VOLUM I: ESCUMOSOS

El més nou d'aquest 2017. Volum I, escumosos

Separat en dos volums, el Ramon Francàs presenta el més nou d'aquest 2017

En aquesta primera entrega radiografia el mercat d'escumosos pel que fa a les novetats més importants.

Vins negres del Penedès; vuit monovarietals que has de conèixer

| 27/11/2017 a les 09:04h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, escumosos, Novetats 2017, novetats 2017, Novetats escumosos 2017
Les festes de Nadal arriben curulles de novetats, especialment efervescents. Els escumosos Premium i els Súper Premium creixen a millor ritme que els més econòmics mentre aquestes festes s’estrenen els caves de Paratge Qualificat, el vèrtex de la piràmide qualitativa del sector. També creixen els escumosos elaborats seguint el mètode ancestral.

Els vins amb varietats de raïms ancestrals o autòctons i els fruits de les agricultures ecològiques i biodinàmiques o de la permacultura (mantenir les vinyes com si d'un bosc es tractés) segueixen de plena moda, així com els anomenats vins naturals (sense sulfits afegits). Això no treu que hi hagi meravellosos vins catalans elaborats amb varietats internacionals, que són castigats per alguns prescriptors de manera injusta.

No pocs cellers fan bandera ara del seu compromís amb el medi ambient certificant la seva petjada de carboni (es descriuen i calculen totes les emissions de CO2 que es generen en l'elaboració i consum del vi). Tot i que deliberadament no s’ha triat cap d’aquests productes per aquesta selecció, també s'han fet un forat en el mercat els vins de baixa graduació alcohòlica o els desalcoholitzats total o parcialment, així com els extravagants vins tintats de color blau (no s’haurien d’anomenar vins). Els vins amb poca intervenció i els més saludables, doncs, s'han fet un clar forat entre les preferències dels consumidors.

Els vins fermentats i criats en atuells ceràmics com ara les àmfores o bé els ous de ciment també estan emergint mentre hi ha elaboradors que segueixen les fases lunars i la posició dels planetes, tant a l'hora d'elaborar com de suggerir el consum dels seus vins. També els foudres van guanyant presència en l’elaboració d’uns vins on es premia l’elegància i la finor per damunt de sobreextraccions i sobremaduracions.
 
Tot seguit els oferim una selecció d’algunes novetats catalanes per a totes les butxaques, entre els 3,75 i els 175 euros. S’han seleccionat vins de 40 cellers de totes les DO’s catalanes (Cava, Penedès, Catalunya, Priorat, Montsant, Terra Alta, Empordà, Conca de Barberà, Alella, Costers del Segre, Tarragona i Pla de Bages). També n’hi ha sense DO.

Alguns dels productes seleccionats es publiquen ara per primer cop. Hi ha molt per triar i per remenar. Els ho servim en dos lliuraments, començant pels escumosos seguint els mètodes tradicional i ancestral (Cava, Clàssic Penedès i sense DO).
  
ESCUMOSOS
 
La gran novetat de Freixenet per aquesta campanya nadalenca és el cava Brut Nature Gran Reserva Casa Sala 2007, que s’ha convertit en Can Sala 2007 (el nom originari del paratge de Sant Quintí de Mediona d’on neix) coincidint amb la concessió del distintiu de Cava de Paratge Qualificat per aquest producte que ret homenatge als orígens de Freixenet.
Està elaborat amb un 60% de parellada i un 40% de xarel·lo. El xarel·lo aporta estructura i muscle; i la parellada elegància, finesa i una molt interessant acidesa. Mostra notes a pa lleugerament torrat i brioix, però també presenta un toc de mel amb franques notes de fruita confitada (orellanes i préssecs de vinya com els de l’Ordal) i fruits secs (avellanes, nous i ametlles). El seu PVP és de 70 euros.

Per aquesta campanya de Nadal Codorníu Raventós ha presentat l’icònic cava Ars Collecta 457 (de l’anyada 2008) i la nova anyada (del 2009) dels seus tres caves Brut de Paratge Qualificat: el gran La Fideuera (xarel·lo), l’elegant El Tros Nou (pinot noir) i el cremós La Pleta (chardonnay). Em quedo amb el xarel·lo. Els tres caves de Paratge Qualificat tenen un PVP de 90 euros cadascun. El 457, que s’ofereix a un PVP d’uns 175 euros, és un cupatge dels millors raïms de chardonnay, pinot noir i xarel·lo de la casa. És voluminós, fruitós i amb gran acidesa. És realment sorprenent tenint en compte que suma 10 anys de criança en rima. Destaca per una gran complexitat i elegància tot i la gran longevitat.

