«Els vins catalans havien confiat massa en les varietats franceses...» Frank Smulders, Master of Wine

En motiu del tast de garnatxes catalanes que el Master of Wine Frank Smulders va oferir a Barcelona, vam aprofitar per comentar amb ell com està el sector del vi català

«M'he enamorat de la Terra Alta, i des del principi, he volgut organitzar el concurs allà»

| 28/11/2017 a les 17:31h
Especial: Concurs Mundial de Garnatxes
Arxivat a: Entrevistes, Grenaches Du Monde, Màster of Wine, Frank Smulders
Divendres passat Frank Smulders va conduir un dels actes més especials que la denominació d'origen Terra Alta ha organitzat per promocionar el Concurs Internacional Grenaches du Monde, el màster tast de garnatxes. A l'acte, que va tenir lloc a la sala El Tinell de El Palauet de Barcelona, s'hi van poder tastar garnatxes d'arreu de Catalunya i de diferents denominacions d'origen.
 
Us deixem amb una entrevista que vam fer al Master of Wine holandès amb motiu d'aquest tast:

CUPATGES: Com veu el vi català actualment?

Frank Smulders: Crec que els vins catalans han fet un bon progrés en centrar-se més en la seva originalitat i autenticitat. Sempre han estat vins de qualitat, però sovint havien confiat molt en les varietats de raïm franceses. Ara l'atenció es torna a centrar en les varietats locals, com la garnatxa negra o blanca, el xarel·lo i el samsó.

C: Quina denominació d'origen catalana remarcaries i per què?

F.S: Una pregunta difícil. Però diria la Terra Alta pels vins de garnatxa blanca i també la DO Penedès. La Terra Alta està mostrant una alta qualitat i originalitat amb els vins de garnatxa blanca que són frescos, equilibrats i amb gran capacitat per envellir bé. La DO Penedès ha oblidat una mica mostrar tot el seu potencial a causa de la indústria del cava i els grans volums de producció, però hi ha vins negres i blancs que són realment bons i que mereixen més atenció.

C: Què en pensa de la garnatxa en general i de la garnatxa de la Terra Alta en particular?

F.S: Crec que la garnatxa és una varietat fantàstica. El problema amb la garnatxa negra és que el viticultor ha de tenir especial cura a l'hora de decidir el moment de la verema. Si espera massa el raïm serà massa madur, serà massa alcohòlic i el futur vi perdrà el potencial d'envelliment. Això també passa a la Terra Alta on actualment els viticultors estan mostrant tot el potencial de la garnatxa blanca, però crec que malauradament no sempre passa el mateix amb la garnatxa negra.

C:El Nadal s'acosta i com ja sabem durant aquests dates el cava és l'estella. Com veu el sector del cava? Creu que el cava pot competir amb el champagne? I el prosecco, per què creu que és un competidor tan fort?

F.S: El cava ho està fent bé si només ens fixem en el volum i en la presència internacional que té. Potser no ho fa tan bé quan ens fixem en el preu del raïm. Aquí encara hi ha molt per millorar. Si els preus del raïm fossin més bons els productors estarien més estimulats per parar la màquina de la verema. D'aquesta manera la qualitat podria millorar. Hi ha diversitat de caves que poden competir amb els champagnes en qualitat, i el que és important és que mostren molt potencial. 

El cava és una opció per apostar-hi fort. El prosecco està en un moment de vulnerabilitat actualment, ja que els preus del raïm estan pujant a 1.40 euros per quilo al Veneto. Això vol dir que el cava pot guanyar el prosecco en preu. Però al final jo no crec en aquest camí, i crec que seria més prudent apuntar més per a la qualitat del producte perquè això et marcarà la qualitat del mercat. Amb els preus lleugerament més alts per als raïms, el cava pot ser una opció de qualitat assequible en el mercat de vins escumosos, més del que ho és avui dia.

 

PERFIL

Cupatges: Un vi?

Frank Smulders: Terra Alta, Vendimia de Xavier Clua, un gran vi de garnatxa blanca, que desafortunadament ja no es farà més. Però va ser un dels millors vins blancs d'Espanya.

C: Un vi escumós?

F.S: Pol Roger, Blanc de Blancs 2008, un champagne realment genial que he tastat recentment. I d'Espanya, Celler Batlle de Gramona, un cava perfectament equilibrat i ben envellit.

C: Una denominació d'origen?

F.S: Rioja. Hi ha moltes zones vitivinícoles que m'agraden d'Espanya, però sobretot m'agrada La Rioja per la seva expressió elegant del Tempranillo.

C: Un llibre?

F.S: La Guía Michelin España. Hi ha molt bons restaurants a Espanya que encara he de provar, la qual cosa em fa desesperar. 

C: Un restaurant?

F.S: Martin Berasetegui in Lasarte, o un altre de més assequible, El Suquet de l'Almirall de la Barceloneta.

C: Un plat?

F.S: Hauria de dir la crema catalana, però com que no m'agrada, us diré el segon millor: una cassola de fideus.

C: Una ciutat on viure?

F.S: Barcelona, però només el desembre i el gener. Després aniria a Viena, a Àustria.

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

Comentaris Frank Smulders
Enric Comerma, 30/11/2017 a les 10:27
+0
-0
Totalment d'acord amb la dependència haguda dels varietals francesos amb els autòctons.
Las modes en els vins no aporten prou identitat.
Em de arrancar vinya de fora i recuperar Garnatxes, Samsó, Sumoll, mando, ull de llebre, picapolls, i altres.
A veure si es fa i tindrem una identitat pròpia devant a món

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
El concurs internacional Grenaches du Monde ha triat a la Terra Alta, i a la garnatxa catalana per extensió, com a seu per a la seva edició del 2018 | El concurs estrena el segon vídeo
Ramon Francas
01/01/1970
Can Sala de Freixenet és un dels 12 caves que han assolit la nova categoria que dóna visibilitat a la més alta gamma del cava, el vèrtex de la piràmide qualitativa del sector | Tast a càrrec de Ramon Francàs
01/01/1970
Els més de 500 professionals que van assistir a l'acte van poder tastar més de 190 referències dels 35 cellers que hi van participar