Torres

Miquel Torres Maczassek a la finca del Castell de la Bleda, Penedès
Miquel Torres Maczassek a la finca del Castell de la Bleda, Penedès | Torres

Informe de verema de Torres

Miquel Torres Maczassek: És evident que estem patint les conseqüències directes del canvi climàtic i haurem d’adaptar-nos any rere any per salvaguardar les collites

Jean Leon llança el seu Gran Reserva Vinya La Scala 2011, amb l’obra de Javier Mariscal

| 20/11/2017 a les 17:53h
Especial: Verema
Arxivat a: Cellers, Torres, verema
Segons Miquel Torres Maczassek, "2017 ha estat una anyada d’excel·lent qualitat. La maduració ha estat gradual i el raïm s’ha mantingut molt sa, així que l’hem pogut collir en el seu punt òptim de qualitat i maduresa i ha donat lloc a vins aromàtics que destacaran per la seva frescor i personalitat. Les temperatures durant la maduració (agost i setembre) s’han moderat en comparació amb les altes temperatures i onades de calor que estàvem tenint des del mes d’abril i que han fet avançar el cicle vegetatiu de la planta. No ha estat un any fàcil, ja que, a més de la calor, hem tingut gelades a finals d’abril, calamarsa en algun cas, escassa fertilitat i sequera. És evident que estem patint les conseqüències directes del canvi climàtic i haurem d’adaptar-nos any rere any per salvaguardar les collites. Tot això ha provocat que la collita d’aquest any hagi estat la més precoç que recordo, i també doblement curta, en dies i en producció".

Verema al Penedès

Una de les més primerenques de la història. Al Penedès, tot i que les temperatures mitjanes del cicle vegetatiu han estat les habituals, sí que han estat especialment altes durant els mesos de juny, juliol i part de l’agost. Això, unit al llarg període de sequera des de l’abril, ha provocat una baixada important del rendiment del 20-25% i un avançament de la maduració. Tot i així, aquesta anyada destaca pel bon estat sanitari del raïm, que ens ha permès collir-lo en el seu punt òptim de maduresa i podem esperar vins de gran qualitat.
 

Finca Les Arnes Foto: Torres


En quant a pluviometria, l’hivern ha estat més plujós que l’any passat i això ha afavorit les reserves hídriques del sòl. Gràcies a això, i tot i que la primavera i l’estiu hagin estat notablement secs, el desenvolupament vegetatiu ha estat normal.

Hem inaugurat la verema al Penedès el 16 d’agost amb els primers moscatells de Frontignan i la chardonnay de les zones més càlides de la regió. Els primers negres no han arribat fins al 26 d’agost amb la varietat merlot de la finca de Pacs del Penedès, seguida d’alguns ull de llebre de la zona.

Hem finalitzat la verema amb alguns cabernet sauvignon de les zones de muntanya, que hem collit el 4 d’octubre –dues setmanes abans que l’any passat–, i amb la varietat ancestral moneu empeltada en vas al Castell de la Bleda, que hem veremat el 6 d’octubre.
Tant la moneu com la forcada, plantada a la finca de Fransola, són dues varietats ancestrals amb un gran potencial enològic. El consell regulador de la DO Penedès ha aprovat recentment la inclusió d’aquestes dues varietats. Hem suggerit també que s’estipuli que siguin plantades en vas i amb rendiments limitats, aspectes que es regularan properament.

La verema ha transcorregut amb total normalitat gràcies a la falta de pluges durant tot el període de verema i també al bon estat sanitari del raïm i la bona maduració en quant a sucres. Pel que fa a la qualitat dels vins, podem constatar que els blancs presenten una bona intensitat aromàtica i bon equilibri en boca amb molta frescor.

Els negres tenen en general un gran nivell i també mostren bona intensitat aromàtica en nas i bona estructura en boca, amb tanins molt equilibrats.
 

Verema de moneu al Castell de la Bleda Foto: Torres

 

Priorat

Al Priorat, l’anyada 2017 s’ha caracteritzat per una maduració precoç i una reducció important de la quantitat mitjana de producció. A grans trets, la climatologia d’aquesta verema ha destacat per una sortida de l’hivern i un inici del cicle vegetatiu amb una pluviometria mitjana abundant superior a la mitjana, però amb un final de cicle vegetatiu marcat per una primavera i un inici d’estiu extremadament calorós i sec.

Això ha provocat que el final de creixement vegetatiu arribés gairebé una setmana abans del que és habitual i s’iniciés amb molta rapidesa el cicle de maduració.

Els mesos de juliol i agost han registrat temperatures, encara que altes, més properes a la mitjana dels últims anys. De tota manera, les altes temperatures habituals a la zona en aquesta època i la manca de pluges durant aquests mesos han fet que no es normalitzés el cicle de maduració i seguís uns dies avançat respecte a la mitjana. D’altra banda, la menor càrrega productiva dels ceps i aquestes condicions climatològiques han afavorit una qualitat sanitària del raïm excepcional.

En general, podem parlar d’una qualitat sanitària de raïm molt bona i una correcta maduració ja que, tot i que s’avancés la maduració del raïm, els fulls han aguantat bé i no s’han assecat abans d’hora. Durant els primers 15 dies de setembre, hem veremat les varietats syrah i garnatxa negra d’aquesta zona i la segona quinzena de setembre, la carinyena de vinyes joves. Entre el 2 i 5 d’octubre, hem collit els lots de carinyena de vinyes velles destinats al vi Perpetual.

En general, els vins negres del Priorat de la verema 2017 es caracteritzen per ser molt nets al nas gràcies al bon estat sanitari del raïm i amb una correcta extracció de polifenols per la ràpida –però bona– maduració fenòlica del raïm. Intuïm ja vins amb excel·lent nas varietal, marcant molt la tipicitat de la zona, i amb una concentració alta però amable en boca.

Conca de Barberà

La verema 2017 en aquesta zona ha estat també una de les més primerenques dels últims anys, amb temperatures suaus durant tot el cicle vegetatiu però més càlides a l’estiu. Ha plogut poc sobretot durant la primavera i l’estiu, però les pluges de l’hivern han permès una bona arrencada del cicle vegetatiu. Al final de la primavera s’han produït algunes gelades que han causat afectacions molt puntuals en algunes zones fondalades amb poca
ventilació. En general, hem collit un raïm en perfecte estat sanitari i amb el grau de maduresa desitjat per a l’elaboració dels vins sota aquesta denominació.
 

Verema a la Finca Milmanda Foto: Torres


Costers de Segre

“La verema ha començat més aviat del que és habitual per les altes temperatures i la falta de pluja, que han provocat una baixada important del rendiment”.
Els vins elaborats són de molt bona qualitat, amb bona concentració i alt potencial d’envelliment.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.