VOLUM II: VINS TRANQUILS

Imatge il·lustrativa

Novetats del 2017. Volum II, vins tranquils

Separat en dos volums, el Ramon Francàs presenta el més nou d'aquest 2017

En aquesta segona radiografia el mercat de vins tranquils pel que fa a les novetats més importants.

Novetats del 2017. Volum I, escumosos

| 14/12/2017 a les 09:20h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, Vins tranquils, novetats 2017, Novetats 2017
En un magatzem de Can Ràfols dels Caus ha aparegut per atzar tota una anyada d’un vi històric del Garraf que havia quedat oblidat. És un vi únic i irrepetible. Resulta que en aquest magatzem, que havia estat l’antic paller de la masia situada en una finca agrícola mil·lenària d’Avinyonet del Penedès (amb orígens a l’any 992), han trobat tota la producció d’un vi blanc que mai es va arribar a comercialitzar. En retirar gàbies amb ampolles ha aparegut aquesta ‘joia’ oblidada de l’anyada 1999. Es un dels xarel·los fermentats en bóta (de castanyer) pioners de Catalunya. És sorprenent com ha perviscut 18 anys aquest vi d’alçada. És un vi excitant que ha mantingut un molt bon color i que presenta enamoradisses notes a orellanes i fruits secs. Només hi ha 860 ampolles numerades a mà i firmades una a una pel propietari del celler: Carlos Esteva.
L’han batejat com a Pre-Pairal 1999 (DO Penedès). S’ofereix a un PVP de 70 euros.

Després del seu xarel·lo, Jean Leon continua amb la seva línia experimental. Ara acaba d’estrenar el Jean Leon Cabernet Franc 2015 (DO Penedès). La producció d’aquest nou vi del celler que dirigeix l’enòloga Mireia Torres s’ha limitat a 2.018 ampolles. Es va macerar amb les pells durant 17 dies, i posteriorment va fer la fermentació malolàctica. Va ser envellit en bótes de roure francès durant un període mínim de 12 mesos (es va embotellar el passat 8 de juny). És modern, sedós, fruitós, rodó i destaca pel seu gran final: molt fresc amb notes mentolades. És un interessant vi per agradar a molts públics, i molt bevible. El seu PVP és de 18 euros. A més, Mariscal ha creat l’obra que il·lustra l’etiqueta del Vi de Finca penedesenc Jean Leon Vinya La Scala 2011, una edició limitada i numerada de 9.352 ampolles. Mariscal signa una aquarel·la que porta per títol ‘Capvespre a Brooklyn’. Hi representa “un bonic capvespre assaborint una copa de vi amb l’impressionant pont de Brooklyn davant”, segons paraules de l’artista. Mariscal utilitza aquí “una estètica lineal i un cromatisme càlid que evoquen temps passats amb el pont que tantes vegades devia creuar Jean Leon quan residia a Nova York”. Aquest cabernet sauvignon és fruitós, concentrat i força madur, però força elegant tenint en compte la calidesa de l’anyada. La integració de la fusta (criança de 27 mesos) és molt bona. És potent i destaca també per la seva complexitat especiada. El seu PVP és de 36,7 euros.

Des del celler de Porrera Marco Abella arriben dues novetats. D’un cantó s’estrenen a la DO Catalunya amb un blanc fresc elaborat amb garnatxa de la seva finca del Priorat (50%) i amb macabeus d’alçada de vinyes limítrofes a la DOQ Priorat. Es tracta de l’Olbieta Blanc 2016 (té un PVP de 9,70 euros). D’aquesta primera anyada han elaborat unes 5.000 ampolles, però tenen la intenció de créixer en producció de cara al futur. Aquest és un vi força jove, de mig cos. No destaca per ser un vi aromàtic però si és franc i té cert greix. També mostra varietals notes a ametlla amarga i a fruites blanques. Marco Abella també estrena el Priorat Roca Grisa 2015 (té un PVP de 65 euros), un vi 100% carinyena fruit de la part alta de la parcel·la de La Malolla. Els seus raïms van fermentar en bótes de 500 litres de roure francès. La criança es va fer en un bótes de 250 litres de roure francès durant 18 mesos i algunes àmfores ceràmiques. És un vi corpulent i madur, mineral, molt fruitós, elegant i fresc. Només s’han elaborat 400 ampolles de 75cl i 130 màgnums.

