curiositats

10 curiositats sobre el món del vi

Patricia de Golferichs ens escriu un decàleg de curiositats sobre el món vinícola

El decàleg "gamberro" del bon bevedor

| 04/12/2017 a les 08:21h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, Patricia de Golferichs, Curiositats
Imatge il·lustrativa
1. A la Bíblia, la paraula vi apareix 278 cops. El llibre de Jonàs és l'única part on no se l'esmenta mai.

2. Els principals consumidors de vi negre del món són els xinesos. El vermell és considerat el color de la sort. Del 2008 al 2017 el seu consum ha crescut un 136%.

3. Els 800 habitants de l'Estat del Vaticà consumeixen 45.000 litres de vi a l'any.

4. El primer vi es va elaborar fa 6.000 anys a l'Orient Mitjà, a les muntanyes de Zagros, a la regió de les actuals Iran; Armènia i Geòrgia, regió on es van cultivar les primeres vinyes; els egipcis van millorar en l'art de fer vi; els grecs en van estendre el cultiu i el consum per Europa; els romans el van popularitzar i els europeus el van exportar al Nou Món i a Sudàfrica.

5. Existeix l'Enofòbia, la fòbia al vi.

6. L'ampolla més antiga del món que es coneix data del 325 dC i va ser trobada a Speyer, un poblet d'Alemanya, dins d'unes tombes romanes. Actualment s'exposa al museu històric de Pfalz.

7. El raïm és la fruita més recol·lectada mundialment, del total, el 70% es destina a la producció de vi.

8. Per què les ampolles són de 75 cl en comptes d'1 litre? A l'Europa Medieval, la mesura més acceptada pel comerç internacional era el galó anglès i, 75 cl equivalia exactament, a una cinquena part d'un galó.

9. La velocitat amb què surt el tap de suro de l'ampolla de cava pot arribar als 106 km/hora.

10. A Europa, quan es va començar a conservar el vi en ampolles, amb una única bufada, als bufadors de vidre els sortia una ampolla d'entre 700 cc i 800 cc.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

Las primeras vinyes
Manuel Duran Samaranch, 05/12/2017 a les 12:27
+0
-1
Segons el Office International de la Vigne et du Vin las primeras vinyes es van plantar a Espanya

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
El primer vi català reconegut internacionalment entre els millors
Imatge il·lustrativa
L’edifici, construït sobre un terreny de 20.000m2 al llarg de 21 mesos, és d’una sola planta, i consta de 6.000m2 dedicats exclusivament a l’elaboració d’ampolles de cava | Té una capacitat de producció de 3 milions d’ampolles en criança.
Imatge il·lustrativa
Rússia, de la mà d’una de les millors cadenes de supermercats d’alimentació, és el primer país que rebrà els escumosos etiquetats amb el segell Corpinnat
Imatge il·lustrativa
Els 30.000 euros del primer premi són per a Juan Munné i Àlex Peris, els 7.000 euros del segon lloc són per Félix Crespo i Manuel Cantalapiedra, i els 3.000 euros del tercer premi se'ls emporten Juan Antonio García i Jaume Cuscó