La novetat de Gramona, a més del canvi de rumb estilístic del seu pinot noir Bru (DO Penedès), són dos dels seus caves de Paratge Qualificat. Es tracta dels icònics caves Enoteca Gramona de l’anyada 2002 (Brut i Brut Nature). Són encara sorprenentment ‘joves’ dins la llarguíssima criança (més de 180 mesos de criança en rima), però, en el cas de la versió Brut Nature presenta enamoradisses notes a fruita madura, a mel i làctiques. El Brut s’ofereix a un PVP de 140 euros, i el Brut Nature a 130 euros. El Celler Batlle i el III Lustros també estrenen aquestes festes la condició i el segell de Cava de Paratge Qualificat.

Juvé & Camps arriba a Nadal amb el nou disseny del seu Milésimé 2015, un cremós cava Gran Reserva Brut elaborat amb chardonnay procedent de les seves pròpies vinyes d’Espiells, a Sant Sadurní d’Anoia. És un cava molt gastronòmic que destaca especialment per les notes a orellanes i préssec, però també per les  làctiques, de pa lleugerament torrat i mel. El seu PVP és de 25 euros (50 euros en màgnum, que és de l’anyada 2014, amb estoig individual). Juvé & Camps també estrena la distinció de Cava de Paratge Qualificat per al seu gran xarel·lo La Capella 2007 (el seu PVP és de 75 euros).
 

Les caves Torelló han presentat enguany dues novetats. D’una banda han comercialitzat el seu nou cava elaborat amb un 50% de subirat parent. Es tracta del modern Torelló Fresh Brut Reserva 2015 (amb un PVP d’11,50 euros), elaborat també amb raïms veremats a mà de xarel·lo (18%), macabeu (16%) i parellada de ceps propis de la finca Can Martí de Gelida. Mostra notes florals i cítriques. D’altra banda, també han presentat el cava Torelló Finca Can Martí Brut Gran Reserva 2011 (16,50 euros). Es tracta d'un senyorial i cremós cava Brut Gran Reserva fruit d’una càlida verema, amb més de 5 anys de criança en rima. Està elaborat amb un 32% de chardonnay i amb xarel·lo (31%), macabeu (27%) i una pinzellada de parellada. Amb aquest cava han volgut retre homenatge als seus orígens (datats el 1395). Torelló també estrena els seus Gran Torelló i 225 com a caves de Paratge Qualificat.

La gran novetat de les caves Vilarnau d’Espiells és el seu cava Rosat Delicat 2016, un Brut Reserva centrat en raïms de garnatxa ecològica que es completa amb una pinzellada de pinot noir (10%). Un 30% de la garnatxa d’aquest cupatge és peluda i la resta del país. És de color pàl·lid, fruitós (fruitetes vermelles) i llaminer però amb un fons balsàmic i amb bon equilibri gràcies a l’acidesa que li aporta la pinot. El seu PVP és de 15 euros.

Raventós i Blanc (Conca del Riu Anoia) ha tret al mercat recentment la nova gran anyada (2013) del seu singular escumós Textures de Pedra. És l’exploració de tres varietats autòctones negres o rosades (xarel·lo vermell, bastard negre i sumoll). Per tant, és un  Blanc de Negres concentrat en boca i amb gran potencial per a l’envelliment que, en aquesta anyada, és presenta més hedonista, més fi i més amorós. Surt al mercat després d’una criança en rima mínima de 42 mesos. La producció d’aquesta nova anyada suma 8.777 ampolles. El seu PVP és de 28,66 euros.

D’altra banda, Raventós i Blanc també ha presentat la segona anyada dels seus vins naturals de garatge: Bastard Negre, Xarel·lo i Ancestral (Vins de Pepe Raventós). Són una petita col·lecció de vins naturals creats amb una intervenció mínima. Tots els vins es presenten sense filtrar i sense additius ni sulfits. La seva producció és molt limitada: 438 ampolles de Bastard Negre (amb un PVP de 36 euros), 1.418 d'Ancestral (32 euros) i 2.824 de Xarel·lo (28 euros).

