Recomanacions

Imatge il·lustrativa

Vins negres del Penedès; vuit monovarietals que has de conèixer

El Penedès també és terra de vins negres, tant de varietats autòctones com internacionals

Us recomanem 8 referències que reflecteixen un recorregut pels diferents tipus de raïm més cultivats a la zona

​Els vins negres de la DO Penedès més Premium es reivindiquen en un esdeveniment al Palau Baltà

| 21/11/2017 a les 20:36h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, Vins negres, Varietats autòctones, Varietats internacionals, Do Penedès, DO Penedès
No cal dir que moltes varietats internacionals - syrah, pinot noir, cabernet...- s'han adaptat perfectament al Penedès. Conviuen amb les varietats més autòctones -samsó, garnatxa, sumoll...- que emergeixen cada vegada més i millor amb projectes que les començen a consolidar amb resultats brillants. Us oferim una mostra de 8 vins monovarietals amb DO Penedès que reflecteixen, cadascún amb les seves particularitats, que el Penedès també és terra de vins negres.
Can Bas Monreal 2014

Do Penedès
Celler: Can Bas
Varietat: Cabernet Sauvignon
Criança: 18 mesos
PVP aproximat: 38 €

Dades analítiques
Grau alcohòlic 14,5% vol
Acidesa total 6,1 g/l
pH 3,45
Sucres residuals 0,52 g/l

Verema manual amb caixes i refredat entre 10 i 15º per minimitzar els danys tant en raïm com en vinya. Derrapat per evitar notes herbàcies i amargors. Selecció en taula. Fermentació a 27 ºC. Dos remuntats diaris per afavorir l'extracció. Criança de divuit mesos en bótes noves de roure francès. Bastonejament durant tres mesos per guanyar volum i expressió.

El Monreal 2014 és un vi complex, ric, càlid i llaminer. De color cirera. Bon equilibri en nas entre la fruita fresca i madura com les prunes i groselles vermelles, les notes balsàmiques i els tocs fumats i especiats propis de la criança en roure francès. En boca trobem un atac consistent, profund i estructurat, caracteritzat per un taní madur. Creat i concebut com a vi de guarda.
AVGVSTVS Cabernet Franc 2013

Do Penedès
Celler: AVGVSTVS
Varietat: Cabernet Franc
Criança: 18 mesos
PVP aproximat: 12 €

Dades analítiques
Grau alcohòlic 15% vol
Acidesa Total 5.8 g/l
Sucres Residuals 1.7 g/l
pH 3.39

Raïm collit el dia 3 d'octubre de 2013. Fermentació de 18 dies a temperatura de 20 °C dels quals 11 van ser amb maceració amb les pells. Criança en botes de roure francès de 300 litres de 2n i 3r any durant 20 mesos de mitjana.

Una de les millors anyades d'aquest vi. Color granat amb tons violetes, destaca per les aromes florals, de violetes combinades amb fruita negra i vermella. Tocs especiats de pebres i balsàmics mentolats. Estructura densa en boca. Un vi elegant amb molta personalitat. Tastar-lo acompanyat amb xocolata.
Albet i Noya Col·lecció Syrah 2014

Do Penedès
Celler: Albet i Noya
Varietat: Syrah
Criança: 12 mesos
PVP aproximat: 17,60 €

Dades analítiques
Grau alcohòlic 14,5% vol
Acidesa total 3.8 g/l
PH 3.39
Sucres residuals 0.26 g/l

Verema manual i selecció gra a gra en taula de tria. Fermentat durant 8 dies a 27 °C. Maceració de 18 dies amb dos remuntats diaris. No va ser clarificat ni estabilitzat amb fred. Es va fer una lleugera filtració abans d'embotellar. Criança de 12 mesos en bótes de primer i segon any de roure francès de 225 litres.

Color cirera amb rivets violacis. Molta fruita negra madura i algunes notes florals. Caràcter marcadament mediterrani. Lleugers torrats en boca que es combinen amb la fruita fresca. Bona acidesa. Escolliu-lo si feu qualsevol arròs.
 
Mas La Plana 2012

Do Penedès
Celler: Torres
Varietat: Cabernet Sauvignon
Criança: 18 mesos
PVP aproximat: 69 €

Dades analítiques
Grau alcohòlic 14,5% vol
pH 3,54
Acidesa total 5,3 g/l 
Sucres residuals 1,2 g/l

Temps de maceració de 15 a 25 dies. Fermentació durant 7 dies en dipòsits d'acer inoxidable sota control de temperatura a 25-28 °C. 18 mesos de criança en bótes de roure francès (85% de bótes noves).

