vins dolços

Perelada Garnatxa de l'Empordà 2004, la millor tradició de la garnatxa envellida

La Garnatxa de l'Empordà és un del vins de licor més significatius que s'elaboren a Catalunya

Són vins emparats per la DO Empordà i sotmesos a un reglament d'elaboració que especifica que han d'estar elaborats amb un mínim del 90% de raïms de garnatxa i que han de ser fortificats.

El Grup Peralada compra Bodegas Chivite

| 02/11/2017 a les 11:45h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, Perelada, Perelada Garnatxa de l'Empordà, vi dolç, Vi dolç Empordà
La Garnatxa de l'Empordà és un del vins de licor més significatius que s'elaboren a Catalunya. Són vins emparats per la DO Empordà i sotmesos a un reglament d'elaboració que especifica que han d'estar elaborats amb un mínim del 90% de raïms de garnatxa i que han de ser fortificats.

Això significa que durant la seva fermentació alcohòlica, quan s'arriba al nivell de sucres desitjat, aquesta s'interromp afegint alcohol vínic fins arribar a un grau alcohòlic volumètric adquirit mínim de 15% vol. i màxim de 20% vol.

D'acord amb el seu reglament, per ser comercialitzada com a garnatxa de l'Empordà haurà de tenir com a mínim un temps de maduració o envelliment de 2 anys, exceptuant que provingui com a mínim en un 90% de les varietats garnatxa negra i/o garnatxa peluda.

En l'edició d'enguany dels Premis Vinari, dins de la categoria de Vins Dolços, Rancis i de Postres, va resultar guardonat amb la medalla d'or al millor vi una garnatxa de l'Empordà, concretament el Perelada Garnatxa de l'Empordà 2004.

Amb aquest vi, el celler empordanès va voler recuperar la millor tradició de les garnatxes de l'Empordà envellides i complexes.

El Perelada Garnatxa de l'Empordà s'elabora amb raïms seleccionats de ceps de garnatxa roja i garnatxa blanca de més de 40 anys, procedents de les seves finques de Mollet de Peralada, Peralada i Sant Climent Sescebes.

Es veremen amb una lleugera sobre maduració i es fermenten parcialment a baixa temperatura. Un cop la fermentació arriba al nivell de sucres desitjat, en aquest cas uns 130 gr/l, aquesta s'atura amb l'addició d'alcohol vínic fins a arribar a la graduació de 15% vol. Posteriorment s'envelleix durant 12 anys en bótes seguint el sistema de soleres.

El resultat és un vi de color ambre amb reflexos rogencs, resultat de l'oxidació patida en la llarga criança i molt característic d'aquesta mena de vins. Net i brillant, deixa una densa i abundant llàgrima a la copa.

En nas és intens i complex, a les aromes inicials de confitures i espècies, se li van afegint notes de pell de taronja confitada, orellanes, fruits secs i mel amb algun toc ranci sobre un fons de subtils torrats.

En boca, és voluminós i gaudeix d'un excel·lent equilibri entre sucre, alcohol i acidesa que el fan fresc i llaminer. La seva untuositat li atorga amplitud en un pas de boca melós, rodó i ple de notes de fruits secs, panses, mel i espècies. Llarg i persistent.

Tradicionalment aquesta mena de vins acompanyen molt bé tota mena de postres dolces, en especial els brunyols de l'Empordà, les Flaones de Figueres o els Taps de Cadaqués. També són vins que arrodoneixen unes bones postres de músic o qualsevol altres postres amb predomini dels fruits secs. Capítol a part la sensacional parella que forma aquest vi amb els formatges blaus.

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
Un total de 35 cellers a Girona i 40 a Barcelona donaran a conèixer de manera directa i personalitzada els seus vins a professionals del món de la restauració, l’hostaleria, les botigues especialitzades i a la premsa
01/01/1970
És el primer programa que la UAB desenvolupa en aquesta matèria per formar especialistes en la gestió i promoció de les zones vinícoles | El curs comptarà amb ponents reconeguts com Lluís Tolosa, Silvia Naranjo, Jordi Alcover i Sole G. Insua
Font de la Canya
Ramon Francàs | 1 comentari
01/01/1970
“Si el que es vol realment és “vivificar” aquesta denominació, més enllà de mil·lenàries divinitats gregues i de preguntar-nos si es té do o no, no es pot prescindir de la nova saba” | ​És força paradoxal que la DO Penedès s’hagi ‘apropiat’ d’una imatge extreta del jaciment de Font de la Canya quan el Consell Regulador d’aquesta DO mai ha col·laborat amb la recerca del jaciment