Josep Pelegrín

Savinat 2016 de Gramona, un vi excel·lent d'una varietat històrica

​«Què és millor, un vi fet amb varietats autòctones o un vi fet amb varietats foranes? Savinat és un vi que ens demostra que, quan es fa la feina ben feta, amb amor, cura i passió, els resultats poden ser excel·lents...»

Homenatge a “un pagès enamorat del cava, una mica ‘curandero’ i una mica alquimista”

| 15/11/2017 a les 08:24h
Especial: Destacat Cupatges! El més llegit
Arxivat a: Opinió, Savinat 2016, Gramona
Existeix des de fa cert temps el debat entre varietats de raïm. Què és millor, un vi fet amb varietats autòctones o un vi fet amb varietats foranes?

 
Diverses consideracions al respecte. Una primera; definir les varietats com a autòctones o foranes, crec que, com a mínim, és poc exacte per no dir erroni. No entrarem aquí, per manca d'espai i temps, en el debat sobre d'on provenen totes les varietats de raïm. Però sí que prefereixo parlar de varietats històriques o tradicionals per referir-me a aquelles que fa moltes generacions que estan arrelades a un territori i que, segurament, són la millor manera que aquest territori, amb el seu paisatge, les seves característiques geològiques i també socials, s'expressi dins una copa.

Segona consideració; les comparacions són sempre odioses. Vins fets amb varietats tradicionals i altres fets amb varietats arribades a casa nostra anys més tard, poc tenen a veure. I fins i tot, és injust posar-los al mateix sac. Com també és injust quan volem comparar vins fets amb la mateixa varietat de diferents procedències per establir rànquings o classificacions. Les varietats s'expressen diferent en funció d'allà on creixen i també en funció de les mans que les transformen.

Dit això, avui volem parlar d'un vi que ens demostra que, quan es fa la feina ben feta, amb amor, cura i passió, els resultats poden ser excel·lents.

Estem parlant del Gramona Savinat. Un vi elaborat amb sauvignon blanc, varietat que arriba a Catalunya provinent del Val del Loire, França. Difícil adaptació a climes càlids, però que troba certs racons al Penedès on el resultant és increïble.

Es tracta d'un vi que manté el perfil aromàtic net i característic d'aquesta varietat quan troba un clima i un terrer ideals. Fruita blanca d'os, cítrics, notes tropicals i d'herbes aromàtiques, com el fonoll... 

L'entrada és melosa i suau, aportat pel treball realitzat amb les mares durant la fermentació. Però ràpidament s'intueix la seva verticalitat, fruit de la bona acidesa que manté, que li dóna frescor i un futur prometedor. Les notes afruitades que ja trobàvem al nas, se'ns confirmen a la boca i es veuen acompanyades per lleugeres notes fumades i especiades, aportació de la fusta on fermenta, d'una manera intel·ligent i poc agressiva, donant així el protagonisme que es mereix a la varietat.
 
Un molt bon vi per qui es vulgui fer una idea clara de com ha de ser un sauvignon blanc i no vulgui viatjar ni a França ni a altres indrets més llunyans com, per exemple, Nova Zelanda.

Salut i vi!!

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
El projecte va arrencar el 2016 de la mà del VITEC, el Parc Tecnològic del Vi de Falset
L'Oller del Mas prepara el terreny per començar les obres de l'Eco Wine Resort | Oller del Mas
01/01/1970
Aquest dilluns van començar a preparar el terreny per iniciar la primera fase de les obres
01/01/1970
Per quart any consecutiu el valor del mercat espanyol de restaurants registrarà al tancament de 2017 una evolució positiva, en un context de dinamisme del consum de les llars i de fort creixement en l'entrada i la despesa dels turistes estrangers | D'aquesta manera, la facturació sectorial s'aproximarà als 23.100 milions d'euros, un 4,7% més que el 2016, any en què va augmentar un 5,0% | L'avanç de les cadenes de restauració informal i menjar ràpid segueix impulsant la tendència de concentració de l'oferta. El conjunt de cadenes de restaurants ha reunit una quota de mercat conjunta del 34%, sis punts més que el 2012