Un vi de guarda. Moltes notes de fruita negra combinades amb notes de cacaus, torrats, espècies -pebre, nou moscada, clau d'olor-, cuirs i fumats. Molta complexitat aromàtica. En boca és profund, llarg, amb tanins suaus i dolços.
Conservat en bones condicions mantindrà el seu potencial en els propers 10-15 anys. Un vi molt contundent, per decantar-lo i gaudir-lo sol o acompanyat de plats amb coccions llargues.
Viladellops Garnatxa 2016

Do Penedès
Celler: Finca Viladellops
Varietat: Garnatxa
PVP aproximat: 8 €

Dades analítiques

Grau alcohòlic: 13.5% vol
Acidesa total 5.7 g/l
Sucres residuals 0.3 g/l
pH 3.30

Verema manual amb selecció en vinya i taula de selecció. Maceració pre-fermentada en dipòsit a temperatura de 10-12 °C. Fermentació en dipòsit a temperatura controlada entre 20-24 °C. El vi roman en criança en dipòsits fins al seu embotellat.

Vi del Massís del Garraf de color cirera granat de capa mitjana. Aroma fresca, de fruita vermella. Notes torrades lleugeres i de melmelada de pruna. Estructura mitja, ben equilibrat, afruitat i amb tanins dolços. Persistent, saborós i ric en aromes. Un vi que val molt més del que costa. Perfecte per acompanyar pasta, arrossos o alguns formatges.
 
Jané Ventura Sumoll 2015

Do Penedès
Celler: Jané Ventura
Varietat: Sumoll
Criança: 12 mesos
PVP aproximat: 22 €

Dades analítiques
Grau alcohòlic: 14% vol
Acidesa Total Sulfúric 4.92 g/l
Acidesa Total Tartàric 6.94 g/l
Sucres Residuals 0.12 g/l
pH 3.11

Verema manual cep a cep, seleccionant els ceps amb raïm de gra més petit. Taula de selecció manual de grans posterior al derrapat. Criança en bota de roure francès d'1 any i 2 anys, durant 12 mesos.

Tribut a una varietat negra autòctona del Penedès. De color vermell robí intens i brillant. Al nas trobem aromes de fruita vermella (pruna, gerds i grosella) en equilibri amb notes de sotabosc, especiats i regalèssia. En boca és molt fresc amb més expressió de la part especiada i tanins suaus. Amable i sedós, elegant i amb notes salines. Té un final llarg i persistent.
 
Parató Samsó 2013

Do Penedès
Celler: Parató
Varietats: Samsó
Criança: 12 mesos
PVP aproximat: 14 €

Dades analítiques

Grau alcohòlic: 14.4% vol
Acidesa total 3.95 g/l
Sucres residuals 0.4 g/l
pH 3.32

Maceració durant 17 dies a 24 ºC amb remuntats diaris. Posterior criança en bóta de roure francès, americà de 300 litres durant 12 mesos, on realitza la fermentació malolàctica.

Color grana amb rivet rosat intens. Capa mitjana-alta. En nas és complex. Notes fumades, de pedra foguera, tabac i torrades. Notes de confitura de fruita negra, fruita seca i alguns tocs caramel·litzats. En boca és dens i voluminós. Records d'espècies, balsàmics i de sotabosc. Un vi llarg i persistent.
 
Gramona Bru 2014

Do Penedès
Celler: Gramona
Varietats: Pinot Noir
Criança: 8 mesos
PVP aproximat: 21 €

Dades analítiques
Grau alcohòlic: 13% vol
Acidesa total 3.65 g/l
Sucres residuals 0.6 g/l
pH 3.30
Certificat Demeter (vi biodinàmic)

Maceració prefermentativa a 12º i fermentació en foudre de 3.000 litres de capacitat. Durant l'elaboració es produeixen remenades tradicionals poc agressius per preservar la sedositat dels tanins. Després del descubament s'omplen les bótes de 300 litres de roure francès Alier (gra fi i Torrat mitjà) on es realitza de forma espontània la fermentació malolàctica i la posterior criança. El vi estarà un total de 8 mesos en un 33% de bóta nova i després passarà a l'ampolla on s'arrodonirà durant mínim un any abans de sortir al mercat.

Color robí de rivet gerd i capa mitja. Fruita vermella fresca, cireres, gerds, groselles que contrasten amb les notes fumades i especiades, vainilla, regalèssia, cedre. Balsàmics i mentolats que recorden al eucaliptus, fullaraca i un toc licorós. Entrada fresca en boca, bon recorregut de cos mig envoltant al seu pas. marcada astringència. En retronasal torna la fruita vermella i la nota licorosa. bona acidesa de final fresc i agradable.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Imatge il·lustrativa
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.