Les caves Llopart de Subirats arriben a Nadal canviant de màgnum (fins ara era la de l’Imperial). A partir d’ara la màgnum de la casa serà la del cava Reserva Brut Nature Integral. Ha estat elaborat amb raïms ecològics de les varietats parellada (40%), chardonnay (40%) i xarel·lo (20%). Amb 18 mesos de criança en rima presenta notes fruitoses (com la poma o fins i tot fruites tropicals i cítriques), frescor i vivacitat. És ideal per a l’aperitiu. Es presenta en un estoig individual i el seu PVP és de 35 euros.

Pere Ventura festeja el seu 25è aniversari amb un producte icònic ben especial. És el primer cava Tresor Gran Reserva, que ha estat batejat com a Tresor Anniversary 2013. És un homenatge al quart de segle al qual arriba aquest 2017 el projecte de Pere Ventura. És un Gran Reserva Brut d’una gran anyada. Té més de 41 mesos de criança en rima però és molt fi i elegant. No sembla que tingui tanta criança per la molt discreta evolució (fins i tot del color), la qual cosa és tot un mèrit. El cupatge és el tradicional del Tresor (xarel·lo, macabeu i parellada). Destaca per la seva vivesa, amb un carbònic molt ben integrat, i per la seva molt bona acidesa. Mostra notes cítriques (llimona) i una certa mineralitat. És un cava limitat a 19.656 ampolles. Per primer cop s’hi fa constar la data de desgorjament. El seu PVP és de 22 euros.
 


Vinyes Singulars d’Ignasi Seguí, de Pacs del Penedès, presenta el cava 610 Veremes, un Brut Nature de la collita 2015 provinent d’una sola parcel·la (de nom Salinar), plantada en vas l’any 1987. És un 100% xarel·lo, i natural (no conté sulfits afegits). La primera fermentació va ser espontània. El seu nom (610) és el número de veremes fetes a la finca de Cal Batlle des de 1405 per part de la mateixa família, que encara actualment treballa les seves terres. S’ha criat en rima durant 24 mesos. Combina amb rodonesa les notes fruitoses (poma) amb les pròpies d’una certa criança en rima (ametlla). És molt varietal. També mostra notes parides amb l’autòlisi (pa torrat). És sec i seriós però gustós, amb bona acidesa i elegant però amb força nervi tot i la seva criança. Sorprèn que sigui natural. El seu PVP és de 15 euros.

Castelo Pedregosa presenta el cava més personal d’aquest celler sadurninenc, el Reserva de L'Hereu 2008. És l’única verema fins l’actual en que només han utilitzat les varietats xarel·lo (55%) i macabeu per a la seva elaboració. S’ha criat un mínim de 55 mesos en rima. És un Brut Nature ecològic molt sec, seriós, voluminós, untuós i amb notes a fruits secs (nous) i a fruita confitada amb un toc de mel. El seu PVP és de 19,90 euros. També estrenen, sota la marca de vins tranquils Castelo Vins, el blanc Lineo 2016 (elegant xarel·lo i chardonnay amb notes a fonoll) i el negre Dulban 2016 (una fruitosa garnatxa i carinyena). Tots dos estan emparats per la DO Penedès. El PVP de tots dos vins és de 7,70 euros.

La novetat per aquest Nadal de les caves Sumarroca de Subirats és un nou pack amb quatre ampolles del cava Sumarroca Brut Reserva Ecològic. És un cava Brut (7 grams de sucre per litre) amb una criança mínima de 20 mesos en rima. Està elaborat amb les varietats de raïm chardonnay, macabeu, parellada i xarel·lo És fruitós (pera, poma i préssec). El PVP del pack és de 49 euros.

Les caves que dirigeix Xavier Nadal han tret al mercat el Nadal Brut Nature Gran Reserva 2012, un cava de concepció clàssica elaborat a partir d’un cupatge de les tres varietats clàssiques del cava (44% parellada, 31% xarel·lo i 24% macabeu). Fruit d’una verema molt primerenca i d’un any sec amb temperatures més aviat baixes des de la brotada fins el 10 d’agost, aquest és un Brut Nature sec però saborós, amb les millors virtuts de les llargues criances. Aquesta anyada la producció ha arribat a les 29.920 ampolles. El seu PVP es situa en els 14 euros.