També al Priorat s’estrena un Vi de Vila Bellmunt, de Xavi Pallejà. L’apassionat autor, un reusenc amb arrels prioratines, diu que “he passat sequeres, pedregades, he rigut, he plorat, he estat feliç i he compartit moltes experiències amb companys d'ofici. Treballar els costers és dur i has d'estar molt motivat i il·lusionat”. Pallejà s’estrena amb un vi de carinyena vella de coster plantada l’any 1957 (75%) i garnatxa. Es tracta del Buxus de les Aubagues 2016, un il·lusionant vi carnós, madur, fruitós (pruna negra sucosa i un pèl àcida), potent però rodó i que parla del seu origen. És una prometedora estrena que, ara per ara, necessita una mica més de pas per vidre. Té una molt bona relació qualitat-preu: el seu PVP se situa entre els 18 i els 20 euros.

Amb el Morlanda Blanc 2015 (DOQ Priorat), del Celler Morlanda de Bellmunt del Priorat, s’estrena una nova etiqueta on es visibilitza un plànol topogràfic del municipi prioratí on es situa aquest celler que té a Judit Llop com a enòloga. Aquest vi és fruitós (préssec) i mostra tocs mediterranis (fonoll) i minerals. Està elaborat amb garnatxa blanca (85%), macabeu (13%) i moscatell (2%). Un terç del vi va fermentar en bótes de roure francès (i criat a les bótes amb bastonatge durant sis mesos) i la resta en dipòsits d’acer inoxidable. El seu PVP és de 20 euros.
 
El Clos Fontà de Viticultors Mas d’en Gil (DOQ Priorat) ha estrenat una nova imatge retro coincidint amb la seva gran anyada de 2013. El vi ja era sorprenent fins i tot abans de criar-se en foudres. Marta Rovira Carbonell ha aportat una visió més aèria i elegant a uns vins que valen molt més del que costen. És com si una inspiració borginyona hagués matisat els vins del celler fundat per Pere Rovira. Aquesta garnatxa i carinyena fruit de velles vinyes de la seva propietat de Bellmunt dels Priorats, una de les més maques i grans d'una sola peça del Priorat, és memorable. És hedonista i enamoradís, i se centra en l’expressió de la fruita per damunt de la criança. Els ceps van ser plantats des del 1931 fins al 1970. El seu nom prové de l’antiga denominació de la finca com a Mas d’en Fontà, per la font situada a prop de la masia. El nou disseny, on la tradicional copa s’ha despullat del paisatge tot i que el vi trasllada inequívocament al Priorat, vol ser un homenatge a l’antiga Masia Barril. Es remarca a l’etiqueta que és un vi de vinyes velles, i el Priorat guanya rellevància tipogràfica. La família Rovira-Carbonell va arribar al Priorat amb la intenció de jugar a la Champions del vi. Ja fa molt que ho ha aconseguit amb excel·lència. El seu PVP és de 55 euros.

La darrera novetat d’Heretat MontRubí és un macabeu d’alçada veremat en dos temps, criat en bótes de roure i afinat en atuell ceràmic de l’artesà Carles Llarch. Es tracta del MontRubí Mac 2016 (DO Penedès), un  macabeu 100% veremat al setembre de 2016, després d’una lleugera sobremaduració i una exigent selecció de raïms. Es va practicar una fermentació parcial amb les pells (un semi brisat), i es va criar durant 4 mesos en bótes de roure francès de 300 litres. Posteriorment es va afinar en atuells de ceràmica de 300 litres durant un mes. La producció és força limitada (1.000 ampolles de 75 cl) i el PVP és de 17,95 euros. És un interessant i sorprenent macabeu amb greix de només 11,5º que destaca per la seva acidesa. És adequat decantar-lo.

De la DO Pla de Bages arriba la gran novetat de l’Abadal Mandó 2015, un nou vi fruit de la continuació del treball d’investigació i recuperació de varietats autòctones del Bages que lidera el celler de la família Roqueta des dels seus orígens. Presenta poc color i força finesa, amb notes a sotabosc, a violetes i especiades i fruitoses (fruites del bosc i magrana). És molt singular. La seva interessant acidesa fa pensar en un molt bon envelliment. La mandó podria arribar a ser una varietat tant bandera de la DO Pla de Bages com ho ha estat la picapoll. El seu PVP és de 14 euros.

