la selecció dels millors vins de la cooperativa de Campo Arcís”. Se’l defineix com un producte “color groc amb tonalitats verdoses. Brillant i amb bombolla abundant, de petita mida. Bona intensitat aromàtica. Net, fresc i fruitat. En boca és sedós, viu i equilibrat. Aquest cava és adient per acompanyar tot tips de menjars”. Des de SoloStocks es diu que el Brut té un “nas elegant i fi, amb aromes de criança nítids i de bona intensitat i equilibrat. Amb un bouquet molt sec amb notable presència de carbònic”. També es diu que té un final “agradable” en boca i que les sensacions retronasals són “franques i persistents”.

El Consell Regulador recorda que, tot i demostrar-se la traçabilitat d’aquests productes que han indignat bona part del sector del cava després de fer-se noves crides al boicot, a la DO Cava no hi ha subzones i que les referències publicitàries i les que figuren a la contraetiqueta (on es diu que és un “Cava elaborado con vino procedente de la Comunidad Valenciana") "poden portar a la confusió del consumidor", segons ha manifestat a Cupatges el president del Consell Regulador del Cava, Pedro Bonet Ferrer.  A més, no a tota la Comunitat Valenciana està permesa l’elaboració de cava, només al municipi de Requena.

A la premsa s'han anunciat aquests productes afirmant que és un "Cava elaborado con vino procedente de Requena (Valencia)". Alguns consumidors han arribat a opinar públicament que l’etiqueta dels caves Lucentum està “dissenyada per a enganyar”, i que “la maniobra per part de Lucentum frega el que és fraudulent, quan no la pura il·legalitat”. Tot plegat podria acabar en una sanció econòmica.

També us pot interessar

Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés
01/01/1970
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

hmm
Tomppa, 19/12/2017 a les 12:42
+0
-0
Origin feixista espanyola malparit seria D.O millor.
Quins nassos!
Anònim, 19/12/2017 a les 13:02
+3
-0
Els catalans podem fer torró de Xixona, formatge Cabrales, Parmesà o Xampany mateix? i com és per què els espanyols sí què poden fer Cava?? (ho facin amb la varietat de raïms que vulguin) ... ah, ja ho entenc, uns descerebrats els hi ho van permetre i així, aquí vam aixecar la indústria del cava i uns altres se'n porten els rèdit , molt maco! no hi hauria un tal Bonet per aquí al darrere ???
No conoces ni tu propia DO
José antonio, 19/12/2017 a les 23:11
+0
-2
No tienes ni put... Idea de lo que escribes. La botella dice elaborado con vino procedente de la comunidad Valencia. Que sepas que Requena pertenece a la Comunidad Valenciana y está dentro de la Do Cava.
SUBZONES
Manuel Duran, 20/12/2017 a les 10:29
+1
-0
Els escumosos francesos indican la subzona. Per que els espanyols no?
A José Antonio
Ramon Francàs, 26/12/2017 a les 23:09
+1
-0
¿Sabes leer? Pq en el texto lo explico sin titubeos. Solo en un municipio de la Comunidad Valenciana se puede elaborar cava. La segunda fermentación de estos se ha hecho en Catalunya. Es por una supuesta publicidad engañosa por la que les puede caer la del pulpo y no pq yo tenga idea (puta o no).
Comprensió Lectora
Catapum, 05/01/2018 a les 21:42
+0
-0
Veient l'educat comentari del tal jose antonio, queda clar que el problema no és a l'escola catalana, ni de comprensió lectora (patètic), ni d'educació, ni d'adoctrinament. Ara tela, l'il.luminat que va permetre que el Cava tingués producció fora de Catalunya, tot per un benefici a curt plaç. Seria bò que puguessis escriure sobre com va pasar. Gràcies,

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
La Generació 'Millennial' és exigent i vol gaudir al màxim del seu temps d'oci | OpenTable ha fet un estudi i revela als restaurants què busca aquesta generació quan surt a menjar
El celler Purgatori s'ha construit rehabilitant el celler dels monjos benedictins de l'Abadia de Montserrat del 1770
El celler Purgatori s'ha construit rehabilitant el celler dels monjos benedictins de l'Abadia de Montserrat del 1770
Sergi Cortés
01/01/1970
Torres rehabilita un antic celler benedictí a Les Garrigues on hi construeix el seu Projecte "Purgatori" | L’acte d’inauguració del celler ha comptat amb la presència de la Consellera d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya Teresa Jordà
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
El projecte WineMakers Lab utilitza el vi com a eina d'apoderament ciutadà | Qualsevol podrà, utilitzant tecnologies de fabricació digital, fer el seu propi vi assolint també coneixement tecnològic | Barcelona és la ciutat del renaixement digital i alhora la capital d'un país de vins