Les caves Blancher presenten una triple novetat. D’un cantó acaben de treure al mercat els caves Gran Reserva Leonard Beard 2012 (força interessant és aquesta novetat elaborada amb xarel·lo, macabeu i parellada) i el Capdevila Pujol Reserva 20 aniversari 2014 (també elaborat amb les tres varietats blanques clàssiques del Penedès). El primer s’ofereix a un PVP de 12 euros, i el segon a 9 euros. Blancher també presenta l’aromàtic vi tranquil blanc jove Vica 2016 (DO Penedès), elaborat amb garnatxa blanca, parellada i muscat i que té un PVP de 5,50 euros.

D’una molt bona anyada, la del 2013, neix la darrera novetat de les caves Jaume Giró i Giró. Es tracta del Gran Reserva Brut Nature (Cava Montaner), que estrena certificació ecològica. Aquest cava de Ramon Giró Gramona surt al mercat amb un mínim de 43 mesos de criança en rima. Està elaborat amb un 50 % de xarel·lo, un 30% de parellada i chardonnay. És sec i ampli però fresc i elegant, amb les notes pròpies d’una llarga criança. El seu PVP se situa en els 12 euros.
 

Des d’Alta Alella han presentat l’AA Bruant 2015, anyada que estrena els formats màgnum i jeroboam. És un singular cava Brut Nature Reserva elaborat a partir de raïm ecològic de la varietat pansa blanca (100%). Ha estat criat amb les seves mares en rima entre 15 i 27 mesos. No té cap addició de sulfits ni de licor d’expedició. És floral, fruitós (fruites blanques) i destaca per les notes salines i minerals. El seu PVP és de 17 euros pel que fa al format de 75cl, de 38 euros la màgnum i de 130 euros la jeroboam. Alta Alella també estrena el seu Mirgin com a Cava de Paratge Qualificat.

Entre el món dels vins naturals amb bombolles també destaca el nou Bi Ancestral Xarel·lo 2016 d’Anna Martí Pitart (Ca N’Estruc Bi d’Esparreguera). Va ser desgorjat el passat 6 de novembre i és molt elegant, com la majoria de vins d’aquesta sensible i apassionada elaboradora que treballa sota els paràmetres de la mínima intervenció possible. Anna Martí diu que “fer vi natural té màgia” ja que “et col·loca en una posició de màxim respecte per la natura”. Aquest nou escumós d’Anna Martí és jove i vibrant, però fi i varietal. El seu PVP és de 16,95 euros.

Mont Marçal arriba a Nadal estrenant nova imatge d’uns dels seus millors caves qualitat-preu, l’Extremarium Brut Reserva (chardonnay, xarel·lo, macabeu i parellada) i l’Extremarium Brut Nature Rosé (pinot noir). Tots dos s’ofereixen a un PVP de 15 euros. També estrenen imatge el trepat Rosado Brut i el Brut Reserva (elaborat amb xarel·lo, macabeu i chardonnay), que es venen a un PVP de 9 euros.

També amb bombolles és una de les novetats procedents de vinyes d’alçada, a la Cerdanya, del celler de Sant Pere de Ribes Torre del Veguer. És un escumós Brut Nature sense DO elaborat segons el mètode tradicional amb la varietat pinot noir. Ha estat batejat com a Llum del Cadí Reserva 2015. Té una criança de 15 mesos en rima. Mostra fruitetes vermelles i és seriós. El seu PVP se situa en 12 euros. Des del celler s’aconsella harmonitzar-lo amb peix al forn, carn blanca poc greixosa o formatge d’ovella poc curat.

Albet i Noya ha presentat Efecte, una nova imatge “més natural” pels seus vins escumosos. El celler de Sant Pau d’Ordal, pioner en vins de cultiu ecològic, inspira els seus Clàssic Penedès en les papallones autòctones, un dels animals més sensibles a l’ús de productes químics. És una col·lecció de tres caves: el Brut Reserva 2014, el Brut Nature Reserva 3 2013 i el Rosat Reserva 2013. El Brut Nature Reserva 3 2013, amb més de 30 mesos en rima i elaborat amb macabeu, parellada, chardonnay i xarel·lo, és cremós i fresc a la vegada, amb força fruita. Té un PVP de 13,80 euros.

La novetat d’aquestes festes del Grup Perelada és el nou cava Privat Brut Nature Selected Cuvée 29016. Està elaborat amb les varietats xarel·lo (35%), macabeu (34 %), parellada (27 %), chardonnay (3%) i pinot noir (1%). És jove, sec (1,3 grams de sucre per litre), fruitós, suau i equilibrat. El PVP d’aquest cava Premium fruit de l’agricultura ecològica és de 9,5 euros.

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.