A banda del seu El Novell de Bot 2017, l’Agrícola Sant Josep de Bot acaba de treure al mercat el Llàgrimes de Tardor Carinyena 2015 (DO Terra Alta). És una interessant carinyena, força varietal. És jove, fruitosa i amb cos però fresca (13,2º). Va fermentar en dipòsits d’acer inoxidable i la seva criança s’ha allargat 12 mesos en ampolla. La producció d’aquesta primera anyada és de només 1.980 ampolles. El seu PVP és de 9,95 euros.

També a la Terra Alta es presenta un nou estoig especial d’Edetària amb tres garnatxes de tres sòls però que coincideixen amb una mateixa filosofia. S’ofereix a un PVP de 105 euros. L’estoig del celler que dirigeix Joan Àngel Lliberia inclou La Genuïna 2015 (garnatxa fina molt elegant, fruitosa i amb verticalitat), La Terrenal 2015 (hedonista garnatxa blanca vella i potent, amb salinitat, cos i ànima) i La Personal 2015 (garnatxa peluda, la varietat de la vinya més vella d’Edetària, que ofereix caràcter fruitós i balsàmic). 
 
Els cellers Avgvstvs Forvm de Sant Vicenç de Calders presenten dues noves Microvinificacions: un Ull de llebre i un Macabeu 2015 (DO Penedès) del qual la família Roca només ha elaborat 1.250 ampolles. El macabeu prové d’una vinya plantada fa 35 anys a Aiguamúrcia (Alt Camp) El 70% del most va fermentar en bóta de roure francès de 500 litres a temperatura controlada. La criança es va fer durant 4 mesos sobre les mares dins la bóta i posteriorment en dipòsit d’acer inoxidable. Mostra notes a fruita blanca (poma) i cert greix amb una interessant acidesa. El seu PVP és de 12 euros.

La novetat de Vinyes Domènech (DO Montsant) també és un blanc elaborat amb la varietat macabeu. És ja el tercer blanc d’aquest celler de Capçanes propietat de Joan Ignasi Domènech. Es tracta del Vinyes Velles de Macabeu 2016. Criat durant cinc mesos en bótes velles de roure francès, és fruit d’un bancal de 0,18 hectàrees d’argiles vermelles de fons de la vall, al terme de Masroig. Mostra notes a poma i préssec, i també d’herbes aromàtiques. Només s’han elaborat 300 ampolles. El seu PVP és de 12 euros.

Una altra novetat a la DO Montsant és l’estrena a la zona dels propietaris del celler de Gratallops Clos Figueras. Es tracta del negre (elaborat amb un 80% de garnatxa, 15% de carinyena i 5% syrah i amb set mesos de bóta, però que ja està esgotat), blanc i rosat Poblets del Montsant 2016. El blanc compta amb un cupatge d’un 85% de garnatxa blanca i chardonnay. Només s’han elaborat 2.612 ampolles. És gustós i jove, i s’aconsella harmonitzar amb la cuina mediterrània. Del rosat, elaborat amb garnatxa negra, s’han elaborat 2.972 ampolles. És de color pàl·lid i fruitós (fruitetes vermelles). El PVP dels Poblets del Montsant se situa entorn els 12,50 euros. També han estrenat un vermut amb un nom difícil d’oblidar: Forget Me Not Red (amb base de garnatxa i carinyena i una infusió de més de 100 varietats d’herbes aromàtiques, espècies i fruites). El vermut té un PVP de 16 euros.

Des de Colera (DO Empordà) arriba l’interessant negre Vall de Molinàs (60% garnatxa i carinyena en un vi intens, amb nervi, fruitós, un pèl marcat per la fusta i amb notes especiades i a herbes aromàtiques de garriga) i el Vall de Molinàs Blanc, una rodona garnatxa blanca de la qual només s’han elaborat 1.150 ampolles. Es va criar en bótes de roure francès durant tres mesos (la pinzellada de fusta el realça). Tots dos vins presenten una molt interessant acidesa. Són les darreres novetats de l’emergent celler Hugas de Batlle. El negre, que s’ha criat en bótes de roure francès durant 15 mesos, té un PVP de 31,90 euros. El PVP del blanc és de 22 euros. Tots dos vins prenen el nom d’un poble abandonat de finals del segle XVII.

