cellers

Gramona estrena anyada Enoteca 2002 i lloc web enotecagramona.com

El més nou d'aquest 2017. Volum I, escumosos

| 03/12/2017 a les 17:01h
Arxivat a: Cellers, enoteca, enoteca Gramona, Gramona
Gramona sempre ha cregut -en contra del paradigma establert que el cava havia de ser jove, fresc, afruitat i de baix preu- que l'excel·lència en els nostres vins escumosos és conferida a parts iguals pel paisatge en el qual neixen -la terra, el clima i l'ésser humà- i per la llarga criança.

En línia amb aquesta filosofia, la família presenta la nova anyada de Enoteca Gramona, la 2002, a través de la qual reafirma el treball que ha dut a terme amb les llargues criances de escumosos des dels anys 50. Així mateix reafirma un aprenentatge molt valuós: prolongant el temps de repòs de les ampolles -aconseguint temps fins avui desconeguts-, el vi guanya en expressivitat alhora que conserva frescor, donant lloc a sensacions més profundes i complexes.

Enoteca va ser concebuda en 1997 per Jaume i Xavier Gramona amb la il·lusió d'aprofundir en aquest canvi de paradigma. Amb ella van portar la criança d'escumosos a extrems fins aquell moment desconeguts. Així va néixer el primer cava destinat a sobrepassar els 10 anys llavors assolits pel Celler Batlle.

Aquestes joies de la llarga criança compten amb una matèria primera excepcional: la xarel·lo, una varietat amb alts nivells d'antioxidants (resveratrol) capaços de mantenir el vi viu i fresc durant anys. Aquests escumosos s'elaboren mitjançant processos artesanals i s'empra el tap de suro natural durant la seva segona fermentació. Sota aquests principis, cadascuna de les anyades d'Enoteca arribarà a una personalitat pròpia, producte de la genètica de la seva terra, que dóna el caràcter al vi, i de l'educació rebuda a través de la seva criança.
 

2002: collita freda i humida

L'anyada 2002 va estar marcada per un hivern poc plujós seguit d'una primavera idònia per al creixement de la planta. Els mesos d'estiu van presentar abundants precipitacions, el que va donar un fruit d'una acidesa excepcional.

A la copa aquestes característiques climàtiques són evidents. A l'inici és subtil amb marcada fruita d'os cristal·litzada protagonista dels primers aromes, als quals s'uneixen les notes balsàmiques. Les sensacions de criança, molt presents en aquest vi, van des dels fruits secs fins als especiats. En boca, l'entrada és fresca, amb una sorprenent finor del carbònic, sedós i sense renunciar a la vivesa.

Paratge Qualificat Font de Jui

Enoteca Gramona procedeix del Paratge Qualificat Font de Jui, conformat per 22,5 hectàrees, 15 d'elles de xarel·lo i 7,5 de macabeu. El terreny, ubicat al terme municipal de Sant Sadurní d'Anoia, bressol del cava, s'estén entre el Riu Anoia (La Plana, a 100mts sobre el nivell de mar) fins al turó de Mas Escorpí (350 mts sobre el nivell del mar).

El sòl del paratge és de composició argilo-calcària, amb plaques arenoses al costat del riu i amb profusió de roca a la zona més alta i seca. Gramona treballa el paratge, com totes les seves terres, sota els preceptes de l'agricultura ecològica i biodinàmica. Aquesta última ajuda a enriquir la vida dels sòls i a fer que les plantes s'adaptin millor al canvi climàtic, enfortint davant de possibles plagues o malalties. Per a això, apliquen infusions i decoccions de plantes medicinals procedents del seu propi hort, i elaboren el seu propi compost animal i vegetal i els seus preparats biodinàmics a partir de la seva granja de boví, lanar i equí.

Nou lloc web www.enotecagramona.com

Amb la idea de reforçar aquest concepte, i apropar al públic l'origen, elaboració i característiques del producte més preuat, han creat una pàgina web exclusiva per a les Enoteques. Amb ella esperen transmetre la seva història i el que consideren la seva major consolidació de l'aposta, filosofia i concepte de treball i de vida de cinc generacions.

També us pot interessar

Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Ramon Francas
01/01/1970
​​«Som honestos amb les persones que creuen en nosaltres i és honest el producte que oferim al consumidor. Només entenem i donem per bo el treball que s’ajusta a criteris de sostenibilitat»
01/01/1970
L'autor, Lluís Tolosa, és sociòleg i escriptor, especialitzat en enoturisme i divulgació de la cultura del vi, i també és professor de comunicació i màrqueting de l’enoturisme
01/01/1970
El concurs internacional Grenaches du Monde ha triat a la Terra Alta, i a la garnatxa catalana per extensió, com a seu per a la seva edició del 2018 | El concurs estrena el segon vídeo