També des de l’Empordà, Espelt Viticultors de l’Empordà estrena una efímera maceració carbònica de lledoner ecològic que només estarà disponible fins a mitjan gener de l’any que ve. És el vi més jove d’aquesta selecció nadalenca. Segons Anna Espelt, la idea és “poder tastar un vi amb tota la fruita i flors”. Ha volgut preservar les aromes primàries i secundàries. L’han batejat com a Efímera 2017. La producció d’aquest primer vi novell és de 5.000 ampolles. El seu PVP és de 9,5 euros.
 
Terra Remota (DO Empordà), que està celebrant el seu desè aniversari al mercat, acaba de treure els vins negres Camino 2015 (43% syrah, 30% garnatxa, 27% cabernet sauvignon) i el concentrat, fruitós i hedonista Clos Adrien 2014 (90% syrah i 10% garnatxa). Des d’aquest celler es diu que representen dos estils diferents fruit dels raïms de la mateixa finca, propietat de Marc i Emma Bournazeau. Tenen en comú aquests vins hedonistes l’expressió de la fruita per damunt de la criança. El seu PVP aproximat és de 16,40 euros (Camíno) i 48,50 euros (Clos Adrien).

Des de la DO Conca de Barberà arriba el Trepat 2016, del celler Cara Nord. És fruit de vinyes velles plantades en alçada fa entre 20 i 29 anys. És de color cirera picota amb tonalitats violàcies i d’aroma intensa a fruita vermella. És prim, especiat, floral i elegant. El seu PVP és de 13 euros.

El celler Bouquet d’Alella ha ampliat el seu segell Edicions Limitades amb un nou vi 100% monastrell emparat per la DO Alella que s’afegeix al Pansa Rosada que van treure al mercat a principis d’aquest any. Del Bouquet d’Alella Edicions Limitades Monastrell 2016 només s’ha elaborat una producció de 2.400 ampolles. És fruit de l’agricultura ecològica. La criança d’aquest varietal vi s’ha fet durant sis mesos en bótes de roure francès i centreeuropeu (la integració de la fusta és perfecta). És fruitós (magranes) i floral (violetes). És un vi lleuger i refrescant, amb poc volum però bona acidesa. Només té 11,5º (han llegit bé). El seu PVP se situa en 15,5 euros.

Castell del Remei 1780 de l’anyada 2014 és la gran aposta per aquest Nadal d’aquest celler de la DO Costers del Segre que s’anuncia com el primer elaborador de vins fins de criança de Catalunya i la cinquena marca registrada més antiga d'Espanya. És un vi negre Gran Reserva elaborat combinant les varietats autòctones i les bordeleses. El defineixen com el seu vi “més il·lustre”. És rodó, clàssic, potent i amb notes pròpies de la llarga criança. Segurament no és un vi de moda però també segurament és un vi que no passarà mai de moda. Millorarà amb més criança a l’ampolla, la qual cosa el domarà més. El seu PVP és de 22,95 euros.

La Vinícola de Nulles (Adernats) ha tret al mercat la línia de vins joves (blanc, rosat i negre) agrupada sota la marca Tempus Fugit. Són vins cooperatius fàcils, jovenívols i fruitosos emparats per la DO Tarragona que valen molt més del que costen. El blanc és fruitós (poma), floral i té una bona acidesa (elaborat amb macabeu, xarel·lo i parellada), el rosat té color i és llaminer i fruitós (elaborat amb ull de llebre i merlot) i el negre és refrescant, fruitós (fruita vermella i negra) i molt bevible (elaborat amb merlot i ull de llebre). El PVP de tots tres vins és de 3,75 euros (han llegit bé el preu).

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Imatge il·lustrativa
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

Tendencia
Manuel Duran, 15/12/2017 a les 13:08
+0
-0
Es agradable veure que la tendencia es de produir vins fets amb varietats autòctones.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.